Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Akkor nekünk végünk, avagy a pesszimista verzió

Akkor nekünk végünk, avagy a pesszimista verzió

Siklik az ember a sívó homokon, vagyis az úton, amit arra építettek, az autóban eleinte szól a rádió, aztán csak a saját hangunkat halljuk.

Ritkán találkozunk, és amikor igen, megbeszéljük, mi minden van (vagy nincs) az országban, most például szó esik a vizes vébétől kezdve a BKK-n át Tusványosig – modellezzük a médiát és  közösségi oldalakat. A jogi végzettségű utas sorolja az észérveket, és az érvrendszerében semmi hiba nincs, minden felütés és lecsapás jogos. A tanító végzettségű utas bólogat, majd a pontos labdákat egyetlen jól irányzott ütéssel leküldi a földre azzal, hogy ez mind oké, de amíg a választók többsége gondolkodásra képtelen, fanatizálható, agresszív birka (ellentmondás!), addig itt semmi sem fog változni.

A jogi végzettségű hallgat pár másodpercig, majd kiböki: “Akkor nekünk végünk”. A hátborzongató az, hogy mindezt pátosz, hatásvadászat és drámai felhang nélkül mondja.

A Népszava mindeközben lehozza Újhelyi István közleményét, amelyben szerepel a címadó mondat:

“Orbán Viktor az utolsó beszédét mondta el Tusványoson miniszterelnökként.”

A próféta szóljon belőle, de ha az ott történteket nézzük, ebben a mondatban azért nyomokban némi hatásvadászat fedezhető fel. Mert ahogy ez kinéz, most már édesmindegy, ki mit mond, ezeknek már olyan béközepe van, amely sokkal több lelátónyi embert feltételez, mint amennyivel harcba lehetne szállni pusztán mennyiségi alapon, és azok fognak a szavazófülke magányában hordát játszani.

A béközép pont leszarja, hogy kilopják a szemét, olyan szinten vak, hogy az már kétségessé teszi az alapszintű helyzetértékelést. Pedig, ahogy a Karvalyok földje is írja,

A valódi eredményeink azonban sokkal rosszabbak, mint amilyennek az OECD-jelentésből látszanak. Ha lenne olyan költségvetési költési OECD kategória, amely csakis a közpénzek korrupcióra fordított részét tartalmazná, a többi kategória (gazdasági funkciók, oktatás, szociális, egészségügyi, stb. kiadások) viszont már csak a tényleges nettó adatokat mutatnák (azaz a ténylegesen is a rendszer működtetésére-fejlesztésére fordított forintokat), akkor a garantált első és utolsó helyünk minden esetben csakis attól függne, hogy pozitív vagy negatív a kontextus.

“Van megoldás?” – teszi fel a kérdést a blogposzt szerzője, majd azonnal meg is válaszolja azt: “Hogyne, ha a Fidesz-KDNP-re bízzuk, akkor holnap már nem is leszünk OECD-tagok. Ha pedig nem vagyunk tagok, akkor nem is mérhetnek minket, adatokat meg pláne nem kellene szolgáltatnunk. Sőt, ha felépül az országot körülvevő vasfüggöny, akkor eleve be sem léphet senki olyan, akinek számológépe meg ceruzája van.”

A jogásznak és a tanítónak van számológépe meg ceruzája, valamint, ha más nem is, magához való esze.

Rajtuk kívül még elég sok diplomásnak és nemdiplomásnak megvan ez a képessége,  de lassan ott tartunk, hogy bár lennénk vakok, hogy ne lássuk azt, ami körülöttünk történik.

Siklik az autó a sívó homokra épített úton, aztán befordul a csárdához vezető útra, ami olyan, mintha Southforkba igyekeznénk Dallasban, a konvoj lassít, lobognak az antennákra kötözött szalagok, és a násznép kikászálódik a kocsikból. Futó pillantást vetnek a naplementébe fúródó gémeskútra, van benne valami drámaian lehangoló és szép, aztán belevetik magukat az alföldi lagzi carpediem forgatagába.

Jöttem a Gangesz partjairól,
Hol álmodoztam déli verőn,
A szívem egy nagy harangvirág
S finom remegések: az erőm.

Gémes kút, malom alja, fokos,
Sivatag, lárma, durva kezek,
Vad csókok, bambák, álom-bakók.
A Tisza-parton mit keresek?

 

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Zuckerberg tévedése

Nehéz kérdésbe bonyolódott Zuckerberg Márkus, igen nehézbe, jobb lett volna, ha hozzá sem nyúl: most …