Home / VÉLEMÉNY / Ardamica Zorán: Papalások fizuja

Ardamica Zorán: Papalások fizuja

Hát valóban olyan izé, amikor egy-egy állami manager (olv. manager) többet kaszál, mint a közjogi méltóságok. A közjogi (huhh..) méltóságok (ojojjj…) szerint legalábbis biztosan

Papalások fizuja

Fotó: TASR

No, viccet félretéve, tényleg akkor sem kóser a papalások fizuja, ha az átlagember sokkal kevesebbet visz haza. Lásd, már Fico is kénytelen volt éjjeli műszakot vállalni az első kézre első gyárban. Mint a normális emberek. Meg aztán úgy kényszeríti a nép korrupcióra az egyébként totál becsületes képviselőit, hogy a béka segge alatt tarcsa a bérüköt. Hát mi mást tehetnének szegények, ha etetnyi akarják a csemetéket, őtöztetnyi az asszonyt és itatnyi a család mind a négy Mercijét. Mégse áshatnak olajkutat a zudvaron!

De mondom, viccet félre.

Fico, ez egy fasza gyerek, ez ha kell, a kormányt is bebuktatta vóna, csak hogy a nép nyakán ne lehessen éjlőskönnyie még a sajátjainak se. De hát hiába fasza gyerek, ha a többség meg éjlőskönnyi akar, nno. Mondjuk, kicsit őköt is megérti a zember, mer má 2011 óta nem éjlősköthetnek, azóta van ez a fagyasztott szar fizetésük. Há végül is ők is emberbő (is) vannak, oszt csak élni kell valamibő. A zárak meg csak mennek fölfele (ki ketet arró…), oszt má szegényeket lehaggyák vásárlóerőbe a nővérkék is, meg a tanítók is, meg a mindenki, akiknek meg pont ők, a szegény papalások emelték meg a bérüköt.  Há igasság? Há nem igasság. Bár tuggyuk, minden igasságnak két ódala van, mint az evrónak.

Akkor se jó van ez, ha a papalásoknak sok a kiadásuk. Több a normális emberénél. Normális ember őtöszködhet kínaibó. A papalás nem engedheti meg magának a kínait. No, akkor kinek a jobb?

De azé a fasza gyerek – ne legyek má populista, mer milyen má az, ha az ember átmegyen populistába – mégicsak hajlandó a kompromisszumra. Megengette Bugárnak meg a Dankonak, hogy ellenkezzenek vele. Akár a zellenzéknek. (Nagylelkűűűű…) Oszt amikor okosan kellett, akkor kötötte. Szóval. Megmarad a pénz is, meg a káposzta is jóllakik. Engedett az elvekbő, kell is néha, akárki memmondhassa. Ha csak elvekbő élnél, öcsém, mehhalnál. Még itt is, a kisvárosba, nemhogy a Pozsonyba. Oszt akkor most örűhet a koalícijó, hogy mégis megyen fel a fizu, de mégse megyen fel, mer a népfiavédelmezője, csak egyenegy evrót engedett meg nekik az elveibő. (Annak is szintén két ódala van. Ahonnan nézhessük.)

Úgyhogy kimondhassuk, Fico megint azt csinálta a koalával, hogy a gatyamadzagján rángassa őköt. Vagy fordítva. Nem is tudom má, no. Olyan izé a szitu. Mer ilyen alapon meg a koala is rángassa őtet. Mint a rossznyavalya. Emeletrő emeletre a lift néküli házba. Felis, le is. Vagy izé.

Van viszont most má ígéret, hogy rendezni kell a sorsukat a papalásoknak is fél év alatt. Ahonnan én nézem, onnan tényleg rendezni kell, mert nem érik el a nemzetközi szintet, én meg, a  kisvárosi kisfejű kisember tényleg nem akarok miattuk szégyenkezni. Hogy nem fognak tudni megkávéztatni egy külföldi vendéget. Oszt majd kéntelenek korrumpálódani mindenféle nagyvállalkozók nagy házainak nagy belméretű lakásaiban, hogy méltóképpen fogadhassák az akárkiket… Énrajtam oszt ne mújjon a magasrangúság. Meg a nővérkéken se, meg a tanítókon se. Mi kivárjuk a sorunkot, mi má az a fél évecske nekünk. Hát má nem mindegy, hogy előtte vagy utána?

Különben meg, viccet félre téve, azt az egy evrót is meg kell becsülni, gyerekek. Az már majnem egy zavinács ára, sőt akcióba néhol másfél is kijön belőle, ha kisebb… Vagy egy kórházi parkolás egy ideig. Vagy akár háromnegyed liter benzin. Vagy háromegyed parenyica (csak nem akarják elvágni a bótba). Vagy egy kókuszdió, vagy egy kiló akciós banán. Valaha nem is volt kókusz, se banán. Sorba kellett állni érte, oszt úgy se vót. Most meg a sokat szidott unióba meg van termelve a banán is, a kókusz is – globális már a melegedés, úgy hallom, a déli Pozsony-Kürtüs-Losonc-Kassa autópálya mellett (na, annak is két oldala lesz, vagy sávja: egy oda, egy vissza) csupa banánfődet terveznek építeni dotációbó, mer a kukuricának má nagy a száraság. Mondjuk, itt a zembereknek is nagy má a szárasság, de ne legyünk populisták.

Szóval becsülje meg azt az egy evrót a papalás is. Meg a kisember is, mert így a parlament megspórolt a kisembereknek 4,1 millió evrót. Oszt mennyi jóság kijön má nekünk, a népnek abbó. Bijony! Csak oszt győzzük mekköszönnyi! Mer mi se lehetünk hálátlanok.

Szerző: Ardamica Zorán
Forrás: Parameter

Olvasta már?

L. Alex: Még csak 4 napja

Persze most még háborgunk, “szegény hajléktalanok”, talán könnyebben is adunk, talán most nem is nézünk …