Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / A Sziget egyszerűen átlépett az orosz-ukrán konfliktus felett

A Sziget egyszerűen átlépett az orosz-ukrán konfliktus felett

Tegnap estére legalábbis, ma meg már bezárt a bazár. Az előtte való napokról nincs információm. De tegnap este tuti, mert a világzenein lépett fel a szentpétervári ska-punk banda, a Leningrad.

Az egy dolog, hogy már megint – 2013-ban is ezt írták le róluk – a Sziget egyik, ha nem A legjobb koncertjét adták, a szigetes dinoszauruszok pedig azt mondják, ennyi embert még nem láttak ebben a teknőben. Ha van frontember egyébként, akinél nagyon szeretném érteni a számok közötti összekötő dumát, az Szergej Snurov. Sajnos, az orosz középfokú óta túl sok idő telt el, így a ruki és a rebjáta szavakon kívül nagyjából semmi nincs meg…

A koncerten valószínűsíthetően a Szigeten fellelhető összes náció képviseltette magát, és ennek a hatalmas tömegnek a nagy része kívülről fújta a dalokat. De nem ez az izgalmas, hanem az, hogy az első 10 sort az ukrán szitizenek töltötték meg, végigüvöltve, ugrálva, tapsolva, őrjöngve a koncertet. Lengedeztek az ukrán zászlók, plusz egy olyan is, amelynek a rúdjára a kék-sárga mellé az orosz nemzeti lobogót is felerősítették.

Volt valami felemelő ebben, annyira mindenképpen, hogy a politika fölé kerüljünk jóval. S anélkül, hogy a kinek van igaza kérdésbe belemennénk, talán így is van jól, mert ahogy Kodály is mondta: a zene mindenkié. És ha mindenkié, akkor az közös is lehet adott esetben.

A Leningrad dalai leginkább a nőkről és a vedelésről szólna – ezeken pedig egy ukrán és egy orosz sem fog összeveszni.

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Áder: a Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is

A Veritas Történetkutató Intézet, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Történelmi …