Home / HÍR / 28 ember, akire jövőre figyelni kell – Nemzetközi sajtószemle

28 ember, akire jövőre figyelni kell – Nemzetközi sajtószemle

Reuters

Az EU végrehajtó testülete pert indít Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen a tömb legfelső bírói testületénél a menedéket keresők befogadásának elutasítása miatt – erősítette meg a hírügynökségnek szerdán két uniós forrás is. A források szerint az EU Bizottsága csütörtökön szándékozik bejelenteni a döntést. Az érintett országok nem hajlandók befogadni menekülteket, és azt mondják, a többnyire muzulmán menedékkérőknek nincs helyük homogén, túlnyomórészt keresztény társadalmaikban, továbbá az iszlamisták Európában elkövetett támadásait felhozva biztonsági megfontolásokra hivatkoznak. A három ország számos európai kormánnyal szembekerült azzal, hogy a 2015-ös menekültválság idején nem volt hajlandó részt venni a menekültek befogadásában. Főleg a görög és az olasz vezetésről van szó, ahová mostanában a legtöbb menekült érkezik, de Németországgal, és más, a menekültek fő úticéljainak számító Németországgal és más gazdag nyugati államokkal. Ezek az államok úgy látják, hogy a posztkommunista országok nem mutattak elegendő szolidaritást az uniós partnereikkel, és büntetést helyeztek kilátásba, egyebek mellett a fejlesztésükre nyújtott uniós támogatások egy részének elvonását. A jelentés szól arról, hogy a keleti államok mér elvesztettek egy pert a kérdésben a luxemburgi Európai Bíróságon, és az újabb per hónapokig tartó jogi birkózást hoz majd egy olyan kérdés körül, „amely aláásta az EU képességét arra, hogy más problémákat kezeljen. A vita megakadályozta az EU 2015 után összeomlott, szélesebb értelemben vett menekültügyi rendszerének reformját is.” Végül a jelentés megállapította, hogy az érkezők száma az elmúlt két évben jelentősen csökkent, és ez mérsékelte a politikai megoldás megtalálásának sürgős voltát. Az uniós államok azon vannak, hogy 2018 közepére kompromisszumra jussanak, bár az még nem világos, hogy hogyan érik el ezt. A tagállamok belügyminiszterei csütörtöki brüsszeli értekezletükön még csak meg sem nézik közelebbről azt a legutóbbi kompromisszumos javaslatot, amelyet Észtország tett – írta a hírügynökség, amelynek jelentését számos orgánum közölte.

https://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-easterners/eu-to-sue-poland-hungary-czech-republic-in-top-court-over-migration-idUKKBN1E02VB?il=0

Interfax Ukraine

A NATO 11 tagállama tiltakozott az ellen, hogy Magyarország leblokkolja Ukrajna európai integrációját – adta hírül az ukrán hírügynökség angol nyelvű kiadásában a Magyar Nemzet értesülésére hivatkozva. Németország és további tíz NATO-tagállam kifejezésre juttatta: nem ért egyet azzal, hogy Magyarország akadályozni akarja Ukrajna euro-atlanti kezdeményezéseit az új ukrán oktatási törvény miatt. A jelentés az European Truth (Európai Igazság) portálra hivatkozik, amely azt írta: „A tagállamok levelükben világossá tették, hogy a Magyarország és Ukrajna közötti konfliktussal nem szabad megterhelni a NATO-t. Ara is rámutattak: nem egészen értik, hogy mi a gond, és nem tekintik olyan bonyolultnak, hogy emiatt veszélyeztetni kellene a NATO stratégiai érdekeit”. A levél eszerint arra is rámutat, hogy a felső szintű viszály jelzés Moszkvának, „mivel a NATO-n belüli bármiféle széthúzás siker az Oroszországi Föderáció számára”.

http://en.interfax.com.ua/news/general/467642.html

Taz.de

Hihetetlen háttérbeszélgetést tett fel az internetre Schmidt Mária: a magyar kormány számára mindenről a németek tehetnek, és egy lélegzetben említi a holokausztot és a menekültek elosztását. Orbán Viktor ideológiai előharcosa Anne Applebaum neves amerikai történész-újságíróval folytatott háttérbeszélgetését tette ki. Korábban barátnők voltak, és az amerikai Applebaum azért érkezett Budapestre, hogy megértse, miért uszít Schmidt Soros György, Angela Merkel német kancellár és a menekültek ellen. Az igaztalan állításokkal és gonosz feltételezésekkel teli beszélgetés kellős közepén Schmidt egy mondata arculcsapásként éri az embert: „A németek egyszer már eldöntötték, hogy kikkel nem élhetünk együtt, és most el akarják dönteni, hogy kikkel kell élnünk”. Schmidt a zsidók megsemmisítését a menekültek és védelemre szorulók Európai Unión belüli elosztásával hozza össze. A holokausztot hamis állítással kizárólag a németek számlájára írja, és a menekültek elosztását is kizárólag Berlinre terheli. Nem tudjuk, hogy Anne Applebaum mit válaszolt erre, mert Schmidt a beszélgetés jegyzőkönyvét kizárólag magyarul adta közre. Applebaum nem értett egyet a megjelentetéssel, mivel nem tud magyarul, és így nem tudja felmérni a szöveg valós voltát.

Ez azonban nem változtat a szörnyű mondaton. A kommunisták rémtetteinek emléket állító Terror Háza vezetője elhallgatja az igazságot a magyar zsidók sorsáról. Amikor a Wehrmacht 1944 tavaszán egyetlen lövés nélkül megszállta az országot, már négy zsidótörvény volt érvényben, amelyek közül az elsőt már 1921-ben meghozták A magyar hadsereg a Szovjetunió elleni hadjáratban zsidó polgártársak ezreit küldte munkaszolgálatosként a halálba. Amikor Adolf Eichmann Budapestre érkezett, a százezrek Auschwitzba deportálása csakis a magyar hatóságok segítségével sikerült. És a magyar nyilasok voltak azok, akik nem tudták elfogadni, hogy a budapesti zsidók deportálása nem sikerült, és akik tömegesen végeztek ki embereket a Duna partján. A német bűn t nem kisebbíti, ha a magyart is megnevezzük. De felér egy tagadással, ha valaki a megsemmisítést kikényszerített döntésnek minősíti, amely arról szól, hogy ki kivel nem élhet együtt. Schmidt pedig az „együttélés” megfogalmazással újra kirekeszti a háború előtti asszimilálódott magyar zsidóságot. Schmidtnek mér jó ideje az új magyar holokauszt-múzeumot kellene vezetnie. Az egykori vasútállomás mellett épített múzeum már néhány éve készen áll, de a kormány nem meri megnyitni. Először meg akarja kapni hozzá a magyar zsidó közösségek áldását. Ám nem kapja meg, mert az illetők történelemhamisítástól tartanak. Schmidt most újabb érvvel szolgált arra, hogy ne bízzák rá a múzeumot.

http://www.taz.de/!5464118/

https://mno.hu/belfold/igy-tamadta-be-schmidt-maria-es-a-kormanyoldal-applebaumot-2430821

Politico

Simicska Lajosról közölt portrét az amerikai portál európai kiadása a „28 ember, akire jövőre figyelni kell” címet viseli, és azokat sorolja fel, akik megítélése szerint befolyással lesznek a világra. Az első helyen Christian Lindner szerepelt, a német „Jamaica-koalíció” tárgyalásairól kivonuló FDP elnöke, és Simicska Lajos portréja most a 19. helyen jelent meg. A Politico megállapította: Simicskát Magyarországon kívül kevesen ismerik, és ez nagyon megfelel az oligarchának, aki Orbán Viktor gyermekkori barátja. A Fidesz alapító tagja volt, és többnyire a kulisszák mögött maradt, miközben Machiavellire emlékeztető hatékonysággal dolgozott annak a gazdasági gépezetnek a felépítésén, amely aládúcolta a kormányfő hatalmát. Simicska 2014-re az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei között volt, egy Fidesz-barát médiacsoport , és egész sor vállalkozás tulajdonosává lett, amelyeknek a hasznát a párt szolgálatába állította. Az utóbbi időben azonban a két férfi összetűzött, amikor a parázsló nézeteltéréseik durva káromkodásokkal teli nyílt viszállyá fordult. Ennek következményeként a tavasszal esedékes választások előtt Simicska Lajos a szélsőjobboldali Jobbik mögé állt, amely a Fidesz leghevesebb versenytársa. Az oligarcha orgánumai csapásokat mérnek a Fideszre, és hirdetési cége tele plakátolta az utakat a Jobbik Fidesz-ellenes szlogenjeivel. A kormány azzal vágott vissza, hogy módosította a hirdetésekre, valamint a pártfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, a legfőbb ügyész vizsgálatot indított a Jobbik ellen. A Jobbik az utóbbi években a Fidesz korrupcióellenes alternatívájaként láttatta magát, és jobbra kényszerítette a Fideszt. Megfigyelők egészen odáig elmentek, hogy azt mondják: Magyarországon két szélsőjobboldali párt van. A felmérések szerint a Jobbik ma – messze lemaradva – a második helyen áll. Budapesten sokan úgy gondolják, hogy Simicska felhasználhatja a Fidesz belső működéséről és Orbán Viktor magánéletéről rendelkezésére álló ismereteket. A Fideszről szóló, robbanó közlések sora megakadályozhatja, hogy a párt kétharmados többséget szerezzen a tavaszi választásokon. Sőt, akár meg is nyithatja az utat a szétforgácsolt magyar ellenzék számára, hogy megpróbáljon kormányt alakítani. Ha Orbán győz, minden szem Simicska Lajosra szegeződik majd. Akkor döntenie kell, hogy tovább harcol a kormány ellen, vagy vesztességei csökkentése érdekében eladja médiavállalkozásait. Ha enged a nyomásnak, az a legjelentősebb kritikus média végét jelentheti, és szabad kezet ad Orbánnak a hatalma további konszolidálásához.

https://www.politico.eu/list/politico-28-2018-ranking/lajos-simicska/

A teljes 28-as lista:

https://www.politico.eu/list/politico-28-2018-ranking/

Süddeutsche Zeitung

A bécsi koalíciós tárgyalások szinte már teljesen lezárultak, és ebből az alkalomból a lap munkatársa Reinhard Heinisch politológussal, a salzburgi egyetem osztrák történelemmel európai perspektívából foglalkozó professzorával készített interjút, amelyet „Ausztria el fog távolodni Merkeltől” címmel közölt. Arra a kérdésre, hogy a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közül melyik nyomta rá erősebben a bélyegét a karácsonyra állítólag felálló koalícióra, Reinisch úgy vélekedett, hogy a tárgyaló felek kifelé harmóniát mutattak: az FPÖ konstruktívnak, az ÖVP békülékenynek akar mutatkozni. Egyértelmű politikai jelzéseket főleg az FPÖ küldött, az ÖVP esetében csak a személyek újak, az eszmék klasszikusan konzervatívak. Úgy tűnik, Hans-Christian Strache egyértelmű profilt akar kialakítani. Strache a hírek szerint az alkancellárság mellett honvédelmi (Heimatschutz) miniszter, esetleg valamiféle biztonsági koordinátor is lesz. Ausztriában a kormányalakításokkal gyakran átalakítják a minisztériumokat, de ez új dolog lenne, és Strache új kompetenciákkal – még nem tudni, milyenekkel -, felértékelné az Ausztriában nem túl nagy tekintélyt élvező védelmi minisztériumot. Strache számára a biztonság területe az egyik fő követelés, erre azért van szüksége, hogy jó pontokat szerezzen a szavazóinál. Ez azonban kényes poszt egy jobboldali populista számára, aki egy német-nemzeti Burschenschaft (jobboldali diákegylet) tagja, és fiatalemberként a neonáci szervezkedésben is részt vett – mondta Reinisch, de hozzátette: a történelmi összefüggéseknél problematikusabbnak látja Strache jelenlegi populizmusánál. „Ráugrik mindenre, ami rövidtávon népszerű, és folyton ellenségképeket épít. Kevédbé tartok attól, hogy felbukkan Ausztria német múltja, mint attól, hogy a saját céljai érdekében eszközként használhatja fel az EU-t és az iszlámot ellenségképnek. Ki akarja alakítani profilját, különös tekintettel a kormányzás utáni időre” – mondta a politológus. Az FPÖ tanult a legutóbbi koalíciós részvételből és az azt követő időszakból. Az FPÖ jól tud mobilizálni, és nem fél attól, hogy ellenzékbe kerülhet. Ez az erőssége az ÖVP-val szemben: Kurznak bizonyítania, teljesítenie kell a kormány élén. Azét választották meg, hogy biztosítsa az ÖVP számára a hatalom megőrzését. Ezzel szemben Strache még profitálhat is egy kudarcból, ha hitelesen meg tudja mutatni a szavazóknak, hogy elvi okokból távozik a kormányból. Ehhez most kell hangsúlyokat kitennie, és ezek közül az egyiket máris élesen bírálják: fel akarja számolni a vendéglátó iparra vonatkozó átfogó dohányzási tilalmat. Reinisch szerint Strache most az „alsó ágakon lógó gyümölcsök” után nyúl, sokakat érint a dohányzási tilalom, könnyű vele jó pontokat szerezni. Ám a dohányzásról folytatott viták eltakarják az FPÖ sokkal erősebben követelt terveit. Aennyiben Ausztria valóban a közvetlen demokrácia felé tendál, ahogyan az FPÖ követeli, akkor fennáll a populista, igen-nem demokrácia veszélye. És akkor legalábbis elkezdenek hangosan gondolkodni az EU-ból való kilépésről. Egy pár törvénynél jelentősebb konzekvenciákkal járhat, ha Ausztria politikai rendszere ilyen irányba változik. Ebből hosszú távon főleg az FPÖ húzna hasznot, mert megvan a mozgósító gépezete, és meglesz akkor is, ha majd újra ellenzékben lesz.

A politológus szerint nagyon valószínű, hogy Ausztria határozottabban beáll majd az EU bírálóinak sorába, és új partnereket keres, ld. a V4-államokat. Mindez lopakodó módon megy majd végbe, semmi nem történik máról holnapra, különösen mivel Ausztria jövőre soros elnök lesz. Persze az EU-val kapcsolatos álláspont attól is függ, hogy az FPÖ megkapja-e a külügyminiszteri tisztséget, ahogyan tervezi. Reinisch arra nem lát esélyt, hogy Sebastian Kurz kancellárként az EU szenvedélyes barátja lesz. Kurz nem annyira európai ideológus, inkább taktikus, és a stratégiához ért. Arra a kérdésre, hogy az FPÖ koalíciós részvételével közeledni fog-e Magyarországhoz, Reinisch azt válaszolta: igen, de ez főleg a magyar államban ma látható szellemi magatartással szembeni megnyílásra vonatkozik. „Kurz és Strache már a kampányban is azon vitatkozott, hogy ki áll közülük közelebb Orbán Viktorhoz. Ausztria el fog távolodni Merkeltől, és Németországtól, mint hagyományos partnertől. nem kizárt azonban, hogy a CSU-val való együttműködés megmarad” – mondta Reinisch. Végül azzal magyarázta, hogy ezúttal elmaradtak a belföldi és brüsszeli tiltakozások, amelyek az FPÖ 200-ben történt bevonását követték, hogy ma már szinte minden európai országban vannak hasonló pártok. „Az FPÖ pedig tanul az akkori leckéből, már nem olyan agresszívan lép fel, mint akkor, vagy mint az AfD most. Emellett felépítésének köszönhetően két irányba is mehet: tud mérsékelt lenni, de ha szükségesnek tartja, majd újra felemeli a hangját” – mondta a politológus.

http://www.sueddeutsche.de/politik/interview-am-morgen-oesterreich-wird-kuenftig-eine-politik-weg-von-merkel-verfolgen-1.3779616

 

(A DK sajtóválogatása)

Szerző: hj
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ezt is megértük: Berlusconi beszólt Salvininek

Diktatúra veszélyére figyelmeztetett Olaszországban Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt vezetője hétfői …