Home / HÍR / A Helsinki Bizottság nem fizet bevándorlási különadót

A Helsinki Bizottság nem fizet bevándorlási különadót

A Magyar Helsinki Bizottságnak – saját megítélése szerint – nem kell bevándorlási különadót fizetnie, mivel jelenleg nem folytat a törvény hatálya alá eső tevékenységet – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a Helsinki Bizottságra az adókötelezettség azért nem vonatkozik, mert ügyfeleik nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeik, amelyeket a törvény adókötelesként nevesít. Hozzátették, hogy az elsődleges adóalanyok a donorok.

Egy támogatott civil szervezetnek csak akkor kellene fizetni, ha a támogatója nem teljesíti adókötelezettségét.

A Helsinki Bizottság menedékkérők körében végzett tevékenységét az Európai Unió és az ENSZ támogatja, márpedig ők mentességet élveznek a magyarországi adófizetés alól – írták a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az új adószabályozás megnehezíti munkájukat, mivel – véleményük szerint – a jogszabály annyira “homályosan van megfogalmazva, hogy tág teret nyit az önkényes jogalkalmazásra”, valamint egyes, mentességet nem élvező támogatóikat elbizonytalaníthatja, ha menekültügyi munkájukhoz szeretnének a jövőben anyagi segítséget nyújtani. A szervezet vizsgálja, milyen jogi lehetőségei vannak a jogszabály elleni fellépésnek – fűzték hozzá.

A Pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a bevándorlási különadóról szóló első bevallást hétfőig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek.
 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …