Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Az illiberalizmus diadala – 2025. Magyarország

Az illiberalizmus diadala – 2025. Magyarország

A Central European Futures (Közép-Európa jövői) című tanulmány, amelyet egy reprezentatív kutatócsoport részvételével a Visegrad Insight című folyóirat és a German Marshall Fund adott ki, borzalmas jövőt vázolt Magyarország számára – írja a 168 ÓRA.

A cikkből szemezgettünk.

“2025 van. A belpolitikában Orbán Viktor most, a NER negyedik ciklusának végén még keményebb kézzel fogja a gyeplőt, mint korábban. Európai befolyása azonban már nincs. A Fideszt az Európai Néppárt kizárta tagjai közül, amikor az unió magországaiban a 2019-es európai parlamenti választások után megerősödött a politikai centrum, Nyugaton sikeresen folytatják az integráció elmélyítésének programját. Magyarország helyzete nehezebb, mint a régió többi államáé: az unió a támogatások döntő részének megvonásával büntette az ország illiberális kormányát. A gazdaság visszaesett, az országot Moszkva és Peking tartja lélegeztetőgépen. A 2022-es választásokkal egy időben referendumot tartottak az uniós tagságról, a szűk többség Magyarország kilépéséről döntött.”

“A forgatókönyvek közül az első Az illiberalizmus diadala címet viseli. Azt a lehetséges esetet írja le, amikor Közép-Európának sikerül exportálnia a nemzeti szuverenitást abszolutizáló nacionalista politikáját. Példája azért találhat követőkre, mert a térség gazdasági növekedése folyamatosan meghaladja az uniós átlagot, gazdasági sikereihez nagyban hozzájárulnak a demokratikus értékeket tagadó Oroszország, Kína, Törökország, valamint a Közel-Kelet féldiktatúráinak beruházásai.”

“Amerikában mindenki tudja, mit jelent a Shotgun wedding. Ez a puskával kikényszerített házasság, amikor a megesett menyasszonyt mindenképpen férjhez kell adni. Ez a címe annak a forgatókönyvnek, amelynek előfeltételezése, hogy Közép-Európában minden baj összejön. A gazdaság fellendülése leáll, Putyin úgy próbálja megerősíteni hatalmát, hogy puccsot generál Fehéroroszországban, újabb támadásokat intéz Ukrajna ellen. Leállnak a keleti gázszállítások, a térségbe pedig egymillió ukrán és fehérorosz menekült érkezik. A nyugati magországoknak a 2010-es évek végéig sikerült megoldaniuk nemcsak az eurózóna nehézségeit, de a menekültválságot is, és lemondtak arról, hogy gazdasági büntetésekkel sújtsák az illiberalizmust hirdető közép-európai kormányokat.”

“Közép-Európa, tavasz 2.0. Ennek a forgatókönyvnek az a kiindulópontja, hogy Nyugatról hazatérő lengyel fiatalok milliói óriási tüntetéshullámot kezdeményeznek a korrupció, az egyre romló gazdasági eredmények, a politikai jogok korlátozása miatt. Nehezményezik, hogy az 1989-es korosztályból a hatalomba beépült politikusok a status quót védelmezve egyre csak szívják ki a forrásokat az oktatásból, a kutatásból és fejlesztésből, a szociálpolitikából, így az utánuk érkező korosztályok jövőjét élik fel. Ehhez a tüntetéshullámhoz csatlakoznak azok a magyar, cseh és szlovák fiatalok is, akik már megtapasztalták az egységesedő Európa előnyeit. Ahogy három évtizeddel korábban szüleik korosztálya, a Visszatérés Európába jelszavával erősítik meg országaik uniós elkötelezettségét.”

– Ezek a forgatókönyvek nem jóslatok, valójában már most a megvalósulás útján haladnak. Azt mutatják, mi lehet a következménye annak, ha a jelenben már megfigyelhető folyamatok közül egyik vagy a másik a többi rovására felerősödik – így nyilatkozott a 168 ÓRÁNAK a kutatásvezető, Joerg Forbrig.

Illusztráció: Daniel Kocian

Szerző: Barát József
Forrás: 168 Óra Online

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …