Home / HÍR / A rettegés foka – nemzetközi sajtószemle

A rettegés foka – nemzetközi sajtószemle

Deutsche Welle

Az olasz szavazók ad acta tették a régi politikai rendszert, de a jobb- és baloldali populisták nem tudnak kormányt alakítani – és ez jobb is így – írta a német közszolgálati műsorszóró római tudósítója. Az olaszországi választások nem hoztak egyértelmű kormánytöbbséget, és ezzel aggasztó jelzést küldtek. Az olasz választók 60 százaléka bal- és jobboldali populista pártok mellett döntött, az inkább baloldali Öt Csillag Mozgalomra, a jobboldalon egy négy populista pártból, ezen belül a neofasisztákból álló pártra szavaztak. Mennyire elegük lehet az embereknek az eddigi kormányzati stílusból, ha a populistákhoz menekülnek, akik mindent megígérnek, félelmekkel játszanak, és a szavazók csak nagyon keveset kapnak meg? Berlusconi, a 81 éves, feltámadt kriptaszökevény reményhordozó, noha mindenki másnál inkább a régi rendszert képviseli. A nyíltan idegenellenes Matteao Salvini még meg is előzte őt, nem is szólva az ugyanezen listán indult Mussolini imádókról. A másik oldalon az Ötcsillagos Mozgalom megígérte a csillagokat az égről, olyan pénzt akar elkölteni, amely nincs, a bűnbak az EU, és Brüsszel fizessen többet. Az olaszok újat, mást akarnak, államukat alkalmatlannak és betokosodottnak találják. Ez a nyugta az eddig kormányzó szocialistáknak. Matteo Renzi sehol sincs. A szociáldemokratáknál a választások előtt szakadás következett be, és folyamatos hanyatlásban vannak, akárcsak az SPD Németországban. A reformok nem mennek, a gazdaság csak lassan halad. A munkanélküliség túl magas, a bevándorlókkal kapcsolatos problémák megoldatlanok, az államapparátus túl sok pénzt nyel, az államadósság magas, az igazságszolgáltatás lassú és nem hatékony, és a lista folytatható. A szavazók üzenete: így nem mehet tovább. Pedig így fog, mert a három nagy tömb akadályozni fogja egymást a parlamentben, a koalíció lehetetlennek tűnik. Még Berlusconi és a szociáldemokraták kevéssé valószínű koalíciójának sem lenne meg a többsége mindkét házban. Ha a többi párt nem mozdul, az államfő várhatóan technikai kormányt nevez ki, amely ügyvezetőként működik a következő előrehozott választásokig. Ezt Olaszország már sokszor átélte: nem tükrözi ugyan a szavazók demokratikus akaratát, de legalább stabil és kiszámítható viszonyokat biztosít. Összességében ez rossz választási eredmény az EU számára. A populisták nagy arányával a fontos ország abba a táborba süllyed le, ahol Magyarország, Lengyelország, Csehország, Görögország és Ausztria már van. Németországban is felemelkedőben van a jobboldali populizmus. Brüsszelben, és Franciaország kivételével a többi fővárosban egyelőre nincs recept a populisták és a nacionalisták menetelésének feltartóztatására. Olaszország tulajdonképpen nem engedhet meg magának egy hónapokig tartó kormányválságot. Amennyiben a piacok elvesztik a bizalmukat, hogy Olaszországban normális fejlődés várható, a hatalmas adóssághegy hamarosan nagyon sokba kerülhet, vagy egyenesen finanszírozhatatlanná válhat.

http://www.dw.com/de/kommentar-entt%C3%A4uschte-italiener-w%C3%A4hlen-das-chaos/a-42824808

AllGov

Az amerikai portál bemutatja David B. Cornsteint, akit Donald Trump február 13-án magyarországi nagykövetnek jelölt. A portál, amely a kormány alá rendelt több mint 300 főhatóság és ügynökség „a többnyire sajtó radarja alatt maradó” tevékenységét mutatja be, úgy látja: Trump és Cornstein között sok a közös vonás. Mindketten New York-iak, mindkettőnek Palm Beachben van nyaralója, mindketten nagyon gazdagok, és mindketten pénzvesztéssel járó szerencsejáték-vállalkozásokat is működtetnek. Cornstein 1938-ban született: édesapja a szőnyegbizniszben volt, édesanyja, Fanni – akinek a szülei Magyarországról vándoroltak – tanítónő volt. A New York-i Egyetemen szerzett kereskedelmi diplomát, és tartalékos szakács volt a hadseregben. Még a szakdolgozatát írta, amikor lehetősége nyílt belépni egy ékszerész-vállalatba, amely egy áruházban tartott fenn fiókot. A vállalkozás sikeres lett, és Cornstein sok árházra kiterjesztette. 1986-ban 217 millió dollárért felvásárolt egy hasonló, de nagyobb vállalatot. A cég csak nőtt, 1990-ben megjelent Európában is, Majd Cornstein 1999-ben kivonult a cégből. 1991-ben azt fontolgatta, hogy ajánlatot tesz a New York Daily News című lapra, és indulni szándékozott a New York-i polgármesteri tisztségért, és 1994-ben is foglalkozott a lehetőséggel. Végül 2001-ben lett (ön)jelölt New York Állam számvevőszékének élére. Az első problémába akkor ütközött, amikor a jelöltsége bejelentése alkalmából rendezett pénzgyűjtő eseményre Rudolf Giuliani akkori polgármestert hirdette meg az estély tiszteletbeli elnökének – noha nem rendelkezett Giuliani hozzájárulásával. Ám a legtöbb republikánus más jelöltet támogatott, és így Cornstein kiesett. George Pataki kormányzó nyomban rá bízta a New York állami olimpiai bizottság elnöki tisztségét: a testület akkoriban a 2012-es játékokra szóló pályázatot készítette elő, de a rendezés jogát London nyerte el. Corsnstein kétféle módon is benne volt a lóversenyzésben: 1994-től tagja, majd később elnöke volt az állam fogadási bizottságának, és 2009-ben váltották le, amikor a bizottság súlyos anyagi helyzetbe került. Emellett több versenylova is szerzett helyezéseket versenyeken. 1999-ben megtették a TeleHubLink elnevezésű telemarketing cég elnökének, és 2001 tavaszán némi bajba került, mert az New York-i ügyészség a fogyasztóvédelmi előírásokat. Öt évvel később azonban Cornstein anyagilag támogatta az illető ügyész újraválasztási kampányát. A TeleHub –csalási ügy nem akadályozta meg, hogy Corsteit 2011-ben kinevezzék a Battery Park Városi Hatóság igazgató tanácsi tagjának, és e tisztségében még abban az évben megerősítették. 2006-ban megválasztották az Ékszerészek Biztonsági Szövetsége elnökének. Az utóbbi időben Cornstein egy Circa elnevezésű, értékes használt ékszerek felvásárlásával foglalkozó cég elnöke, és egyben egy magánvagyonokat menedzselő cégnek az elnöke: mintegy 1250 család egyenként 1,6 millió dollárját kezeli. Cornsteinnak feleségével, Sheilával egy fia van, Marc, aki sportmenedzser.

http://www.allgov.com/news/top-stories/us-ambassador-to-hungary-who-is-david-cornstein-180301?news=860426

Die Welt

Orbán Viktornak váratlanul aggódnia kell újbóli megválasztása miatt, mert komolyan veendő kihívója jelent meg. Orbán magának köszönheti, hogy idáig fajult a dolog – írta Boris Kálnoky, a jobboldali konzervatív német lap tudósítója. Kálnoky Karácsony Gergelyt minősíti Orbán legveszélyesebb kihívójának. Az ország politikai helyzetéről sokat mond, hogy éppen Karácsony lett az ellenzék vezetője, aki a Párbeszéd Magyarországért elnevezésű, a felmérésekben alig 1 százalékra jutó kis párt elnöke. Tulajdonképpen Vona Gábornak kellene Orbán természetes kihívójának lennie, aki a második legnagyobb erőnek számító, korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb párt elnöke. Ám Karácsony szövetségre lépett az MSZP-vel, amely tavaly annyira szétesett, hogy végszükségben letett arról, hogy saját listavezető jelöltet állítson. Ehelyett Karácsonyt választotta, akitől új választók mozgósítását reméli, és az sem dráma, ha ez nem sikerül neki, végtére is más párthoz tartozik. „Csatlakozott a szövetséghez Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, aki 2016-ban egy hírhedt beszédben azt mondta, hogy hazudott a népnek, és ezért ma is gyűlölik. Ezt követően elvesztette a választásokat, megosztotta a szocialistákat a DK megalapításával, és ezzel megakadályozta, hogy erős baloldali ellenzék alakuljon ki” – írta Kálnoky. Úgy látja, az új szövetség váratlanul a remény hordozójává lett.

