Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Az életedbe kerülhet a segélyhívó rendszer átszervezése

Az életedbe kerülhet a segélyhívó rendszer átszervezése

Még az idén az összes mentőhívást átirányítják a 112-es központi hívásfogadóba, azaz ha valaki a jövőben a 104-et (a mentők jelenlegi hívószámát) fogja tárcsázni, elsőként a centrumban dolgozó laikus operátorokkal, a szombathelyi és miskolci hívásfogadókkal beszél majd. Ez a 168 ÓRA cikke szerint akár életeket is veszélyeztethet.

Ha ugyanis most valaki közvetlenül a 112-t hívja – ez az általános európai segélykérőszám –, akkor először a központi hívásfogadóval beszél, és csak utána adják át a hívását a rendőröknek, a tűzoltóknak és a mentőknek. Aki viszont még a jelenlegi rendszerben tárcsázza a 104-et, egyelőre az Országos Mentőszolgálat 26 irányító csoportjának valamelyikével kerül kapcsolatba, azaz egyenesen a mentőkkel beszél, közvetlenül a helyi erőknek mondja el az információkat. Ők pontosan tudják, hová irányítsák az autót. A központi hívórendszer már több helyen is beindult, sokan automatikusan most is a 112-t tárcsázzák, ám az eddigi tapasztalatok nem túl biztatók. Sorjáznak a központi hívószámhoz kapcsolódó hihetetlenebbnél hihetetlenebb esetek.

A mentésirányítók fel vannak háborodva, azt mondják, erőszakkal tolták le a torkukon a központosítást, de ők nem akarnak asszisztálni betegek halálához. Szerintük nemcsak a mentési szaktudásnak, de a helyismeretnek a hiánya is veszélyezteti az időbeni segítségnyújtást. Mindennapos eset, hogy hosszas adminisztratív beszélgetés után a bejelentő rákérdez: „Mit csináljak a beteggel, amíg kiérnek a mentők, alig van már légzése”, amire ez a központ válasza: „Erre nem tudok mit mondani, nem értek hozzá, kapcsolom a 104-et.”

A cikkben Győrfi Pál, a mentők kommunikációs és PR-igazgatója arra hivatkozik, hogy a 112 közbeiktatásával kiszűrhetik a fals hívásokat, ez pedig tehermentesítheti a mentők rendszerét, vagyis a mentésirányításban nagyobb kapacitás jut az érdemi életmentésre. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy két érzékeny pontja van az új operátorrendszernek: az egyik a diszpécser laikus volta, a másik az információ sérülékenysége: félrehallása, rosszul továbbítása. És ez utóbbiak sokkal veszélyesebbnek tűnnek, mint a téves riasztások

Érthetetlen, miért kell egy olyan rendszerbe lépcsőket építeni, ahol az idő és a pontos információ a két legfontosabb tényező – nyilatkozta a lapnak Kunetz Zsombor oxyológus orvos, blogger.

 

Szerző: Kun J. Viktória
Forrás: 168 Óra Online

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …