Home / HÍR / Ahmed H. októberben újra bíróság elé áll – az MTI meg össze-vissza beszél

Ahmed H. októberben újra bíróság elé áll – az MTI meg össze-vissza beszél

Október végén állhat ismét bíróság elé a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította

A döntést másodfokon a Szegedi Ítélőtábla nem bírálta felül, mondván, a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna – írja az MTI.

Hogy nem bírálta felül???

Egyenesen hatályon hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró indoklásában akkor elmondta: az elsőfokú bíróságnak – az esetleges vádlotti fenyegetések vagy követelések tartalmát illetően – a bizonyítékokat egyenként és összességükben is értékelnie, mérlegelnie kellett volna.  Ehelyett a bíróság a tényállást úgy állapította meg, hogy az ítéletből nem derült ki, milyen konkrét indokok alapján fogadta vagy vetette el az egyes bizonyítékokat, és valójában melyik konkrét bizonyítékra és milyen érvelésre alapozott. Márpedig ez a mulasztás a vádlott cselekvésének jogi minősítését alapvetően befolyásolja (terrorizmus vagy hivatalos személy elleni erőszak – huppaszerk.) – jelentette ki.

Ahmed H. továbbra is őrizetben maradt, a szír férfi ügyét pedig nem tárgyalhatja ugyanaz a tanács, ahol első fokon 10 évre ítélték terrorizmus miatt.

Ifjabb Balsai István ügyvéd a köztévében szombaton elmondta, hogy az elsőfokú eljárás megismétlése miatt Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslattal fordult a Kúriához.

Az ügyvéd rámutatott arra, hogy a magyar bíróságokon nincs gyakorlat a terrorcselekmények megállapításában. Az egyetlen nagy port felvert ügy az úgynevezett Budaházy-ügy. Ennek kapcsán megjegyezte: az ügyészség ugyanazon törvényi tényállás alapján vádolja Budaházy Györgyöt és társait, valamint Ahmed H.-t. A két eljárás abban is hasonlít, hogy a Budaházy-ügyben is ötéves eljárás után született elsőfokú ítélet, a másodfokú eljárás pedig még el sem kezdődött, mert ott az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Ifjabb Balsai István azt mondta: Ahmed H. ügyében azt maga a vádlott is elismerte, hogy a rendőrök felé különböző tárgyakat dobált, így a hivatalos személy elleni erőszak bizonyítható. A terrorcselekmény bizonyításánál az a kérdés, megállapítható-e, hogy Ahmed H. a megafonba mondott felhívásaival, a rendőrök felé tárgyak dobálásával, illetve más kommunikációs formákkal próbálta  cselekvésre kényszeríteni a rendőrséget.

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Kezdeményezések hálójában

Mint ahogyan azt már korábban megállapítottuk, a nyár elmúltával beköszöntött a tüntetések szezonja. A tüntetésnek …