Karácsony szociális demokrácia mellett áll ki, klasszikusan baloldali követelésekkel, és ezt jól fogadják. Sokkal látványosabb volt azonban a hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredménye. Az ellenzék jelöltje földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott a Fidesz jelöltje felett, és sokan olyanos is elmentek szavazni, akik ezt korábban soha nem tették. Közvetve Orbán veje hajtotta őket az urnákhoz, akinek a cége kétes állami megrendeléseket kapott: így az eredmény népszavazás is volt a nepotizmus ellen, amely sok magyar szerint az Orbán-rendszer emblémájává vált. Mindenki egy ellen – ennek kell lennie Karácsony szerint az országos receptnek is: azt reméli, hogy az ellenzéki pártok minden választókerületben visszavonják a jelöltjeiket a legesélyesebb javára. Elő is számolja, hogy ez hogyan működhet, és az Orbán által kidolgozott választási rendszer – amelyet akkoriban sokan „nem demokratikusnak” neveztek, módot ad erre. 2014-ben a Fidesz a döntő egyéni körzetekben 106 közül 96-ot szerzett meg, mert az ellenzék megosztott volt, és a kormányzó párt jelöltjeinek többnyire 50, gyakran 40 százaléknál kevesebb szavazatot kellett szerezni a győzelemhez. Ha azonban most összefognak az ellenzék pártjai, együtt több szavazatot szerezhetnek, mint a Fidesz – írta Kálnoky. Idézte Karácsony Gergelyt, aki szerint „szinte biztos” az a 40 körzet, amely Orbán kormánytöbbségének megtöréséhez szükséges, de nem kizárt 50 sem, vagyis a saját kormánytöbbség megszerzése. „Ha 25 mandátumot szerzünk, Orbánnak nincs kétharmada. Ha 40-es, akkor nincs többsége, és ha 50-et, akkor a mienk a többség” – idézte Karácsonyt a szerző, de úgy ítélte meg, hogy az utóbbi jelenleg valószínűtlen, bár Hódmezővásárhely új dinamikát indított el. Elképzelhető azonban olyan eredmény is, hogy „senkinek nincs többsége” – idézte tovább a listavezető jelöltet Kálnoky. Karácsony semmiképpen nem szeretné a Jobbikkal való közös kormányzást: Magyarország kormányozhatatlan kenne, „de ez még mindig jobb lenne Orbán kormányzásánál”. Kálnoky egy nyugati diplomatát idézve szerint azt írta: Orbán is szövetséget köthet, „Majd akad valaki, aki koalícióra lép vele”.

https://www.welt.de/politik/ausland/article174149843/Ungarn-Und-ploetzlich-hat-Viktor-Orban-einen-Gegner.html

Deutschlandfunk

A Gazprom orosz energiakonszern teljes egészükben felmondja az Ukrajnának szóló gázszállításokról szóló szerződéseket – az orosz energiaóriás bejelentette, hogy elindította a vonatkozó eljárást. A Gazprom ezzel a stockholmi döntőbíróság döntésére reagált, amely több éves huzavona után kimondta: a Gazprom fizessen 2,5 milliárd dollárt az ukrán Naftogaz cégnek. A döntés a két fél egymással szembeni különféle követeléseinek mérlegelése után született meg. Ptrm Porosenko ukrán államfő azt mondta: megnövelték a Lengyelországból, Szlovákiából és Magyarországról vásárolt gáz mennyiségét, és ez kiegyenlíti a Gazprom döntésének következményeit.

http://www.deutschlandfunk.de/gaslieferungen-gazprom-loest-vertraege-mit-ukraine-auf.1939.de.html?drn:news_id=857347

Blick

Egy náci érzelmű bázeli nyugdíjas „Európa Akció” elnevezéssel európai terrorszervezetet akart kialakítani, egyebek között katonai kiképző táborokat szervezett Magyarországon, és politikusok elleni merényleteket tervezett. Az ügy német, olasz és svájci terrorelhárítók által összeállított, sok ezer oldalnyi aktái a bécsi államügyészségen vannak. Az osztrák hatóságok jobboldali terrorizmus elleni, eddig egyik legnagyobb bűnvádi eljárásában a fő vádlott a 76 éves Hans B. A vádiratban holokauszt-tagadók összefogásáról van szó azzal a céllal, hogy „eliminálják” az osztrák kormányt. B., aki egyébként a kémiai tudományok doktora, az Európai Akció svájci csoportjának vezetőjeként aktívan szervezkedett, és egyebek között azon dolgozott, hogy kiképző táborokat szervezzen Magyarországon, és „európai felszabadító hadsereget” építsen ki, de a hatóságok szinte kezdettől fogva a nyomában voltak. B. 2016. december 22-i letartóztatására alighanem azért került sor, mert két nappal korábbi mailjeiben hivatalban lévő politikusok elleni erőszak mellett foglalt állást. Azóta Bécsben van vizsgálati fogságban. Az ügyben összesen nyolc személy ellen emeltek vádat. Az osztrák jogszabályok a vádakban szereplő tényállásokra 20 évig terjedő, különösen súlyos esetekben életfogytiglani szabadságvesztést irányoznak elő. Nem véletlen, hogy B. Svájcban ténykedett: ott alakította meg az Európai Akciót 2010-ben Bernhard Schaub ismert berni holokauszt-tagadó. Egyelőre nem ismert, hogy az igazságszolgáltatás ellene is fellép-e.

https://www.blick.ch/news/schweiz/basel/er-sitzt-seit-14-monaten-in-u-haft-basler-nazi-rentner-plante-terror-netzwerk-id8063921.html

 

(A DK sajtóválogatása)

Szerző: hj
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …