Home / HÍR / Amiben a magyar miniszter tuti különbözik a lengyeltől…

Amiben a magyar miniszter tuti különbözik a lengyeltől…

A lengyel miniszterek, valamint a politikai kinevezésű államtitkárok úgy döntöttek, hogy visszaadják tavalyi jutalmaikat – közölte csütörtöki sajtóértekezletén a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, bejelentve azt is, hogy 20 százalékkal csökkentenék a képviselők fizetését.

Jaroslaw Kaczynski rendkívüli sajtóértekezletén elmondta: a miniszterek és a politikai kinevezésű államtitkárok “erkölcsi megfontolásból” május közepéig átadják a Caritas katolikus segélyszervezetnek a tavalyi jutalmaikat. Közölte továbbá, hogy a PiS politikai vezetése aznap úgy döntött: rövidesen olyan törvénytervezetet nyújt be, amelynek értelmében 20 százalékkal csökkentenék az alsó- és a felsőház tagjainak fizetését, továbbá megszüntetnék az önkormányzatok élén álló tisztségviselők és az állami tulajdonú társaságok vezetőinek jutalmait.

Rámutatott: 1997-ben a képviselői fizetés “legalább hatszorosa volt az országos átlagfizetésnek”, jelenleg az átlagfizetés mintegy kétszeresét teszi ki, most pedig még alacsonyabb lesz. “A társadalom szerénységet vár el, ezért megvalósítjuk a szerénységet” – magyarázta a döntést. Úgy vélte: a társadalmi elvárás az, a politikusokhoz ne férhessen az a vád, hogy a politikai tevékenységből meg akarnak gazdagodni.

A lengyel kormányfői hivatal által közzétett adatok szerint a Beata Szydlo által vezetett, a tavaly év végi kormányátalakításig kormányzó kabinet tagjai 37 ezer zlotytól 80 ezer zlotyig (8,8 ezer-19 ezer euró) terjedő évi jutalmat kaptak. Az utóbbi hetekben többen közülük már visszautalták, illetve szociális célokra ajánlották fel a pénzt.

Beata Szydlo március végén tartott parlamenti felszólalásában védelmébe vette a prémiumok mértékét, úgy értékelve, hogy ez a minisztereknek jogosan járt, s a parlament által jóváhagyott keretből ítélték oda.

A Rzeczpospolita című, a kormánnyal szemben kritikus jobbközép napilap egyik februári felmérése szerint a lengyelek 75 százaléka rossz szemmel nézte az említett jutalmak kifizetését. Több kommentár a jutalmak témáját azzal hozta kapcsolatba, hogy egyes februári és márciusi felmérésekben 40 százalék alá csökkent a PiS támogatottsága.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Fronthelyzet

Maul halten und weiter dienen, pofát befogni és tovább szolgálni – mondja Svejk, és most, …