Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Cs. Kádár Péter: Márki-Zay Péter szupersztár

Cs. Kádár Péter: Márki-Zay Péter szupersztár

Amikor válság van, amikor az egekig csap az elégedetlenség, a nép a megváltóra vár. S ilyenkor menetrendszerűen megérkezik Ő, aki előtt térdre borulnak az emberek, s akinek eljövetelét már előre beharangozzák a próféták. Nem árt persze, ha előtte csodát tesz, vagy legalábbis, csodát hazudik.

Persze annál hatásosabb a messiás színre lépése, minél inkább sikerül találni olyan területet, ami még nincs elfoglalva. Magyarországon ez a terep a mérsékelt jobboldal. Közel száz esztendeje nem tömte már be senki ezt a rést, bár voltak próbálkozások. A Horthy-rendszerben ilyen volt az Egységes Párt, illetve annak utódai, amelyek állítólag megpróbálták megfékezni a legszélsőségesebb fajvédőket – az eredményt tudjuk.

Aztán lehet, noha nem szokás, arra is emlékezni, hogy az egymásba karoló, a nemzeti függetlenségért és a diktatúra ellen tüntető ifjúság 1956-ban milyen gyorsan találkozott a börtönökből kiszabadított és felfegyverzett köztörvényesekkel; s hogy milyen gyorsan sodródtak egyre inkább szélsőjobbra az eredetileg demokratikusnak képzelt események – az első lincselésektől a Köztársaság téri vérengzésig vagy a miskolci pogromig.

Vagy ott volt a rendszerváltás utáni első kormány, amelynek sikerült ugyan – igaz, erőteljes demokratikus tüntetéshullám nyomására, kényszerűen – megszabadulnia Csurkától, ám Antall halálát követően a Boross-kabinet szólamait a drámaíró is megirigyelhette volna, s ha 1994-ben nem győz az akkor még erős ellenzék, az MDF-Kisgazda-KDNP Szövetség bizonnyal végrehajtotta volna a MIÉP programját.

De elegendő a közelmúltra gondolnunk, a szomszédos Ukrajnára, ahol a demokraták és a Heil Hitlerrel köszönő banderista (ukrán náci) utódok együtt kergették el Janukovicsot, sőt, még a kormányba is bekerültek nácik – hogy azután a mai napig rasszistábbnál rasszistább, nacionalista vezetőségek uralják az országot, helyenként fasiszta fegyveres szabadcsapatokkal együttműködve. Gyermeteg túlzás volna azt állítani, hogy Ukrajnában stabil belpolitikai helyzet van.

Visszatérve parányi hazánkba, semmi kétség, 2018. április 21-én megérkezett a tüntetésre a Messiás. Azzal az ígérettel érkezett, hogy az egymás kezét az ő kérésére megfogó tüntetőket, vagyis az ellenzéket, egy akolba tereli. Jól előkészítették az ő eljövetelét. Hiszen a szervezők beharangozták, hogy ő lesz a sztárfelszólaló, miként Jézusból is szupersztár lett a rockzenének kétségtelenül nem a legsilányabb, ámde évtizedek óta töretlenül népszerű operájában.

Megváltónk már korábban népszerű lett a csodatételével. Hiszen megnyerte a hódmezővásárhelyi időközi választást az ellenzék egyetlen jelöltjeként. Csoda történt? Nem, nem történt csoda.

Egyrészt azért nem, mert a polgári demokratikus pártoknak sok-sok éve nincs alkalmas jelöltjük Hódmezővásárhelyen, ezért belementek abba színjátékba, hogy Márki-Zay független. Azért független, mert bár egyetért a Jobbik politikájával, nem akart diektben a Jobbik jelöltje lenni. Egyetért azzal, hogy egyetlen migráns se jöhessen az országba. Márki-Zay már a győzelme éjszakáján migránsozott egy jót, és már akkor sem zavarták őt a katonai egyenruhához hasonló öltözékben villantó, Árpád-sávos zászlóval megjelenő ünneplők. A migránsok valóban semmiképp nem jöhetnek Hódmezővásárhelyre, ezért van migránsszámláló óra a hódmezővásárhelyi városházán, amióta ő a testület vezetője, és ezért mutat a számláló nullát.

Másrészt Márki-Zay becsapta a választóit. Azt ígérte, hogy első intézkedéseinek egyikeként eltörli a 101 négyzetméter alapterületnél kisebb lakóingatlanok építményadóját. De nem törölte el, arra hivatkozva, hogy nem volt tudomása a város négymilliárd forintnyi adósságáról. Kétségtelen, hogy a Fidesz nem kötötte ezt az orrára, de a kampány során mindvégig arra hivatkozott, hogy jól ismeri a várost és annak helyzetét (el is hittem neki még én is), s ha én már hónapokkal ezelőtt tudtam erről az adósságról – meg is írtam –, akkor Márki-Zay még jobban tudhatta. Tudhatta azért, mert mszp-s ellenzéki szövetségese a képviselő testület tagja volt; s hálából alpolgármestert is csinált belőle.

Márki-Zay becsapta a választóit, mert azt ígérte, minden korrupciós ügyet nyilvánosságra hoz, és eljárást indít. Az eddig feltárt disznóságok között azonban egyetlen sincs, amely a Közgéphez, Simicska cégéhez köthető, pedig több száz ilyen lehet, hiszen a Simicska-Orbán paktum idején Hódmezővásárhelyen is csak a Közgép és kapcsolt részei kaphattak érdemi megrendelést.

Egy rendes megváltóhoz hozzátartozik a mártíromság. Az elmaradhatatlan kellék egyik része, hogy Márki-Zayt és családját egzisztenciálisan próbálta ellehetetleníteni a Fidesz az időközi választási kampány idején. Aljasság volt ez? Aljasság volt. S most készül a még nagyobb: néhány nap múlva a fideszes többségű városi testület egy rendkívüli közgyűlésen feloszlatja magát.

Márki-Zay természetesen előre menekül. Okos, művelt, jó szónoki képességekkel megáldott, az USA-ban kiképzett politikus. Ahol a szakemberek tudják, hogy a nép igénye a szappanopera. Ideális bálvány. Imádni lehet. Nem kötődik a nevéhez sem erkölcsi, sem jogi bűncselekmény. Igaz keresztény; még azt is becsületesen bevallja, hogy elítéli a művi terhességmegszakítást még abban az esetben is, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy ha nemi erőszak következménye. De nem ítéli el a határzáró kerítést, nem hibáztatja kedvenc pártját, a Jobbikot, amelyik továbbépítené ezt, a Jobbikkal csak az a baja, hogy nem hallgatott rá, nem léptetett vissza jelölteket, így a jelenleg legerősebb parlamenti ellenzéki párt nem alakíthatott kormányt.

Márki-Zaynak a rasszizmussal sincs különösebb baja. Igaz barátja az a Jeszenszky Géza, akinek hírhedt egyetemi tankönyve arról értekezik, hogy a cigányok között azért sok a szellemi fogyatékos, mert a cigányok hagyományosan a családon belül, egymással közösülnek. S nincs baja a bukott érpataki polgármesterrel sem, aki ott volt az előző tüntetésen, és akit most mindenkinek a keblére kéne ölelnie, szeretetice.

Márki-Zay prófétái, a tüntetés szervezői, nem engedték szóhoz jutni azokat, akik ellentmondtak volna neki. Schoenberg Mózes és Áron című operájában Áron szép dallamokat énekel, Mózes viszont csak énekbeszédet mond. Mózes szembe száll Áronnal, de mert rossz szónok, dühében széttöri a kőtáblákat. Márki-Zay prófétái tettek arról, hogy ne lehessenek disszonáns hangok, színpadias törés-zúzás, ne lehessen kimondani, hogy a Fidesszel az alapvető gond nem az, amiről Márki-Zay beszél. Az csak következmény. A fasiszta diktatúra következménye.

Márki-Zay azonban nem a fasizmussal szemben szólította közös jelölt állítására a tömeget. Az általa elképzelt ellenzéknek, a „Mi vagyunk a többség”-nek az a dolga, hogy új ellenzéket alkosson, leváltván a leszerepelt pártokat. S ehhez a levitézlett pártok vezetői tapsikoltak.

Így már érthető, hogy Márki-Zay miért hazudott. Ügyesen hazudott arról, hogy csak a Fidesz engedett be migránsokat. Hiszen jól tudja, hogy a mindenkori kormány felelőssége és feladata, hogy kit enged be és kit nem. Nem azzal van hát baja, hogy a Fidesz eltitkolta, hogy beengedett menekülteket, hanem azzal, hogy beengedett.

Márki-Zay hazudott, amikor azt állította, hogy csak a Fidesz követett el erőszakos jogsértést. Mintha a Magyar Gárda alapítói nem a Jobbik vezetői lettek volna; mintha a Magyarok nyilai, a Betyársereg csakis a Fideszhez volna köthető, mintha a Fidesz nem a Jobbik eredeti programját hajtotta volna végre.

Az új ellenzéknek nem a rendszert, csupán a rendszer hatalmon levő pártját kell leváltania. Szó nincs itt – nem is lehet szó – mérsékelt jobboldalról, noha Márki-Zay pár héttel ezelőtt még erről nyilatkozott.

S mert a valódi cél csak a hatalom megszerzése, ezért születhetett meg az Árpád-sávval ékesített közös zászló, amelyet boldogan lengettek Beethoven örömódája alatt.

Szerző: Cs. Kádár Péter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …