Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A felelősök nélküli ország

A felelősök nélküli ország

A Lamia légitársaság Bolíviából induló járata a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél zuhant le, nem sokkal a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. 71-en meghaltak, csak hatan élték túl a szerencsétlenséget. A gépen tartózkodtak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai is.

Eddig a hír, amit biztosan sokan sokszor olvastak már. De az talán elkerülte a figyelmüket, hogy a brazil szövetség a hír szerint megbüntette a szerencsétlenül járt futballklubot, mert játékosai nem álltak ki a brazil bajnokság utolsó fordulóján. Nem ok a meccstől való távolmaradásra, ha a csapat jelentős hányada önhibáján kívül elhalálozik, tetteiért mindenkinek, még a halottaknak is felelniük kell, a szabály – az szabály.

Mindez egyébként agyrém, de van egy ország, ahol ennél még cifrább dolgok is megesnek a felelősségvállalás kapcsán. De nem arról van szó, hogy még ennél is szigorúbbak lennének az elszámoltatáskor, sőt: ebben az országban egyszerűen NINCSENEK felelősök.

A fél ország tudta, hogy Győrkösék neonáci+hungarista félkatonai szervezetet működtetnek. Azt még a félország hülyéje is sejtette, ha nem is tudta biztosan, hogy az illető fegyverrel rendelkezik, valamint azt is sejtette, ha nem is tudta biztosan, hogy aki ilyesmivel foglalkozik mostanában, azt bizonyos mentális problémák kínozhatják. Aztán Győrkös egy máig tisztázatlan manőver során lelő egy rendőrt. Felelősök nincsenek. A rendőr, max. Minek ment oda. Sem a hírszerzés, sem a belügy, sem senki nem állt oda, és mondta azt: faszok voltunk, és ezen egy ember élete múlott.

Vagy ott van a PISA hisztéria. Megjegyzem: jogos a paláver, hiszen hosszú évek óta tudja minden hozzáértő, hogy bajban a magyar közoktatás. Mára már a diákok és a szülők is tisztában vannak mindezzel, és lassan az is eljut az érintettek agyáig, hogy nem a matek ötösről van szó, hanem egy vagy több generáció jövőjéről, ami legalább annyira befolyásolja a mostani nebulók jövőbeli kiállását, mint a brazil csapatét a légi katasztrófa. Jó, történtek dolgok, például leszállították a tankötelezettség korhatárát, amivel hozzávetőlegesen több mint 40 ezer gyerek legott el is veszett. Felelős természetesen nincs, a kormány szerint a faszok jelen esetben a pedagógusok és a gyerekek.

Nincs továbbá felelőse annak sem, hogy a magyar kórházakban simán leforgathatnák a The Walking Dead legújabb szériáját, még élő embereket sem kellene hullának maszkírozni, valamelyik mosdóban biztosan akad egy. Nincs rendelkezés arról, hányszor kell takarítani, tehát nincs felelős, a kórházkonszolidáció jobban teljesít, a kórházigazgatók legfeljebb letiltják a kórházi tartalmak megosztását és a lájkolást is, ezzel a dolog méregfoga végérvényesen ki lett húzva. Mert a méregfogság nem abban rejlik, hogy gáz van, hanem abban, hogy a nagy közönség tudomást szerez róla. Ismerős, nem?

S ha már egészségügy: tegnap ítéletet hoztak két csaló nőgyógyász perében, akik durván átverték a hozzájuk segítségért forduló betegeket. (Mondjam, kik a faszok?) Hab a tortán, hogy a csalással megszerzett jövedelme utána a fővádlott egyáltalán nem fizetett adót… A papír szerint 88 nőt károsítottak meg, de nyilván ennél sokkal többet, csak azok nem kívánják púpnak a sántaságukra a bírósági hercehurcát. Köztük biztosan akadnak olyanok is, akik legyintenek: ezek úgyis megússzák. És tényleg! Első fokon még szó volt felfüggesztettről, másodfokon már csak pénzbüntetés lett belőle. Nyilván mellényzsebből kirántják, és ezzel a lendülettel vész a semmibe a felelősség kérdése is.

Ha szétesne alattad a metró, annak sem lesz felelőse, bár a jeggyel jár némi utasbiztosítás. Csak éld túl a pesti tömegközlekedést és ne kíváncsiskodj, mert a megoldás helyett jelen pillanatban azon ügyködnek, hogyan titkosítsák 30 évre a “vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével” kapcsolatos információkat. És azt üzenik neked: fasz vagy, ha metróra szállsz.

Lehetne itt sorolni a végtelenségig azokat az eseteket, történéseket, amelyek következmény nélkül maradtak, maradnak. Üde színfolt a palettán Gyárfás lemondatása, keserű szájízt csak az hagy maga után, hogy ha nincs egy nemzetköz klasszis úszónk, akit nem lehet megzsarolni és/vagy ellehetetleníteni, akkor itt nem változik semmi. Mondjuk, így sem nagyon fog, Gyárfás sosem engedi ki a karmai közül a történetet, legfeljebb kifizeti a büntetést, mint a nőgyógyászok: nem az ő neve lesz a papírokon, amikor az elnök aláírja azt. De ettől az élet még ugyanúgy megy tovább.

Ebben az országban következmény nélkül lehet, ölni, lopni, csalni, ahhoz szír menekültnek kell lenni, hogy odacsapjon az igazságszolgáltatás kardja, de nagyon. (És értelmezhetetlenül.) Honfitársainknak, született igaz magyaroknak – legalábbis egy bizonyos részüknek– viszont nem kell félniük. Nincs az a bűn, amely megtorlást von maga után, s ami új: a kórházigazgatók attitűdjével szemben már nem szempont, hogy egy ország tud vagy nem tud róla.

Ülünk a gépen, lassan elérjük az El Gordo hegyet, ami azt jelenti, rövidesen leszállunk Medellínben…

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kis magyar apokalipszis

Kérem, sűrű nap volt a tegnapi, sikerült új értelmet adni a békaegérharc fogalmának, ezentúl azt …