Home / HÍR / Aljas, méltánytalan, alpári – Szijjártó megint nekiment az ukránoknak

Aljas, méltánytalan, alpári – Szijjártó megint nekiment az ukránoknak

Ukrajna hazugsághadjáratot indított Magyarország ellen, azt “az aljas, méltánytalan és alpári hazugságot” terjeszti, hogy a magyar kormány kárpátaljai magyarokat védő politikáját egy harmadik szereplő, Oroszország határozza meg, miközben magyarok is haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban az országot védve – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a köztévében kedden.

Szijjártó szerint felháborító azt mondani, hogy a magyar kormány orosz érdeket szolgál, amikor a kárpátaljai magyarok jogait védi.

Elképesztő ez a hazugság, hiszen a kárpátaljai magyarok jogainak megvédése alapkötelessége a magyar kormánynak, ez nem geopolitikai kérdés, hanem 150 ezer magyar ember sorsának a kérdése. A magyar kormánynak kötelessége kiállni minden magyarért, és a kárpátaljai magyarok is számíthatnak a segítségére, arra, hogy mindig támogatást kapnak Magyarországról – jelentette ki.

Közölte: Ukrajna a NATO-integrációs folyamata részeként évente programot állít össze, amelyben kötelezettségeket vállal, és a legutóbbi programban vállalta, hogy fejleszti a nemzetiségi jogok tiszteletét. Azonban ellenkező folyamatok látszanak, ezért a NATO-nak fel kell lépnie – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország részéről legitim, hogy a NATO-ban elfoglalt pozícióját használja Ukrajna ellen. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy “Ukrajnában a nacionalista erőket és eszméket is szabadjára engedték”, hiszen a KMKSZ központját egy hónapon belül kétszer is felrobbantották. Erre “a nemzetközi közösségnek nincs heves reakciója”, ami a szolidaritás teljes hiányát mutatja – vélekedett.

“Ha valamit sokat sulykolnak”, akkor azokat, akik távol élnek innen, “könnyen meg lehet vezetni”, ezért kell óvatosnak lenni, és küzdeni kell a nemzetközi közösségben ebben az ügyben – mondta.

Túl az oktatási törvény keretein?

Magyarországon és az összes többi szövetséges államon múlik, hogy megrendezik-e a NATO-Ukrajna bizottság csúcsszintű ülését az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezlete keretében – jelentette ki Vadim Prisztajko, Kijev NATO-képviseletének vezetője még április végén Brüsszelben, ukrán újságíróknak nyilatkozva. A NATO-nagykövet Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, miszerint a magyar külügyminiszter leszögezte: “A NATO-Ukrajna csúcstalálkozó megrendezése kizárólag az ukránokon múlik, nem rajtunk”. Prisztajko az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta: az ukrán fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a bizottsági ülés meg legyen tartva, és Petro Porosenko ukrán elnök készen áll júliusban Brüsszelbe utazni. “Ez nekünk érdekünk, ezért mi minden szükséges lépést megteszünk. A komoly probléma abban rejlik, hogyan fogadja ezt a magyar fél” – fejtette ki. Szavai szerint nyugtalanítja őt az, hogy Magyarország “fetisizálja ezt a folyamatot, az abszurditás szintjéig viszi, olyan érveket felsorakoztatva, amelyek már túllépnek az oktatási törvény keretein”. Áprilisban Budapest már harmadjára akadályozta meg a NATO és Ukrajna közötti miniszteri szintű tanácskozás megtartását Szijjártó Péter márciusban azt követelte Kijevtől, hogy hajtson végre módosításokat az ukrán oktatási törvényen, továbbá halassza el a jogszabály megvalósítását 2023-ig, ellenkező esetben Budapest blokkol minden, Ukrajna számára fontos találkozót az Európai Unióval és a NATO-val, beleértve a most, pénteken megtartott külügyminiszteri, továbbá a júliusi csúcstalálkozót is Porosenko elnök részvételével.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …