Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A hős reintegrációs őrizetes

A hős reintegrációs őrizetes

Jött a BV közleménye: egy elítéltek visszailleszkedését a társadalomba segítő, úgynevezett reintegrációs őrizetes* sietett a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavon vasárnap bajba jutott korcsolyázó segítségére. Az MTI hírt mindenki felkapta, és a címekben örömmel ízlelgették a kérdést.

A 49 éves férfi a kutyáját sétáltatta a tó mellett – a részére meghatározott őrizeti zónán belül – amikor a korcsolyázó alatt beszakadt a jég. Az elítélt az egyik háznál kapott létrákkal és kötelekkel, életét kockáztatva, az olvadó jégre ment, hogy a vízben elmerülőt megmentse. A jég már ropogott alatta, de sikerült az egyik létrára kötelet kötnie és azt belöknie a jeges vízben fuldoklónak, amivel biztonságos jégfelületre húzhatta. A korcsolyázónak és megmentőjének a helyszínre érkező tűzoltók segítettek partra jutni.

Orosz Zoltán a BV szóvivője egyértelművé tette, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön, bátor helytállása azonban nemcsak a fogvatartottaknak, hanem mindenkinek példa lehet.

Pár gondolat.

Egyébként polkorrekt a megfogalmazás, akár azt is írhatták volna: sittes, börtöntöltelék, gengszter, bűnöző, gazfickó, csirkefogó, rendbontó, lator, briganti. Ugyanakkor mégsem az. Azt sugallja a státusz kiemelése: annak ellenére mentett életet, hogy gazember. Az én olvasatomban az egyik ember megmentette a másik életét – a sajátját kockáztatva. Függetlenül attól, hogy mi a társadalmi státusza. De ez lehet belemagyarázás, amikor az ember már a sűrűjében van, hamar eltéved.

A szóvivő utolsó megjegyzése  – mindazonáltal – nyitogatja a bicskát. Az addig rendben, hogy nem szabadulhat előbb, ezért van az elnevezésben a büntetés szó. De hogy ennyi, és más semmi?

Nézzük:

Szabadnapján mentette meg az idős hölgyet, bátorságáért kitüntették a tűzoltót, kitüntették

Kitüntették a Hummer-sofőrt megfékező férfit

Kiemelkedő bátorságáért kitüntették Theot

Szóval. Egy szolgálaton kívüli tűzoltó rendkívüli helyzetben szolgálatba helyezi magát, amikor jártában-keltében elfüstöl egy mosógép, és szakszerű segítséget nyújt egy idős hölgynek. Nem firtatjuk, mekkora életveszélyt jelentett a Hajdú, büszkék vagyunk rá, hogy megmentette a nénit, kitüntetést neki! Egy civil segít a rendőrségnek a hummeres díszf@sz megfékezésében, sajnos, egy rendőr ennek ellenére – vagy még ez előtt – meghal. Noha fegyveres rendőrök társaságában tette, amit tett, büszkék vagyunk a bátor civilre, kitüntetést neki! Mint ahogy filmbe illő az a történet is, amelyben a  hős bombakereső spániel nem sokkal hősi halált halt gazdája után elpusztul. Kitüntetést a bátor kutyának!

* A reintegrációs őrizetet csak az veheti igénybe, aki első alkalommal, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évet meg nem haladó fogház- vagy börtönbüntetésre ítéltek, vállalják továbbá bizonyos szabályok betartását. A büntetés tényleges letöltése előtt távozhatnak ugyan az intézetből, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt helyen tartózkodhatnak, s azt szigorúan meghatározott esetekben hagyhatják el. Jelenleg 156-an töltik a szabadságvesztésüket reintegrációs őrizetben.

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nobel Palpatine-nak

Sokan vannak utóbbi időben elragadtatva Trump elnök „csodálatos teljesítményétől”, mellyel „egy csapásra megoldotta a koreai …