Home / HÍR / A kormány vitatja és visszautasítja a GRETA-jelentés állításait

A kormány vitatja és visszautasítja a GRETA-jelentés állításait

Egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet lehetséges áldozatait az illegális bevándorlók és menedékkérők körében – állapította meg az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken nyilvánosságra hozott legújabb jelentésében. A magyar Belügyminisztérium megalapozatlannak tartja a testület csoportos kiutasítással kapcsolatos állításait.

Az ET szakértői a Magyarország és Szerbia közötti tranzitzónákban tettek nemrég látogatást. Tapasztalataikról azt írták, hogy az előző jelentésükben Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggályaik tovább növekedtek a magyar hatóságok által alkalmazott további korlátozások és intézkedések miatt. megjegyzik, hogy a tranzitövezetekben nincs jelen “a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről”. A menedékkérőket továbbá nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról – teszik hozzá. Az ET szakértői testületét az is aggodalommal töltötte el, hogy a 14 és 17 év közötti gyerekeket a magyar hatóságok felnőttként kezelik, ami ezt a csoportot még sebezhetőbbé teszi. A tranzitzónákban dolgozó magyar munkatársak a szakértők szerint nem tudták egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen előírásokat követnek, vagy pontosan ki illetékes döntést hozni a potenciális áldozatok ügyében.

A GRETA továbbá úgy értesült, hogy 79 esetben utasítottak ki csoportosan illegális bevándorlókat Szerbia felé kevesebb mint két hét leforgása alatt tavaly decemberben. A kollektív kiutasítás alkalmazásával még nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata – emlékeztettek.

A GRETA szakértői azt ellenőrzik, hogy a részes államok – köztük Magyarország – betartják-e az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéséről szóló egyezményében rögzített előírásokat. A szakértői csoport felszólította Magyarországot arra, hogy írja elő, milyen módon tudják a hatóságok felismerni az embercsempészek áldozatait, és hogyan tudják őket segíteni a tranzitzónákon kívül. Azt is kérik továbbá a magyar hatóságoktól, hogy vizsgálják felül a bevándorlók életkorának megállapítására szolgáló eljárásaikat, hogy biztosítsák a gyerekek érdekeinek védelmét.

A magyar Belügyminisztérium a GRETA-jelentésre reagálva hangsúlyozta: megalapozatlanok a testületnek a csoportos kiutasítással kapcsolatos állításai. A tárca továbbá visszautasítja a zárt létesítmények elnevezés használatát a tranzitzónákra vonatkozóan, mert a menedékkérők bármikor szabadon távozhatnak Szerbia felé. Emiatt nem helytálló az a megállapítás sem, hogy a tranzitövezetekben korlátozzák a belépni vágyók szabadságjogait. Hivatalos információja várólistákról sincs a kormánynak, amely vitatja a jelentés több más állítását is, köztük azt, hogy a zónákban nem biztosítják a megfelelő felügyeletet a gyermekeknek és kielégítő pszichológiai ellátást a menedékkérőknek.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Pitiánerek

Az MTI úgy hozta le a Magyar Tudományos Akadémia közleményét arról, hogy hatalmas nemzetközi sikert …