Home / HÍR / Az orosz diplomatákat a szavazóhelyiségek közelébe sem engedik az USA-ban

Az orosz diplomatákat a szavazóhelyiségek közelébe sem engedik az USA-ban

Közvetlen nyomást gyakorol az orosz diplomatákra az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak érdekében, hogy azok ne menjenek az amerikai választóhelyiségek közelébe – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében.

Zaharova szerint az FBI ügynökei “leplezetlen fenyegetéssel adták értésre, hogy jobb ha nem érdeklődnünk az amerikai választások iránt”. Mint írta, Houstonban a hétvégén “figyelmeztetés” céljából “a hollywoodi akciófilmek stílusában” tartották fel az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját. Az ügynökök azt kezdték neki “sugalmazni”, hogy a választásokat nemcsak megtekinteni nem szabad, de azokra gondolni sem. Zaharova állítása szerint ez nem egyedi eset volt.

“Nem értem, hogy mi történik Washingtonnal: mindenütt Moszkva keze, +a Kreml hackerei+, titkos információ kiszivárogtatása és megtiltják az orosz diplomatáknak a választóhelyiségek megközelítését” – írta.

“Eljutottak egészen az orosz diplomáciai intézményének munkatársainak nyílt megfélemlítéséig. Az amerikai külügyminisztérium például jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy +önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket+, néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek. Vagyis még megtekinteni sem szabad a választási eljárást” – állt a bejegyzésben. A szóvivő szerint a washingtoni orosz nagykövetség megtette már a megfelelő bejelentéseket az amerikai külügyminisztériumban.

“De felmerül a kérdés: mi olyat láthat egy külföldi diplomata a választóhelyiségekben, hogy a +Mr. Smithek+ láttak neki az ügynek és egyáltalán miért tartja az FBI az ellenőrzése alatt a választások megfigyelését?” – fogalmazott Maraija Zaharova.

***

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje aratta le az első győzelmet az amerikai elnöki posztért kedden megkezdett választáson.

Az északkeleti New Hampshire állam három településén pontban nulla órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született. Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta. A kicsiny Dixville Notch félúton fekszik Maine állam és a kanadai határ között, és összesen tizenkét lakója van. Minden elnökválasztáskor ez az első település, ahol voksolnak. Ez hagyomány, mégpedig 1960 óta, amikor a település mind a kilenc voksát Richard Nixonra adta le.

A másik településen, Millsfieldben, Donald Trump aratott elsöprő győzelmet: a huszonegy szavazatból tizenhatot szerzett, míg Clintonra négyen voksoltak, és valaki felírta a szavazócédulára Bernie Sanders vermonti szenátor nevét, aki a demokraták elnökjelöltségéért küzdött, de mivel nem ő lett az elnökjelölt, nem szerepelt a szavazócédulán. Nem Hampshire harmadik kicsiny településén, Hart’s Locationben harmincegy szavazó él. Tizenheten Clinton mellett döntöttek, tizennégyen Trumpot választották.

Mivel New Hampshire államban kormányzót is választanak, e három településen is voksoltak kormányzóra, a győzelem a republikánus Chris Sununué lett.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Atompóker

Kérem, mivel világrengető fontosságú dolgok zajlanak a pesti utcán, oly fontosak, hogy azok súlyát szerény …