Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A fagyi visszanyal – elsőfokon elítélték Rogán volt jegyzőjét

A fagyi visszanyal – elsőfokon elítélték Rogán volt jegyzőjét

Tegnap kihirdették az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszéken az V. kerület volt jegyzőjének (Rónaszéki László) és két vállalkozónak (Borzován János és X) a vesztegetési perében – adta hírül az Index.

Tavaly nyáron a Fővárosi Törvényszék bizonyítottság hiányában még mindhármukat felmentette, ám azt az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, így került vissza az ügy a Fővárosi Törvényszékre.

Rónaszékit azzal vádolták, hivatali hatalmát arra használta, hogy Borzován pozícióját erősítse a „vetélytársaival” szemben, hogy azok közvetítőnek fogadják el a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat felé.  Egy engedélyre váró ingatlanközvetítő azt mondta a bíróságnak, megüzenték neki (későbbi pontosítása szerint: “azt csiripelték”), hogy

ötszázezer forint lesz a fagyi.

Magyarán: a belvárosi önkormányzatnak elővételi joga volt egy Károly körúti ingatlanra, és amíg arról a képviselőtestület le nem mondott, annak új tulajdonosát nem lehetett bejegyezni. A vállalkozó nem fizetett, ezért hónapokig szarakodtak a lemondással.

Borzován befolyással való üzérkedés és felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt két év szabadságvesztést kapott, amit a bíróság három évre felfüggesztett. Emellett ötmillió forint pénzbüntetést kell fizetnie.

A bíróság szerint a volt belvárosi jegyző, Rónaszéki László is bűnös, hivatali visszaélés bűntette miatt egymilliós pénzbüntetést szabtak ki rá. A harmadik vádlottat felmentették.

Az ítélet nem jogerős: Borzován és Rónaszéki felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

A mindenható érintése

Kásler miniszter megsarkantyúzta a lovát, s bár fordítva ült rajta, mégis a fülébe súgta, gyí, …