Home / HÍR / A román kormányfő elkésett, a magyar kormánygépet megtörték – csúcson a bukaresti csúcstalálkozó

A román kormányfő elkésett, a magyar kormánygépet megtörték – csúcson a bukaresti csúcstalálkozó

Valami van a levegőben – jobban mondva már/még a földön, mert valahogy nem jönnek össze a dolgok a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójának reptéri vonatkozásaival kapcsolatban.

Kezdjük távolabbról.

Viorica Dancila román kormányfő lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését

A kormány közleménye szerint persze Juncker gépe érkezett a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban, s bár addigra Dancila is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba, az SPP (Serviciul de Protecție și Pază) már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Traian Basescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt alapítója szerint azonban már az is kínos volt, hogy Junckerrel a repülőtéren találkozzon a – rangban szerinte vele egy szinten lévő – román miniszterelnök, ahelyett, hogy beiktasson programjába egy félórás látogatást a kormány épületében. Basescu azt valószínűsítette, hogy Juncker egyszerűen nem akart találkozni Dancilával, mert maradék megbecsülését is elvesztette a román kormányfővel szemben annak “idióta levele” után, amelyben Dancila államcsínykísérletként próbálta beállítani a román diaszpóra erőszakkal feloszlatott bukaresti kormányellenes tüntetését. Victor Ponta volt miniszterelnök is kizártnak nevezte, hogy az SPP döntsön arról, mikor és hova induljon a védett személy, tehát szerinte egyértelműen Junckeren múlott, hogy lemondta a találkozót.

Az EB elnökének végül távozáskor sikerült időt szakítania arra, hogy találkozzék a román miniszterelnökkel: mintegy negyedórás – a bukaresti kormány közleménye szerint a jövő évi román uniós elnökségre összpontosító – megbeszélésükre az eredeti tervekhez hasonlóan a repülőtéren került sor.

Junckernek ezután még további egy órát kellett vesztegelnie a bukaresti repülőtéren, a román média szerint azért, mert gépe valamilyen hibát jelzett az egyik hajtóműnél.

Áder sem járt sokkal jobban

“A repülőgép meghibásodaása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára” – adta hírül reggel az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatalra hivatkozva.

Azt már a 444.hu írja, hogy a nemrég beszerzett, kormánygépként is használt mindkét Airbust használták volna ma reggel. Az egyikkel Orbán Viktor utazott el Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz. Ez rendben el is indult. A másikkal Áder Jánost ment volna Bukarestbe. Csakhogy értesüléseik szerint, melyet két forrásuk is megerősített, az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött. A cateringes autó felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel. Keresték a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, hogy nem volt-e opció, hogy a kormánygép ajtajának összetörése után Áder János a reggel induló normál járattal, a Tarom-gépével utazott volna el Bukarestbe, de egyelőre nem érkezett válasz.

 

Szerző: Huppa, MTI, 444.hu
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …