Home / HÍR / Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátását követeli az ENSZ és az EBESZ

Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátását követeli az ENSZ és az EBESZ

Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátást követelte az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden közösen kiadott közleményében, amely szerint Törökországnak sürgősen  helyre kellene állítania a média- és véleményszabadságot.

Keddre virradóra az isztambuli bíróság arról döntött, hogy a Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap újságírói, akiket közel egy évvel ezelőtt vettek őrizetbe, továbbra is vizsgálati fogságban maradnak. A vád szerint különböző terrorszervezetek támogatásában vettek részt. A perben a lap 17 jelenlegi és egykori dolgozóját vádolják, akik hét és fél évtől akár 43 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

“A döntés méltatlan a demokráciához és figyelmen kívül hagyja az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket” – jelentette ki Harlem Désir, az EBESZ médiaszabadság-képviselője és David Kaye, az ENSZ szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője. A szervezetek képviselői figyelmeztették Törökországot, hogy ejtse az újság dolgozói elleni vádakat. “A média- és szólásszabadság elnyomása közvetlen veszélyezteti az újságírók és az újságírói szakma biztonságát Törökországban” – olvasható a közös állásfoglalásban, amely szerint szabad véleménynyilvánítás nemcsak akkor fontos, amikor “az állam hatalmasságai elégedettek a kijelentéssel.”

Az egy évvel ezelőtti törökországi puccskísérlet óta Törökországban több mint száz újságírót vettek őrizetbe és mintegy 150 médiumot zártak be.

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolják, hogy olyan fegyveres terrorszervezetek támogatói, mint a szakadár PKK, a 2016. júliusi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoport.

Már viszik az ügyvédeket is

Őrizetbe vették kedden Törökországban az éhségsztrájkjáról elhíresült két pedagógus, Nuriye Gülmen és Semih Özakca védőügyvédjeit a szeptember 14-én kezdődő per előtt – írta az Evrensel ellenzéki török napilap internetes oldalán. A rajtaütések során Gülmen és Özakca ügyvédjeivel együtt összesen 10 ügyvédet vettek őrizetbe Isztambulban és Ankarában, és további 7 ellen még elfogatóparancs van érvényben – számolt be róla az újság.

Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca idén márciusban kezdett éhségsztrájkba, miután a tavalyi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapot keretében elbocsátották őket munkahelyükről. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de éhségsztrájkjuk azóta is tart. Csak folyadékot és táplálékkiegészítőket fogyasztanak, az egészségi állapotuk pedig már hónapok óta nagyon gyenge.

A két pedagógusra a vádirat értelmében egyenként 20 év börtönbüntetés vár.

A Kortárs Jogászok Egyesülete ankarai irodájának vezetője, Murat Yilmaz kedden az Evrenselnek nyilatkozva úgy fogalmazott: “Gülmen és Özakca nem maradnak védelem nélkül, ügyvédek százai lesznek ott a bíróságon szeptember 14-én.” Yilmaz azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudja, mi az oka a mostani őrizetbe vételeknek.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kis magyar apokalipszis

Kérem, sűrű nap volt a tegnapi, sikerült új értelmet adni a békaegérharc fogalmának, ezentúl azt …