Home / HÍR / Ahol minden egy pontban sűrűsödik: a Puczi Béla-ügy

Ahol minden egy pontban sűrűsödik: a Puczi Béla-ügy

Tudják, az emléktábla, amelyet a MÁV nem engedett, Balog egyezkedett velük, hogy mi történt ott, arra csak abból következtetünk, hogy javaslatot tett: a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, vagyis a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját. Szóval, elhajtották.

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről

Minden bizonnyal Balog sem exponálta volna magát ebben a helyzetben, de hát ő volt az, akitől  Puczi özvegye 2010 márciusában átvette a posztumusz Petőfi Emléklap a Helytállásért elismerését. Még pikánsabb a helyzet, ha hozzátesszük: 2010-ben Schmidt Mária a Terror Házában tartott megemlékezésen arra hívta föl a figyelmet, hogy a börtön elől Magyarországra menekülő cigányember tíz évet várt, hogy politikai menedékjogot kaphasson. „Van miért pironkodnunk” – zárta gondolatait.

Balog Zoltán akkor az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának elnöke volt, a miniszterelnöki tisztséget Bajnai Gordon töltötte be.

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről

Feltehetően ez volt az az utolsó pont, amikor ebben a kérdésben Balog polgártárs és Schmidt polgártársnő bármit is tett vagy mondott, azóta leginkább menekült– és cigányellenes álláspontot foglaltak el, legalábbis Balog nertárs nem tudja eldönteni, hogy a határon túli cigányság tehertétel-e, bár a székelykártya magában még mindig bármikor előhúzható, nem kopott el a széle. De hát nem is Bajnai a miniszterelnök, hanem egy Orbán nevezetű fickó.

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről. A feltartott tenyerek az 5. évfordulót jelzik.

A székelyvonal meg onnan jön, Puczi Béla ugyanis egyike volt annak a hat embernek – hárman közülük romák -, akiket a húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi összecsapások után őrizetbe vettek a román hatóságok. Puczi Bélát kilenc hónapi előzetes letartóztatás után, utcai huliganizmus vádjával több mint másfél év börtönbüntetésre ítélték. Nemzetközi szervezetek és az RMDSZ nyomására azonban az ítélet végrehajtásáig feltételes szabadlábra helyezték.

Puczi azonban a börtöntől és a megtorlástól félve Magyarországra menekült abban reményben, hogy itt befogadják, “hiszen magyar”, de csak majd tíz év után kapott politikai menekült státuszt. Ez idő alatt megjárta a bicskei menekülttábort és a magyar menekültügyi hivatalnokok irodáit, majd Franciaországban élt évekig a kriminalitás határát súroló, olykor átlépő magyarországi és romániai magyarokkal, románokkal, cigányokkal a vasútállomásokon, a lakókocsikból álló Párizs környéki roma karaván-telepek egyikén.

Közben folyamatos kapcsolatot tartott a párizsi magyar elit egy részével, és fásultságig mesélte a történetét, várva, hogy egyszer rendeződik a menekültstátusza. Amikor Párizsból visszajött Magyarországra bujkálnia kellett a rendőrök elől, amit annyira tökélyre vitt, hogy egy igazoltatás során le kellett buknia ahhoz, hogy egyáltalán megtudja: már egy éve megkapta a politikai menedékjogot Magyarországon. Sorsa viszont soha nem rendeződött: Puczi Béla majd húsz év küzdelem, keserűség és magány után egy Magyarországgal és a saját magyarságával kapcsolatban hitt mítosszal a háta mögött halt meg tavaly Budapesten: nyomorban, betegen, munka és hajlék nélkül. (Forrás: MÚLT-KOR)

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről

Az emléktábla ügyében Setét Jenő roma polgárjogi aktivista kezdeményezett gyűjtést, a terv az volt, hogy a Nyugati pályaudvarnál, kerül fel a falra, éppen azért, mert Puczi Béla a Nyugati téren élt hajléktalanként, azzal keresett némi pénzt, hogy a parkolókban a kocsikra vigyázott, amíg 2009-ben meg nem halt. Az adjukossze.hu adománygyűjtő oldalon a Roma Sajtóközpont Egyesület Emléktáblát Puczi Bélának! kezdeményezésére a tervezett 352 ezer forint össze is gyűlt.

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről

A Roma Büszkeség menete a Blaha Lujza tértől a Nyugatiig menetelt szombaton, az eseményt pedig Puczi Béla emléktáblájának elhelyezése és avatása koronázta volna meg, de most egyelőre nem tudni, pontosan mi lesz a 40 kilós tábla sorsa.

Józsa Mihály fotói a Roma Büszkeség menetéről
Szerző: huppa, MTI, Múlt-Kor, Wikipédia
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …