Home / HÍR / A cseh politikusok élesen bírálták a spanyol kormány fellépését, Orbán Viktor ennyit mondott

A cseh politikusok élesen bírálták a spanyol kormány fellépését, Orbán Viktor ennyit mondott

Élesen bírálták vezető cseh politikusok hétfőn a spanyol rendőrség kemény fellépését az előző napi katalán függetlenségi népszavazás ellen.

Pavel Belobrádek kereszténydemokrata kormányfőhelyettes szerint a vitákat nem szabad erőszakkal megoldani. Martin Stropnicky védelmi miniszter (ANO) hibának minősítette az erőszak alkalmazását, de Spanyolország felosztását is. Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke elfogadhatatlannak tartja a rendőrség beavatkozását. Jan Hamácek, a képviselőház szociáldemokrata elnöke szintén elítélte az erőszakot, de ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte spanyol belügyről van szó. “A megegyezés és a szabályok szerinti tárgyalások híve vagyok. A viták megoldása erőszak révén mindig szerencsétlen dolog” – jelentette ki Belobrádek.

“A népszavazással és Spanyolország területi egységével összefüggő vitákat természetesen a Spanyol Királyság belügyének tekintem, és tiszteletben tartom a spanyol hatóságok összes döntését. Ennek ellenére a spanyol rendőrség fellépését a szavazni kívánó polgárok ellen teljes egészében eltúlzottnak tartom, és elvárom kivizsgálásukat” – mondta Hamácek.

Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata elnöke úgy látja, hogy a vasárnapi események következtében megerősödik a katalánok függetlenségi akarata. “Nem vagyok híve Európa további osztódásának. Ha ennek azonban meg kell történnie, akkor a folyamatot nem lenne szabad a polgárokon elkövetett erőszaknak kísérnie” – mondta Stech újságíróknak.

Lubomír Zaorálek szociáldemokrata külügyminiszter mérsékeltebben fogalmazott, úgy vélte, sajnálatosak az incidensek. “Ennek ellenére úgy vélem, hogy ez olyan ügy, amelyet elsősorban maguknak a spanyoloknak kell megoldaniuk. Remélem, hogy a sérülésekhez vezető incidensek már nem fognak megismétlődni” – jelentette ki Zaorálek a közszolgálati rádióban.

“Európában vagyunk, és 2017-ben?” – tette fel a kérdést Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke “abszolút elfogadhatatlannak” minősítve a spanyol rendőrség fellépését.

“Egy referendum erőszakos megoldása hiba. Spanyolország, Belgium, Olaszország felosztása szintén hiba. Az egyszerű embereknek ez nem hoz semmit, a háttérben álló játékosoknak azonban igen” – írta Martin Stropnicky védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

A katalán népszavazás spanyol belügy, ezért Magyarország nem nyilvánít véleményt a témában – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Nagyváradon a közmédia kérdésére.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Tarlós feladja?

Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a “nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már …