Home / HÍR / Egy új remény – nemzetközi sajtószemle

Egy új remény – nemzetközi sajtószemle

The Washington Post / AP

A lap „Egy helyi választás reményt ad az ellenzéknek Orbán Viktor ellen” címel közölte az AP hírügynökség jelentésé, amelyben beszámol arról, hogy hogy egy több ellenzéki párt által támogatott független jelölt nyerte meg a pótválasztást egy dél-magyarországi városban, amelyet sokáig Orbán Viktor Fidesz pártja uralt. „Elemzők szerint Márki-Zay Péter meglepő győzelme új fázist jelezhet az április 8-i választások előtti kampányban. Az illetők azt mondják: az eredmény azt mutatja, hogy egy egyesült ellenzéknek esélye lehetne Orbán Fideszével szemben, noha a párt a felmérések szerint jelentős előnnyel rendelkezik” – írta a jelentés. Török Gábor honlapján közzétett megállapítását idézte, amely szerint „Az ellenzék most – akár igaz, akár nem – azt hiheti, hogy nem a régi játékot játssza, amelyben nincs esélye a győzelemre. Új meccs kezdődik, amelyben, ha okos taktikát alkalmaz, nem reménytelen a helyzete”. A győztes jobboldali Márki-Zay beszédéből azt idézte a jelentés: hatalmas igény van arra, hogy véget érjen az országban a korrupció, a hazugság és a megfélemlítés. A jobboldali független jelölt győzelme asz AP szerint azért is meglepő, mert a város Lázár János, Orbán kancelláriaminiszterének szülővárosa, aki 2012-ig tíz éven át volt ott polgármester.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/hungary-local-win-gives-opposition-hope-for-national-vote/2018/02/25/3311f0a4-1a6d-11e8-98f5-ceecfa8741b6_story.html?utm_term=.abf323445789

Reuters

Orbán Viktor Fidesz pártjának váratlan visszaesést kellett elkönyvelnie egy helyi pótválasztáson vasárnap, amikor egy az ellenzék által támogatott független jelölt kényelmesen vereséget mért a Fidesz polgármester-jelöltjére alig néhány héttel a parlamenti választás előtt. Orbán jobboldali nacionalista pártja harmadszor is hatalomra akar jutni, és heves migránsellenes üzenettel, béremelésekkel és a nyugdíjasoknak több pénzt ígérve kampányol. A parlamenti választások előtt hat héttel az eredmény gondot okoz Orbánnak és a város szülöttének, Lázár János kancelláriaminiszternek, aki személyesen is kampányolt a párt jelöltje mellett. Orbán pártja továbbra is nyerésre áll – írta a Reuters, de idézett egy politikai elemzőt, aki szerint a vasárnapi eredmény az ellenzéken belül megváltoztathatja a politikai dinamikát, amely eddig nem tudott semmiféle kihívást jelenteni. László Róbert szerint „az eredménynek elsöprő lélektani jelentősége van. Azt mutatja, hogy vereséget lehet mérni a Fideszre még egy ilyen helyen is, és ezért arra ösztönözheti az ellenzéki pártokat, hogy akcióba lépjenek, és újra átgondolják stratégiájukat”. A baloldal szétesett állapotban van, amióta Botka László miniszterelnök-jelölt októberben visszalépett, a Jobbik pedig mérsékeltebb, centrista arculat mutatásával csábítja a szavazókat. Orbán alatt, aki többször összecsapott az Európai Unióval az igazságszolgáltatást és a médiát érintő reformjai miatt, az ország lefelé csúszik a globális korrupció-érzékelési indexben – jelentette be az Amnesty International a hét elején.

https://www.reuters.com/article/us-china-politics/china-launches-propaganda-push-for-xi-after-social-media-criticism-idUSKCN1GA040

Bloomberg

Sokkoló vereséget szenvedett Orbán Viktor pártja egy polgármester-választáson, amely energiát adhat a megosztott ellenzéknek hat héttel a parlamenti választások előtt, amelyeket a várakozások szerint a kormányzó koalíció ural majd. A váratlan vereség egy olyan fellegvárban, ahol a Fidesz közel megszakítás nélkül 20 éve kormányzott, arra mutat rá, hogy a miniszterelnök sebezhető, ha az egyébként szétforgácsolt ellenzék összefog. Nagy Attila Tibort idézve a jelentés azt írta: „Ez megalázó vereség volt a Fidesz számára, és reménysugár az ellenzék számára, hogy győzhet, ha a hódmezővásárhelyi modellnek megfelelően hozzálát a koordináláshoz”. A szerző emlékeztetett egyebek között arra, hogyan használta fel Orbán Viktor kétharmados többségét egy illiberális állam kiépítésére, és hogy az Amnesty International korrupció-érzékelési indexén gyorsan csúszik lefelé, de hozzátette, hogy a felérések szerint ennek ellenére könnyedén megnyeri majd az április 8-i választásokat, és csak a többségének nagysága kérdéses. Márki-Zay az állítólagos korrupcióra és megfélemlítésre helyezte a hangsúlyt, és ez jó fogadtatásra talált a szavazók körében. A szavazás eredménye kétségessé tette sokak számára a felmérések érvényességét. Az ellenzék továbbra is nehéz harc előtt áll. Hódmezővásárhellyel ellentétben a pártok kizárták egy közös lista lehetőségét, márpedig a 199 fős parlamentben 93 mandátumot a listákról töltenek be. Ilyen közös lista hiányában a pártok – amelyeket gyakran látszólag kibékíthetetlen ellentétek osztanak meg, és csakis az egyesít, hogy Orbán leváltására törekednek – kénytelenek az egyéni jelöltek támogatását koordinálni a 106 választókerületben, ahol eldőlhet a választás eredménye – mondta Nagy Attila Tibor. „Továbbra is a Fidesz esélyes a győzelemre, de az ellenzék váratlan felhajtó erőt kapott. Ha az ellenzéki pártok ügyesen járnak el, megnyerhetik a parlamenti választást” – idézte a jelentés a politológust.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-25/orban-party-suffers-shock-loss-in-stronghold-before-hungary-vote

Der Standard

A lap „Az ellenzék egyértelmű győzelme a teszt-választáson” címmel számolt be a lap helyszíni tudósításban Hódmezővásárhelyről. A szerző szerint hat héttel a parlamenti választások előtt a polgármester-választás felért egy teszttel, és az ellenzék az összefogással feltűnően nagyarányú győzelmet aratott. A pártok feletti jelölt közös támogatása minden jel szerint sok embert tudott mozgósítani. A Fideszből kivált jelölt győzelme azért is látványos, mert Hódmezővásárhely a Fidesz fellegvárának számít, itt kezdte pályafutását Lázár János, Orbán nagyhatalmú kancelláriaminisztere – írta a szerző, majd részletesen szólt az Elios céggel kapcsolatos OLAF-vizsgálat eredményéről, arról, hogy az egyik templomban a szószékről szidalmazták a „renegát” jelötlet, és a Márki-Zay állítólagos támogatóit felsoroló, a „piszkos kampány” körébe tartozó névtelen röplapról. Megállapította: a választási győzelem talán messze túlmutat a város határain: a magyar választási rendszerben a 199 parlamenti mandátumból 106-ot egyéni választókerületekből tölti be, ahol az nyer, aki megszerzi a relatív többséget. 2014-ben a Fidesz a 106-ból 96-ot szerzett meg. Akkor ez szűken elég volt a kétharmados többséghez. „A hódmezővásárhelyi eredmény azt mutatja, hogy koordinált fellépéssel meg lehet akadályozni a Fidesz kétharmados többségét”, de valószínűtlennek tűnik, hogy ebbe a Jobbikot is be lehetne vonni. Az MSZP és a DK még megállapodott a koordinált fellépésről, és ha sikerülne még bevonni a kis pártokat, amelyek néhány helyileg népszerű jelölttel rendelkeznek, akkor a választási szakértők szerint akár 30 mandátumot is el lehetne venni a Fidesztől. „Ez ugyan még mindig abszolút többséget jelentene a Fidesznek, de nem biztosítaná az alkotmányos kétharmadot” – írta a szerző.

https://derstandard.at/2000074995348/UngarnKlarer-Wahlsieg-der-Opposition-bei-Testwahl

The Guardian /AFP

A francia hírügynökség megállapította: a meglepő hódmezővásárhelyi eredmény bajt jelezhet a miniszterelnök számára. A Fidesz sokkoló vereséget szenvedett egy helyi közigazgatási választáson, és ez kihívást jelenthet Orbán Viktor számára a hat hét múlva esedékes parlamenti választásokon. Orbán a minap úgy jellemezte az ellenzéket, hogy elvesztette a kapcsolatát a valóssággal, és „reménytelen”, de Márky-Zay Péter eredménye ezt tévedésnek minősítheti. Az elemzők a hódmezővásárhelyi szavazásban a szavazási hangulat mutatóját látják. A 61 százalékos részvétel a jelek szerint azt mutatja, hogy a szétforgácsolt ellenzék szavazói nagyobb kihívást jelenthetnek Orbánnak, mint amekkorát eddig vártak. Idézte a szerző az Index megállapításait, amelyek szerint ez ugyan nem veszélyezteti a Fidesz választási győzelmét, de bizonyosan megváltoztatja az ország hangulatát hat héttel a választások előtt. A legtöbb elemző úgy látja, hogy a Fidesz többségének mértéke a legfontosabb tényező, nevezetesen a négy éve megszerzett kétharmados többség elvesztése, amely lazíthatja Orbán szorítását az országon.

https://www.theguardian.com/world/2018/feb/26/hungary-surprise-defeat-for-viktor-orban-in-bellwether-by-election

Die Welt

A jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tette fel a kérdést: „Orbán megbotolhat eg régi korrupciós ügyben?” Magyarországon választási kampány van, amelyben az ellenzéki pártok azt teszik, amit ilyenkor szoktak: korrupcióval vádolják a kormányt. Ezzel szemben a kormány a migráció kérdését állítja a középpontba, és ezzel mindeddig sikerült kiszorítania a vitából a korrupciós vádakat. Most azonban egy kormányközeli cég került csalás gyanújába, és ez egyre inkább a középpontba kerül: olyan cégről van szó, amely egykor részben a miniszterelnök vejének tulajdonában volt. A szerző ismertette az Eios-ügyet, azzal, hogy a botrány évek óta fortyog csendesen, de most az OLAF megállapításait apránként nyilvánosságra hozza a kormánnyal szemben kritikus 24.hu portál. Kálnoky rámutat: az ellenzék össztüze Tiborcz Istvánra irányul, de a Magyar Idők igyekszik a felelősséget Simicska Lajosra hárítani, aki azonban akkoriban Orbán szövetségese volt. Lehetséges, hogy belpolitikai téren hatása van ennek az érvnek, miszerint nem Orbán veje, hanem Orbán mai politikai ellenfele. Kívülről szemlélve azonban nem sokkal előnyösebb, ha Tiborcz mellett Orbán akkoriban a pénzekkel foglalkozó bizalmasának is benne volt a keze az ügyben, mert íg mégiscsak Orbán akkori két bizalmasáról van szó. A nagy kérdés az, hogy az ügyben még kialakul-e a következő hat hétben olyan robbanóerő, amely befolyásolhatja a választások kimenetelét. Végül Kálnoky hozzáteszi: az ellenzék problémája az, hogy a baloldal – vagyis az MSZP és a belőle kiszakadt DK szintén jócskán csalt, amikor hatalmon volt, és az OLAF az ő dolgaikra is rámutatott például a metró ügyében, és az ott visszakövetelt összegek messze felülmúlják az Elios-ügyben szereplő összegeket. Ezért a szocialisták korrupciós kérdésekben nem túl hitelesek a szavazók szemében, és csak egyetlen nagy pártnak, a Jobbiknak tiszta még az arculata: a párt jelenleg mérsékeltnek mutatja magát, és Simicska Lajos támogatását élvezi.

https://www.welt.de/politik/ausland/article173937726/Ungarn-Stolpert-Viktor-Orban-ueber-eine-Korruptionsaffaere.html

Deutsche Welle

A német közszolgálati műsorszóró kommentárjában rámutatott: a brüsszeli rendkívüli csúcs után világos: a költségvetési vitában kiderül majd, hogy ki áll az EU mellett, és ki nem, és nem zárható ki a szakadás sem. A szegények a gazdagok ellen, a nagyok a kicsik ellen, a nettó befizetők a nettó kedvezményezettek ellen – a frontok világosak. Ez mindig így van, és mindenki számára világos, hogy a végén kompromisszumra kell jutni, mint minden költségvetési vitában. Most azonban mégis sok minden más. Ugyanis az értékekhez orientálódó régi, és a különösen a gazdasági támogatásra éhes, keleti új tagok között parázsló viszály nyíltan felszínre kerül majd a vitában. A nettó kedvezményezett Lengyelország, Magyarország, vagy Csehország makacsul megtagadja a menekültek befogadását, a szolidaritást, és azt, hogy az uniós joghoz tartsa magát, és ez oda vezethet, hogy a nettő befizetők elvesztik a türelmüket. A már régen látható rés mély árokká tágulna. A várható költségvetési csata után az EU de facto két sebességi körre szakadhat. A brexit után már nem zárható ki az sem, hogy további államok lépnek ki. Amennyiben a lenygel PiS valóban úgy gondolja, hogy Brüsszel zsarol és diktál, akkor klegyen konzekvens, és vigye ki a nettó kedvezményezett Lengyelországot az EU-ból. Az unió számára csak akkor válna veszélyessé a helyzet, ha egy nettó befizető fordítana hátat, például Olaszország egy nemzeti-konzervatív kormány alatt. Szokatlan az is, hogy Németország máris bejelentette, hogy kész növelni hozzájárulását. Egy ilyen adut a tárgyalások utolsó szakaszában szoktak elővenni. Vajon mi aggasztja Berlint? Összességében az EU jól tenné, ha most felülvizsgálná kiadásait, és takarékoskodni kezdene. Vajon van-e még értelme a mezőgazdaság ilyen értékű támogatásának? Muszáj-e az EU-nak részt vállalni a strukturálisan gyenge területek támogatásában? A határvédelem fontosabb, mint a diákcserék? Valóban van-e értelme annak, hogy évente 130 milliárd eurót befizessenek a tagállamok, hogy Brüsszel útján újra elosszák? Nem lenne jobb, ha például Németország maga támogatná a mezőgazdasági gazdálkodóit, az EU újraelosztási bürokráciája nélkül? És milyen feladatokat szükséges feltétlenül a határokon át, európai szinten finanszírozni? Végül kompromisszumra kell majd jutni, és mindenki, aki az unióban akar maradni, kénytelen lesz kompromisszumokat kötni, mert a költségvetésről konszenzusos döntést kell hozni. Még sok csúcs lesz tisztító vitákkal, aztán valamikor 2019-ben három éjszakán át egyvégtében fognak tanácskozni, hogy mindenkinek meg tudjanak felelni. Mindig is ez volt az EU receptje, de kérdés, hogy most is bejön-e – írta a Deutsche Welle.

http://www.dw.com/de/kommentar-eu-haushalt-es-geht-um-mehr-als-geld/a-42717794

 

(A DK sajtóválogatása)

Szerző: hj
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Mi történik, amikor külföldi útlevelet találnak a határon egy ukrán állampolgárnál?

A csapi határőregység munkatársai idén eddig 39 olyan esetet rögzítettek, amikor ukrán állampolgárok más államok …