Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Azt nem tehetjük meg, hogy kivesszük a 250 ezerért dolgozó orvos zsebéből a hálapénzt…

Azt nem tehetjük meg, hogy kivesszük a 250 ezerért dolgozó orvos zsebéből a hálapénzt…

Dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos, egykori légimentő adott interjút a 24.hu-nak. Nem ismerős a neve? Pedig ő a magyar egészségügy “hadházyja”… Addig perelte a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), amíg meg nem kapta a költései listáját.

Az interjúból többek között megtudtuk:

A MOK feladata egy olyan egészségügyi rendszer felvázolása lenne, amiben kiküszöbölhető és szankcionálható a hálapénz. Éger István, a MOK elnöke meg is hozta a nagy döntést: itt az ideje beleírni a hálapénz tilalmát az etikai kódexbe…

“Azt nem tehetjük meg, hogy kivesszük a 250 ezerért dolgozó orvos zsebéből a hálapénzt, mert akkor nem lesz, aki gyógyítson és összedől minden. Most értünk el egy olyan kritikus pontra, ahol már elviselhetetlen a korrupció és azonnal ki kellene vezetni a hálapénzezést. Aki az etikai kódexet látja megoldásként egy ilyen komplex problémára, az egy 5 éves gyerek szintjén érti a magyar egészségügyet.”

Ha már a pénzről esett szó: Éger István fizetése egyébként, autóval, mobillal, Erzsébet-utalvánnyal felmegy évi bruttó 18 millió forintra. Ez nem is lenne sok, ha tenne érte valami értelmeset, de csak árt.

A MOK egy kommunista csökevény. Nem szeretik a botrányt, viszont szeretik a megszerzett székeiket.

Kásler Miklós az Emminél jóval kisebb rábízott feladatot sem tudta ellátni. Meg kellett volna szerveznie az onkológiai központok rendszerét. Csak Zimbabwe és Örményország van mögöttünk a daganatos betegek túlélési esélyeit tekintve…

Nagyobb kompetenciát kell adni a háziorvosoknak, mert a kórházakon most túl nagy a teher. A MOK-nak kellene megszervezniük a háziorvosok naprakész, magasszintű továbbképzéseit. Mostanság csak fizetős pofavizitek vannak a továbbképzési pontokért.

A háziorvos nem tud mozdulni, mert összeomlott a szakorvosi ellátás, a kórházak pedig nem kapnak levegőt, mert a háziorvosok túlterhelik őket. Ezt az eszetlen rendszert (kardiológus példa az eredeti cikkben) viszonylag egyszerűen fel lehetne számolni. Kicsit megkönnyebbülne a szakorvosi ellátás, így áttételesen a kórházak is.

Budapesten négy nagy új kórházra lenne szükség. (…) Az összes többi budapesti kórházat be kellene zárni és a helyüket sóval kell behinteni. Soha többé ne legyen János Kórház.

A hálapénz nagyon jó megélhetést biztosít az orvostársadalom felső rétegének, ez a pár tucat ember, aki készpénzért vesz villát és aranyrúdban tartja a megtakarításait, mindent meg fog azért tenni, hogy semmi se változzon.

Az egészség nem jog lesz, hanem egy árucikk, amit vagy meg tud valaki venni vagy nem. A túlélési esélyek a pénztárcától függenek, akinek a legnagyobb odafigyelésre lenne szüksége, annak jószerével csak a patológia jut. Ezt jelenti az állami egészségügy összeomlása.

Az orvosok tudása az egész világon piacképes, munkanélküli doktorral nem gyakran találkozni. Nem mi vagyunk kiszolgáltatott helyzetben, hanem azok, akik Magyarországon élnek és itt lenne szükségük ellátásra. Ha a lakosság úgy dönt, hogy az egészségügy kevésbé fontos, ez a kérdés nem éri el az ingerküszöbüket, akkor nincs mit tenni, tudomásul kell venni.

“Még nem fáj eléggé, de majd fog. Még nem elég rossz a magyar orvosoknak és ki kell mondani: még nem elég rossz a betegeknek sem. Még van olyan orvos, aki hajlandó itthon dolgozni.”

 

 

 

 

 

Szerző: Kovács-Angel Marianna
Forrás: 24.hu

Olvasta már?

Viszlát, Andy!

A politikai vezetés egyik pillanatról a másikra felszámolja Vajna két és fél éven keresztül összerakott …