Home / HÍR / A Hamász intifádát hirdetett

A Hamász intifádát hirdetett

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, amely szerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

“December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt”- mondta Haníje. “Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben”- tette hozzá.

Az első intifáda 1987 decemberétől 1993 szeptemberéig tartott, a konfliktust végül éppen az Amerikai Egyesült Államok közvetítésével tető alá hozott oslói egyezmény oldotta fel.  A konfliktusnak hozzávetőlegesen 1300 (más források szerint 2100) halálos áldozata volt. A második intifáda 2000-ben kezdődött – és kisebb nagyobb intenzitással a mai napig tart. Noha “hivatalosan” sosem ért véget, a harmadik lehetőségét már többször meghirdették, mint például most is. Az első intifádát a „kövek háborújának” is nevezték, utalva arra, hogy mi volt a palesztin ellenállás fő fegyvere, a másodikat al-Aksza intifádának, a Templomhegyen lévő Sziklamecsetről, ez utóbbit a véres öngyilkos merényletek jellemezték.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …