Home / HÍR / Az USA-val építene atomerőművet Lengyelország

Az USA-val építene atomerőművet Lengyelország

Az atomenergiára, a gázszállítások diverzifikációjára és a kiberbiztonságra vonatkozó, megerősített energiaügyi együttműködést célul tűző nyilatkozatot írt alá csütörtökön Varsóban Krzysztof Tchórzewski lengyel és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter.

A dokumentum egyebek közt a lengyel és az amerikai atomenergetikai cégek együttműködésének támogatásáról szól az atomerőművek építésében. Tchórzewski a nyilatkozat aláírását követő sajtóértekezleten megemlítette a lengyel atomerőmű építésének tervét. Elmondta, a lengyel-amerikai atomenergetikai együttműködésről Rick Perry csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is tárgyalt. Rámutatva az atomerőmű-építés technológiai és pénzügyi vonatkozására, a lengyel miniszter úgy látta: mindkét téren az amerikai partnerekkel “megállapodni lehetne”, bár az ügy még “határozottan messze van” a  végkifejletétől. A lengyel energetikai tárca korábbi bejelentései szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el valamelyik észak-lengyelországi helyen. A minisztérium nemrég a lengyel atomenergetikai program módosítási javaslatát készítette el, ezt a lengyel kormány a tervek szerint ez év végéig vitatja meg.

A gázszállításokat illetően a közös nyilatkozat  megemlíti a közép-európai energiabiztonságot növelő infrastrukturális fejlesztések támogatását, az energiaforrások diverzifikációját az olyan projektek révén, mint amilyen a Lengyelországot a norvég gázmezőkkel Dánián keresztül összekötő Baltic Pipe földgázvezeték, a balti-tengeri Swinoujsciében működő lengyel LNG-kikötő, a kaszpi-tengeri gázt Orországot kikerülve Európa felé szállító Déli Gázfolyosó,  illetve a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó (BRUA). A dokumentum szerint Lengyelország és az Egyesült Államok közösen tennének lépéseket az olyan,

politikai nyomásgyakorlás eszközének minősített projektek megakadályozására, mint amilyen az orosz-német kezdeményezésként létesülő Északi Áramlat-2, illetve a szintén az orosz Gazprom részvételével épülő Török Áramlat második ága.

A felek fontosnak tartják a közép- és a kelet-európai országokat, ezen belül Ukrajnát érintő gázszállítások és gáztranzit folyamatosságának biztosítását.

Perry Varsóban közép-európai körútját kezdte el csütörtökön. Reggel Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt jelen volt azon a huszonnégy évre szóló szerződés aláírásánál, amelyet a lengyel PGNiG állami gázszolgáltató és  a Cheniere Marketing International amerikai gázkitermelő és gázszolgáltató kötött az LNG szállítására. Pénteken Perry a swinoujsciei gázkikötőbe látogat az energiabiztonságért felelős lengyel államtitkár, Piotr Naimski kíséretében.

Politico: a V4 valójában V2+V2

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …