Home / HÍR / Az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem

Az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A hitközség a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli. Az egyetem világi, szekuláris jellege nem változik – írta az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az október 11-én, szerdán lezárult, 18 hónapos tárgyalási és tranzakciós folyamat eredményeként az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft. A teljes vételár önerőrészét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) további 1,1 milliárd forintos hitelösszeget biztosított.

A tranzakcióval a szűkebb értelemben vett zsidó közösséget és a többségi társadalmat egyaránt kiszolgáló szeretetszolgálatot, idősotthon-hálózatot és a bölcsődétől a gimnáziumig terjedő oktatási intézményrendszert fenntartó EMIH “meghatározó lépéssel” közelebb került a felsőoktatási szerepvállalására vonatkozó hosszú távú stratégiája megvalósításához – írták. Hozzátették: a stratégia részleteit az egyetem új elnöke, Pártos Ferenc október végén tárja a közvélemény elé.

Közölték: a tulajdonszerzéssel az EMIH valóra válthatja azt az elképzelését, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerét felhasználva a világ innovációs központjaiban megszokott oktatási színvonalhoz közelítő, elsősorban az üzletemberképzésre és a legkorszerűbb társadalomtudományi ismeretek átadására összpontosító felsőoktatási központot hozzon létre Budapesten.

Hangsúlyozták: a vásárlással sem az egyetem eddigi szerkezeti felépítése, sem a világi, szekuláris jellege nem változik. Az EMIH elkötelezett a mellett is – tették hozzá -, hogy “a hasonló esetekben elvárható távolságtartással” érvényesítse tulajdonosi, fenntartói szerepét.

A hitközség tervezi a hittudományi képzés elindítását is, másik helyszínen.

A tárgyalásokon a vásárláshoz finanszírozást nyújtó MFB meggyőződött arról, hogy a projekt megfelel a szigorú banki követelményeknek, vagyis megfontolt, jól felépített üzleti terven alapul, egyúttal teljesíti a kockázatvállalásra, megtérülésre vonatkozó feltételeket – olvasható a közleményben.

Kiegészítő információk:

“Az Emmi összesen 14,27 milliárd forint támogatást osztott szét februárban a hazai felekezetek és egyházak között. A legtöbbet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kapta: 2,7 milliárd forinthoz jutott az egykori ingatlanvagyona után, míg 5,92 milliárdhoz alaptámogatásként. A második legtöbb forráshoz a Magyarországi Református Egyház jutott, mintegy 2,93 milliárd forintot kaptak. A képzeletbeli dobogóra a Magyarországi Evangélikus Egyház került fel, hozzájuk 1,01 milliárd forint jutott a különböző jogcímeken. A hazai zsidó közösségek közül a legkevesebb pénz, 31 millió forint a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita közösségnek járt. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 87,6 millió forinthoz, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 420,23 millió forinthoz jutott.” Napi.hu
“A katolikus egyházhoz hasonlóan vezeti a nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények listáját (vö. az állami támogatásokét) a maga 7,4 milliárd forintjával a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a második a Károli Gáspár Református Egyetem, 2,9 milliárddal, de a harmadik megint katolikus intézmény, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola.” Átlátszó

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …