Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A 419-es csalás

A 419-es csalás

A 419-Scam, 419-es csalás vagy nigériai levél valószínűleg minden idők leghírhedtebb spames csalása. 1997-ben indult útjára, de évekig nagyon súlyos problémákat okozott. A 419-es szám egyébként a nigériai büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusára utal.

A spammer a levélben egy polgárháború által sújtott országra (legtöbbször Nigériára, de olykor Elefántcsontpartra vagy Ghánára stb.) hivatkozik, ahonnan az állami vagyont ki kell menekíteni. Nem kér mást, csak egy bankszámlaszámot, amelyre a levél szerint utalják majd az állam pénzének egy részét, a segítségért cserébe pedig általában néhány százezer dollárt ajánlanak föl a segítőnek. Ha valaki elhiszi a történetet, hamarosan kisebb problémákra hivatkoznak, és egy kis pénzt kérnek a közvetítői díj, banki szolgáltatások stb. fedezésére. Mindezt addig folytatják, ameddig a sértett föl nem adja a dolgot és rá nem döbben, hogy többé nem látja viszont a pénzét.

A csalás okozta kár nehezen felbecsülhető, különösen azért, mert a hiszékeny áldozatok gyakran minden megtakarításukat, sőt otthonukat is elveszíthetik. Az amerikai titkosszolgálat szerint 1996-ban százmillió dollárt csaltak ki így az USA-ban, míg a BBC szerint 2006-ban 150 millió fontot csak az Egyesült Királyságban.

A „nigériai levél” eredetijének egy, az 1920-as években elterjedt átverést szoktak tartani. Ebben egy politikai fogoly a börtönből való kiszabadítására kért volna pénzt, de a fogolyszöktetés során egyre több pénzt kértek a börtönőrök kenőpénzére és a vonatkozó költségekre. A történet eredetijét, azonban, már az 1580-as évek végén is följegyezték.

A csalás komolyságára való reagálásként Nigériában az ilyen típusú spamek küldéséért kétezer fontos bírság és hároméves börtönbüntetés kapható, de minden ország a saját törvényei alapján járhat el az ő területén történt átverésekkel kapcsolatban. 2004-ben ötvenkét 419-Scamben való részvétellel gyanúsított személyt tartóztattak le Amszterdamban. Bizonyíték hiányában azonban július 12-én valamennyiüket szabadon bocsátották. Szintén 2004-ben Észak-Walesben egy 33 éves nigériai illegális bevándorlót, Peter Okoegualét húsz hónapos börtönbüntetésre ítéltek ilyen típusú spames csalás miatt. 11 áldozatától összesen 46 500 dollárt csalt ki.

Gyilkosságok, halálesetek

Eddig legalább hatan tűntek el Afrikában azok közül, akik kétségbeesetten a pénzüket keresve ilyen útra szánták el magukat, többen pedig öngyilkosok lettek. 1995 júniusában egy, az átverés miatt Nigériába utazott amerikai állampolgárt meggyilkoltak. Később Észak-Afrikában öltek meg egy huszonkilenc éves görög férfit. Kjetil Moe norvég üzletembert 1999 szeptemberében gyilkolták meg Dél-Afrikában, Johannesburgban. 2003. február 19-én egy hetvenkét éves cseh nyugdíjas, Jiri Pasovsky két pisztolylövéssel megölte Prágában a nigériai nagykövetség konzulát, Michael Lekara Wayidot, majd a portást is megsebesítette. A férfi egy éven keresztül próbálta visszaszerezni a kicsalt pénzét, majd végül elkeseredettségében ölt. Ez volt Csehország történetének első konzulgyilkossága. 2006. március 22-én Mary Winkler meggyilkolta lelkipásztor férjét, Matthew Winklert. A gyanú szerint azért, mert 17 500 dollárt csaltak ki tőle ezzel a módszerrel. Az évek során rengetegen bedőltek az egyébként nagyon átlátszónak tűnő trükknek. 1997-ben a Snopesnak nyilatkozó James Caldwell titkosügynök elmondta, hogy tizenöt hónap alatt körülbelül százmillió dollárt szereztek a csalók.

 

Szerző: Fandom
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Kiderült, ki repteti Orbánt

A Népszava Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét kereste meg az Átlátszó hétfői cikkével kapcsolatban. …