Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Ahmed H., a terrorista

Ahmed H., a terrorista

Terjedelmes interjút közölt a minap a Figyelő Katona Nasrin kül- és biztonságpolitikai elemzővel (plusz orientalista, kandidátus). A médium kiemelte, hogy ő az egyetlen okleveles pastutolmács az országban.

Az interjú látszólag a tolmácsolásról szó, de a középtájon komoly kijelentésekbe futhatunk bele. A tolmácshölgy nem kevesebbet állít, mint hogy :

A 80-as években a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahidokat képezték ki ott, a 90-es években a tálibokat meg egyéb radikális dzsihadista szervezetek tagjait. Az al-Káida, majd az Iszlám Állam tagjait szintén ott képezték ki. Ahmed H.-t is, hogy – külföldi szakhatóságok jelzése szerint – Szíriában az ISIS oldalán harcoljon, majd tesztelje a schengeni külső határokat, végül pedig – ha nem tartóztatják le Győrnél, zsebében számos európai útlevéllel – a párizsi csoporthoz kellett volna csatlakoznia, hogy ott robbantásokat hajtson végre. Adatok vannak rá, hogy Budapesten, a Keletinél többször találkozott Abdeslammal, a párizsi robbantóval.

Ahmed. H-nak van saját védőügyvédje, erre a feladatra nem vállalkoznánk, nem csak a személye miatt – egyébként sem. Nem tudhatjuk ugyanis teljes bizonyossággal, hogy Ahmed H. terrorista vagy sem. Nem a mi dolgunk eldönteni, hanem a nyomozó hatóságoké. Ez utóbbiak eleddig egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni, amely ezt a tényt támasztaná alá, noha nyilván sokkal több eszközzel rendelkeznek, mint egy tolmács vagy egy újságíró. Az ő dolguk kideríteni, ki kicsoda, a független (?) magyar bíróságé pedig az, hogy kimondja vagy ne mondja ki a szír férfi bűnösségét. Ami a tárgyalást illeti, a Mérce erről számol be:

… néhány rendőr megemlíti, hogy a tömeg már azalatt is skandált és dobált, mialatt a hangadó a rendőrökhöz beszélt. Másrészt többek vallomásából az derül ki, hogy a kapu “áttörése” sem erőszakosan történt, elsőként családok jöttek be, illetve többen – köztük a vádlott is – gyerekeket, beteg embereket hoztak be Magyarország területére. A hangadó, vagy hangadók személyét illetően sem egyeznek meg a vallomások.

Itt “csupán”  a röszkei esetről van szó, legalábbis a bíró éppen azt próbálja kibogozni, mi történt a határon. Ha ez kiderül (?), akkor azon a szálon már el lehet indulni előre – vagy visszafelé. Nagy biztonsággal kijelenteni, hogy Ahmed H. terrorista, nettó felelőtlenség ebben a szakaszban. Nem beszélve a kormánypárti sajtóban elpötyögtetett utalásokról, de az már a Czeglédy-ügyben is többször kiderült, hogy egyszerűen hazudnak.

A tolmács hölgy egyébként nem áll meg Ahmed H-nál:

A László Petrával konfliktusba került szíriai edző a korábbi nevén Dzsabhat an-Nuszra, újabb nevén Ahrar as-Sám szervezet tagja, ez a szíriai al-Káida.

Tessenek bizonyítani. De az állítás azt sugallja, hogy László Petrának mintha joga lett volna felrúgni a gyerekével menekülő apát. Hát, szerintünk erre senkinek sincs joga. Ne mossuk össze a dolgokat.

Mit mond Ahmed. H a bíróságon? A Mérce szerint sok mindent. Például:

A vallomások felolvasása után a bíró mindig felteszi a kérdést Ahmed H.-nak, hogy hozzá szeretne-e szólni, ő pedig gyakran él is a lehetőséggel. Sok visszásságra felhívja a figyelmet. Például hogy nem volt rajta piros póló, hogy „bárcsak 190 cm magas lenne”, vagy hogy jó lenne megnézni a felvételen, hogy tényleg sebes volt-e a tenyere, és tényleg felmászott-e a kerítésre. Azt is mindig észreveszi, amikor az első és a második vallomás között ellentmondás van.

Jó, neki a bőrére megy. Megjegyzem, a miénkre is. Több szempontból. A Mérce tudósítása szerint mindenki másképpen emlékszik a történtekre. Mint ahogy mindenki másképpen kommentálja a történteket, kormányhoz való távolsága vagy közelsége szerint. Miközben az igazságot még mindig nem tudja senki. Csak a tolmács.

Arra biztatjuk a felderítést és a bíróságot, hogy tudása és a bizonyítékok legjavát használja fel az ügy tisztességes rendezésére. Továbbá arra is, hogy legalább ekkora vehemenciával vessék bele magukat  a kormányközeli szálakba gabalyodott nemzetbiztonsági kockázatot jelentő egyének hátterének felderítésébe.

A Mérce egyébként ezzel fejezi be a tudósítását:

… januárban még újabb 3 tárgyalási napra fog sor kerülni. Ezek valamelyikén valószínűleg végre lejátsszák majd a felvételeket is, amelyekből talán közelebbi képet kaphatunk arról, hogy mit is csinált valójában a vádlott, illetve mi volt a valódi szerepe és jelentősége az eseményekben. Ahmed H-nak, aki már 2 éve és 2 hónapja börtönben ül, ez újabb 2 hónapot jelent a rácsok mögött.

A Figyelő így:

– Szabad-e nekünk a kerítést lebontani? 

– Nem szabad. Egyre több ország fog követni bennünket.

A Mérce cikkének ez a címe: Kaotikus rendőrvallomások Ahmed H. perében

A Figyelőé ez: A migránsvédők a végsőkig elmennek

Van kérdés?

Fotó: MTI

 

 

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …