Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A harmadik világ alá süllyedt Magyarország

A harmadik világ alá süllyedt Magyarország

Egy friss jelentés szerint a világon erősödik a médiát körülvevő gyűlölet. Ezzel a címmel számolt be a Riporterek Határok Nélkül civil szakmai szervezet friss sajtószabadságlistájáról a Financial Times. A 2002 óta minden évben elkészülő jelentés idén 180 országot állított sorrendbe a sajtószabadság érvényesülése alapján – olvasható a Napi.hu-n.

Costa Rica, Uruguay, Suriname, Szamoa, Ghána, Namíbia, Trinidad és Tobago, Burkina Faso, Belize, Botswana, Szenegál, Tonga, Pápua Új-Guinea, Madagaszkár, Guyana, Mauritius, Dominikai Köztársaság, Grúzia, Bosznia-Hercegovina, Malawi, Salvador, Lesotho, Mauritánia. Országok, amelyekben nagyobb a sajtószabadság, mint Magyarországon.

A felmérés készítői rámutatnak arra, hogy olyan európai országokban is fizikai támadások, vagy halálos fenyegetések, vagy megfigyelés fenyegeti az újságírókat, mint Magyarország, Albánia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Olaszország és Szlovákia. Az émelyítő környezet nem csupán Kelet-Közép-Európára jellemző. Például a 2017-es franciaországi választásokon rendszerszemléletben ütötték a vesztésre álló politikusok a médiát.

A listán igen rosszul szerepeltek a visegrádi országok. Mindegyikük rontott helyzetén: Csehország 11 helyezést, Lengyelország négyet, Magyarország kettőt, Szlovákia tízet. A v4-es lista végén sajnos Magyarország kullog. (A teljes listát itt érheti el.)

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyebek mellett azzal vádolta Soros György magyar származású, filantróp üzletembert, hogy támogatja a független médiát, annak érdekében, hogy az a nemzetközi közvélemény előtt lejárassa az országot. Soros első számú közellenség lett.

 

 

Szerző: Napi.hu
Forrás: napi.hu

Olvasta már?

Megduplázza a kormány a kárpátaljai szociális csomag keretét

A jelenlegi feszült diplomáciai és bizonytalan ukrajnai gazdasági helyzetben szükségessé vált az eddigi támogatások növelése …