Home / HÍR / A magyar nacionalisták és a román izmozó társaik kezébe ad veszélyes fegyvert a román miniszterelnök

A magyar nacionalisták és a román izmozó társaik kezébe ad veszélyes fegyvert a román miniszterelnök

Újhelyi István, az LMP, az MSZP és a Fidesz is közleményben reagált Mihai Tudose román miniszterelnök kijelentésére.

Ez döbbenetes! EP-képviselőként a román kollégákhoz fordulok, hogy tolmácsolják őszinte felháborodásomat a román kormányfőnek. Az európai demokráciákban egy felelős állami vezető nem reagálhat így őshonos kisebbségek törvényes törekvéseire. Akár tetszik az neki, akár nem. Nemzetek és nemzetiségek párbeszédében megengedhetetlen ez a hangnem! Ez csak a magyar nacionalisták és a román izmozó társaik kezébe ad veszélyes fegyvert – így  az EP-képviselő.

Mihai Tudose román miniszterelnök szerint “ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt”. Az LMP döbbenetét fejezi ki. Az LMP teljes politikai közössége felháborodásának ad hangot a román miniszterelnök kijelentései miatt. Mihai Tudose nem csak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot, és az alapvető európai értékeket. Álláspontunk szerint 2018-ban megengedhetetlen egy ilyen nyilatkozat. Felszólítjuk a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt, annak érdekében, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul bocsánatot kérjen – írja az LMP.

Felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül. Mihai Tudose-nak nincs helye többé az európai közéletben – vélekedik az MSZP.

Ez a kijelentés a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idézi és olyan agresszivitásról tanúskodik, amely egy magát európainak tekintő állam kormányfőjétől megengedhetetlen. Tudose szavai túlmennek minden határon, példátlanok az európai politikában és végérvényesen belevésődnek minden magyar lelkébe és emlékezetébe. Azonnali bocsánatkérése jelen helyzetben a minimumot jelenti. A Fidesz-KDNP mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjük az erdélyi magyarokat akár Románia primitív kormányfője ellen is – tette közzé a Fidesz.

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …