Home / HÍR / Az MNB berendelte a veronai üggyel foglalkozó biztosítót

Az MNB berendelte a veronai üggyel foglalkozó biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken berendelte és személyesen kért tájékoztatást a veronai buszbaleset kárrendezését végző biztosító felső vezetésétől, miután a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, a kormány azonnali vizsgálatot kért a jegybanktól az áldozatok hozzátartozóit “zaklató biztosító” miatt.

Pénteken futótűzként terjedt a médiában a hír, hogy a veronai áldozatok kártérítésre jogosult hozzátartozóit elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá az ügyben érintett biztosítótársaság kérésére.

Az MNB az MTI-vel pénteken azt közölte, a jegybank mindenkor elvárja, hogy a magyar biztosítók az ügyfeleikkel szemben nemcsak korrekt és jogszerű magatartást tanúsítsanak, hanem azt is, hogy súlyos megrázkódtatást átélt ügyfeleik ügyeit kifejezett tapintattal, empátiával és emberséggel kezeljék. A jegybank is értesült a veronai buszbalesetben érintettek biztosítói kárrendezésének sajnálatos körülményeiről, továbbá pénteken a kormány is kezdeményezte a jegybanknál az eset kivizsgálását – írták.

A jegybank már korábban – a kárrendezés gördülékenysége érdekében – több körben egyeztetett a Magyar Biztosítók Szövetségével (Mabisz), illetve az érintett biztosítóval is, és egyértelműen megfogalmazta, hogy ebben a különösen felkavaró esetben fokozottan emberséges eljárást vár el – fogalmaztak. Az MNB határozott álláspontja, hogy a biztosítónak az ügyet minden körülmény között a károsultak érdekeinek figyelembevételével, és – különösen az elhunytak hozzátartozóival szemben – megértéssel és etikailag elfogadhatóan kell kezelnie.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a biztosító társaságok tevékenységét folyamatos felügyelés keretében üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi szempontból is nyomon követi, és a hatáskörén belül a fogyasztói érdekek kiemelt szem előtt tartásával fog eljárni. A jegybank minden Magyarországon működő biztosítótól elvárja, hogy azok ügyfeleikkel szemben korrekt, jogszerű és etikus magatartást tanúsítsanak, és a velük kötött szerződéseknek megfelelően nyújtsanak szolgáltatást kár felmerülése esetén, valamint teljesítsék kár- vagy sérelemdíj kifizetési kötelezettségüket – hangsúlyozza az MNB közleménye.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Fronthelyzet

Maul halten und weiter dienen, pofát befogni és tovább szolgálni – mondja Svejk, és most, …