Home / HÍR / A kormánypártok “lekésték a helikoptert” – határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

A kormánypártok “lekésték a helikoptert” – határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés hétfőre – ellenzéki kezdeményezésre – összehívott rendkívüli ülése, így csak napirend előtti felszólalások hangzottak el.

MSZP: a Fidesz-KDNP-t nem érdekli az ország jövője

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP távolmaradását az üléstől úgy értékelte: a kormánypártokat nem érdekli Magyarország jövője, “csak a saját, önző, hatalommegtartó érdekeiket követik”, a valódi problémák elől menekülnek, inkább nyaralnak vagy éppen “lekésték a helikoptert”. Emlékeztetett, “az oktatás szabadságának védelme” és a devizahitelesek megsegítése érdekében kezdeményezték a rendkívüli ülést. Előbbiről azt mondta, hogy törvényjavaslatukkal meg akarják akadályozni “az egyik legjobb magyar egyetem, a CEU ellehetetlenítését”. A devizahitelesek ügyében Tóth Bertalan azonnali intézkedéseket sürgetett, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magyar családok tízezrei ne kerüljenek utcára. 72 ezer családot kerestek meg hitelintézetek végrehajtási ügyben – jelezte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: az ellenzék a Soros Györgynek fontos ügyekben még nyáron is összehívja a parlamentet. A felsőoktatás ügyében azt mondta: a kormány célja, hogy a Magyarországon működő összes egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, a tárgyalások jól haladnak, a Soros-egyetemet pedig senki nem akarja bezárni. A devizahitelesekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha van egyértelmű felelőse a devizahitelezési válságnak, az a baloldal. Az államtitkár egyúttal sajnálatát fejezte ki, amiért az MSZP elmulasztotta napirendre kérni például a határzár kérdését, amit – mondta – Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt elbontana.

LMP: fel kell függeszteni a kilakoltatásokat

A kilakoltatási moratórium visszaállítását szorgalmazta Hadházy Ákos (LMP), aki kijelentette azt is: nemcsak a terroristák vehetnek el életeket, hanem azok a “gátlástalan politikusok” is, akik szerinte felelőssé tehetők a nehéz helyzetbe kerültek tragédiájáért. Idén 10 ezer kilakoltatásra is sor kerülhet – mutatott rá, és megismételte: szerinte egyes fideszes politikusoknak ez még érdekében is állhat, hogy busás haszonnal adják tovább az így megszerzett ingatlant. A képviselő a probléma megoldását, a devizahitelesek kárpótlását ígérte, és kijelentette: a kormány a bankárok mellett azért is felelős, mert tudatosan gyengítette a forintot, a bankoktól elvett extraprofitot pedig nem adta vissza az érintetteknek.

Dömötör Csaba válaszában a szocialistákat nevezte a válság fő felelőseinek, és kifogásolta, hogy az LMP velük szövetkezett a rendkívüli ülés érdekében.

Jobbik: az évszázad átverése

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az évszázad pénzügyi átverésének nevezte a devizahitelezést. Feltette a kérdést: aki 165 forinton vette fel a hitelét, az miért 256 forintos áron váltotta vissza? Hibásnak nevezte az elszámolási törvényt, amely szerinte a bankoknál hagyta a pénzt, és elszámoláskori árfolyamú elszámolást sürgetett.  Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy hozzájárult az ország “kiürítéséhez”, a gazdaság “kiszárításához”. A “kifosztógépezetet” támogatja az, aki nem járul hozzá a felvétel napján érvényes árfolyam alkalmazásához – hangoztatta Z. Kárpát Dániel, aki bírálta az LMP-t is, amely korábban a hitelfelvevőket is felelőssé tette. A jobbikos politikus  – mint mondta – a probléma megoldásáig tartaná fenn a kilakoltatási moratóriumot. “Van pofája azt mondani, hogy elszámoltatták a bankokat?” – fordult a kormány képviselőjéhez, ami után a levezető elnök megintette szavaiért.

Dömötör Csaba megismételte: a baloldal engedett teret a devizahitelezésnek, és a jelenlegi kormány szüntette meg azt. Az államtitkár a Jobbiknak is azt mondta: “a tettesekkel együtt hivatkoznak az áldozatokra” akkor, amikor a szocialistákkal szövetkeztek a rendkívüli ülés összehívásáért. Közös célnak nevezte az érintettek megsegítését. A kormány intézkedései 1,4 millió embernek segítettek – hívta fel a figyelmet, a Jobbikot ugyanakkor bírálva amiatt, hogy elnökük nem szavazta meg az ehhez szükséges törvényeket. Szerinte emellett jobbikos politikusok minősíthetetlen hangnemben sértegetnek egyes társadalmi csoportokat, köztük a határon túli magyarokat.

A Ház jelenlévő képviselői – az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai, valamint a DK-sok kivételével a függetlenek – ezt követően kézzel, majd szavazógéppel is voksoltak a napirendről, de mivel 141 képviselő nem volt jelen, és mindössze 57 támogató voks érkezett, határozatképtelenség miatt nem sikerült elfogadni az ajánlást. Így Latorcai János levezető elnök a rendkívüli ülést bő fél óra után bezárta és bejelentette, hogy a következő ülését várhatóan szeptember 18-án tartja a Ház.

Kósa és a radványi sötét erdő

“Jól döntöttünk, hogy nem jöttünk el erre a parlamenti ülésre” – jelentette ki a fideszes politikus, közölve, hogy a Ház őszi rendes ülésszaka szeptember 18-án kezdődik, a Fidesz-KDNP pedig az azt megelőző héten tartja évadnyitó frakcióülését. Kósa szerint Soros György kérte meg a magyar ellenzéket, hogy CEU-ügyben kezdeményezzen rendkívüli parlamenti ülést. Arra a kérdésre, hogy a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek többsége nem ért egyet a határon túli magyarok szavazati jogával és magyarországi szociális ellátásokra való jogosultságukkal, Kósa Lajos úgy reagált: a baloldal ismét elővette visszataszító kampányeszközét a határon túl élő magyarok nemzethez tartozásával kapcsolatban. Arra pedig, Arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatása ellen a Momentum tiltakozást tervez a Citadellára, a frakcióvezető úgy reagált: “az jó hely egyébként, mert ha valahova nem megy Putyin, az oda. (…) Tiltakozhatnának a radványi sötét erdőben, az is egy jó hely, sokkal hűvösebb ráadásul, és a turistákat is kevésbé zavarja”.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …