Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / 330 milliárd forintnyi tao landolt a csókos sportszervezeteknél

330 milliárd forintnyi tao landolt a csókos sportszervezeteknél

A tao-támogatások 2011-es bevezetése óta összesen legalább 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a költségvetés helyett különféle sportszervezetekhez – írja a 444.hu a a g7 összesítésére hivatkozva.

A cikk levezeti, hogy a tao speciális szabályai miatt a költségvetésből ténylegesen kieső bevétel még több is, mint ez a 330 milliárd.

Hogy érzékeltesse az összeg nagyságát, a portál az alábbi példát hozza: a budapesti egészségügyi rendszer teljes megújítását, vagyis 3 hipermodern kórházi szupercentrum – köztük egy teljesen új “szuperkórház” – kiépítését, 24 további kórház teljes felújítását, korszerű gépekkel való felszerelését, illetve a teljes járóbetegrendelő-ellátás megújítását célzó, még el sem fogadott “egészséges Budapestért Program” tervezett teljes költsége 600 milliárd forint körüli.

Miközben a legkisebbek minden fillérért megküzdenek, valamennyi sportágban akad néhány nagyobb egyesület, amely százmilliókkal, esetleg milliárdokkal gazdagodik évente. Van olyan sportág, ahol az összes közpénz közel kétharmada mindössze 10 sportszervezethez került, de tulajdonképpen mindenhol egy szűk körnél koncentrálódik az támogatások jelentős része. Ráadásul ennek a körnek a nagy része akár piacról is képes lenne részben vagy egészben ellátni magát, így a hozzájuk utalt közpénz többnyire biztosan jobb helyen lenne az államkasszában. (…) A rendszert a kezdetektől körüllengi a politika: sok esetben azok az egyesületek, klubok jutnak a legtöbb pénzhez, amelyeknek megvannak a megfelelő kapcsolatai.

Szerző: Szily László
Forrás: !!444!!!

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …