Home / HÍR / A nap, amikor büszkék lettünk Szijjártó Péterre. Szép volt, Péter!

A nap, amikor büszkék lettünk Szijjártó Péterre. Szép volt, Péter!

Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán vesz részt New Yorkban, és a látogatás keretében megállapodást írt alá a diplomáciai kapcsolatok felvételéről Palauval.

A politikus az MTI-nek elmondta: 2011-ben hozott határozatot a köztársasági elnök arról, hogy Palauval és több csendes-óceáni szigettel diplomáciai kapcsolatot kell létesíteni, de ez mindeddig nem történt meg.

Palau 1981. január 1-jén az USA autonóm köztársasága lett Belaui Köztársaság néven. Belau és az USA 1982-ben kötötte meg a társulási szerződést, ami kilátásba helyezte a függetlenséget is. Az 1993-ban megtartott népszavazáson megszavazták a függetlenséget, amelyet 1994-ben kiáltottak ki. Az országot Palaui Köztársaság néven vették fel az ENSZ-be, de kül- és hadügyeiért továbbra is az USA a felelős. Forrás: Wikipédia

Úgy vélte, ennek pótlása azért is nagyon fontos, mert Palaunak van magyar vonatkozása: az egész térségben egyedüliként az egyik iskoláját Mindszenty József bíborosról nevezték el, ezért az ország “lelki kötődése” Magyarországhoz egyértelmű.     Abban maradtak, hogy a Mindszenty-örökség alapján a kulturális és társadalmi kapcsolatok szintjén kezdik el az építkezést – közölte.

Palau népessége 20 918 fő. Forrás: Wikipédia

Szijjártó kifejtette: ugyanakkor fontos területe a kapcsolatépítésnek a vízgazdálkodás is, ugyanis Palau egy olyan térségben fekszik, amely extrém időjárási körülményeknek van kitéve, ezért a vízgazdálkodási kérdések jelentős szerepet játszanak az ország életében.  Mivel a magyar vízgazdálkodási technológiákat a környéken már többen használják, így például Indonéziában, Palau számára is adnak ajánlatot a magyar technológiatranszferre – magyarázta a miniszter.

Hangsúlyozta: így a diplomáciai kapcsolatfelvételnek nemcsak az volt a célja, hogy a köztársasági elnöki határozatnak megfeleljenek, hanem gazdasági vonatkozása is lehet a jövőben.

A külügyminiszter egyébként találkozik a tádzsik külügyminiszterrel is.

Csak így tovább! Mindjárt meglesz az új nyaralóhely, bár ha választhatnánk, mi az elsőre szavazunk! – HUPPA

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Elindították az eljárást Magyarország ellen

Megkapta kedden az EU soros osztrák elnöksége az Európai Parlament elnökének levelét, amiben a képviselőtestület …