Home / HÍR / Az MSZP-Párbeszéd Kásler Miklós bizottsági meghallgatását kezdeményezi az egészségügy helyzete miatt

Az MSZP-Párbeszéd Kásler Miklós bizottsági meghallgatását kezdeményezi az egészségügy helyzete miatt

Az MSZP-Párbeszéd az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés népjóléti bizottságában – közölték a két párt képviselői hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke elmondta, a bizottságban az emberi erőforrások miniszterének választ kell adnia arra, miért késik a népegészségügyi program, amelynek legkésőbb 2016-ra kellett volna elkészülnie. Hozzátette: Kásler Miklós “olyan elvetemült kijelentéseket tesz”, hogy ideje, hogy újra beszámoljon a bizottság előtt a magyar egészségügy helyzetéről. Miért késik a vastagbélrákszűrő program? Miért mondanak fel a béremelések ellenére továbbra is tömegével az orvosok? – sorolta kérdéseit.

Az MSZP-Párbeszéd követeli a kormánytól, hogy végre vegye komolyan az egészségügy helyzetét és “a lopás, a semmittevés helyett” a magyar emberek problémáival foglalkozzon.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke elmondta, a bizottság soron következő, két hét múlva esedékes ülésére hívják meg a minisztert és az egészségügyért felelős államtitkárt.

Az egészségügyet érintő problémák közül kiemelte a sürgősségi ellátás helyzetét. Szerinte senki nem csodálkozna, ha napokon belül összeomlana ez az ellátás. A szocialista politikus hivatkozott arra a közelmúltban nyilvánosságot látott statisztikára, miszerint tíz legrosszabb egészségügyi állapotú európai régió közül hét magyar. Erre nem lehet azt a magyarázatot adni, hogy “de építünk elég stadiont” – közölte. Korózs Lajos ismertetése szerint az országban hatszázezer embernek nincs alapellátása, mert évek óta képtelenek betölteni a praxisokat. Szabó Tímea és Korózs Lajos is szóvá tette, hogy Kásler Miklós a tízparancsolatról “közel tökéletes” népegészségügyi programként beszélt egy televíziós interjúban.

Jobbik: mi lesz az ajkai kórház sürgősségi osztályával?

Rig Lajos (Jobbik) az ajkai kórházban kialakult helyzet kapcsán fordult azonnali kérdéssel az emberi erőforrások miniszteréhez, aki helyett Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt. Az ellátás, a gyógyítás biztosított a kórházban – jelentette ki Rétvári Bence, hangsúlyozva, hogy a kormányzat az utóbbi években ötmilliárd forintos fejlesztés mellett 14 új orvos és 17 ápoló belépését tette lehetővé az intézménybe. Hozzátette: az egyik közeli, szintén közfinanszírozott intézménybe távozó munkatársakat belső átirányítással, felvétellel pótolják. Míg az ellenzéki képviselő azt hangsúlyozta, hogy az újonnan vásárolt eszközök nem képesek elvégezni a távozó, speciális képzettséggel rendelkező orvosok munkáját, az államtitkár azt emelte ki: a kormányzat célja, hogy minél több egészségügyi dolgozó helyezkedjen el magyarországi közfinanszírozott intézményekben, ezért is emelték bérüket az elmúlt években.

 

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Pitiánerek

Az MTI úgy hozta le a Magyar Tudományos Akadémia közleményét arról, hogy hatalmas nemzetközi sikert …