Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Csak nincs benne rendszer – nemzetközi lapszemle

Csak nincs benne rendszer – nemzetközi lapszemle

Az RT szerint egyre több orosz kém van Magyarországon, a Stern szerint idetart az ultrajobbos Bannon is állítólag, a Die Welt pedig arról érterkezik, hogy miért nem fogja fel végre a nyugat, hogy Oroszország nem demokrácia.

Russia Today: Brüsszelben nézeteltérések vannak Magyarország megítélésében

… – a megbízható NATO-partner és a Moszkvához való közelség között – ezzel a címmel közölt cikket német a Russia Today hatalmas orosz állami médiakonglomerátum német honlapján. A nyugati kormányzati tisztségviselők Magyarországban kiskaput látnak Oroszország számára. A vádak szerint egyre több orosz titkosszolgálati ember telepszik ott meg. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egy volt tisztségviselője szerint Magyarország az EU elleni orosz szabotázs-akciók támaszpontja, és Orbán megválasztása óta szemet huny az országában folyó orosz aktivitás felett.

A Russia Today cikke túlnyomórészt a Politico (tavaly szeptemberben megjelent) cikkére hivatkozik, amelynek a neve mellőzését kérő amerikai diplomata nyilatkozva kifejtette: nagy az aggodalom amiatt, hogy Moszkva Magyarországot a NATO-ban és az EU-ban lévő titkosszolgálati támaszpontként használja. Az illető szerint a Magyarországról ténykedő orosz titkosszolgálati munkatársak száma 2014-2015-ben 50-100-ról 300-ra nőtt – mondta az illető, de nem tudni, hogyan jutott ezekre a számokra. Az infiltrációra irányuló állítólagos kísérletek egyik okaként az ország földrajzi helyzetében, nem utolsó sorban Ukrajnával közös határában látják – írta a Russia Today.

Az amerikai diplomata a cikk szerint kifejtette: „Abból indulunk ki, hogy megfigyelés alatt tartják a távközlést, és egész Európában arra használják fel az úgynevezett ’humán hírszerzést’, hogy a kíber-szabotázs mindenféle akcióit folytassák, szövetkezzenek a szervezett bűnözéssel, és bizonyos személyeket az olyan pártokban, mint az erősen jobboldali Jobbik nagy pénzösszegekkel és esetenként talán némi mocsokkal támogassanak titkosszolgálati forrásokból”.

Végül a cikk idézte a választ, amelyet a Politico a magyar kormánytól kapott:

„Nincs semmiféle különleges kapcsolat Oroszország és Magyarország között. A magyar titkosszolgálatok a módra és kiindulási pontra való tekintet nélkül minden tekintetben teljesítik feladatukat”.

Stern: Így akarja a Sötét Úr lángra lobbantani Európát

A német illusztrált hetilap honlapján Steve Bannon, Donald Trump elnök volt stratégiai tanácsadójának a francia szélsőjobboldali Front National kongresszusán lezajlott fellépéséről közölt kommentárt. Bannon – aki több meg nem erősített sajtóértesülés szerint Franciaországból Magyarországra érkezik, hogy Orbán Viktorral találkozzon – Trumpnál kegyvesztett lett, és most Európában szerepel: nem kizárt, hogy közös ideológiát és retorikát ad a szétforgácsolt európai jobboldalnak – írta a szerző.

Amikor a Fehér Ház után a Breitbart elnevezésű „alt right” hírügynökségtől is távoznia kellett, úgy tűnt, hogy ideje lejárt, és a szélsőjobb ellenfelei diadalmaskodnak. Most azonban úgy látszik, túl korán örültek, mert Steve Bannon változatlanul nagyon veszélyes. Potenciálja jól megmutatkozott a Front Nationalnál tartott fellépésén. Nem sértett lélekről van ugyanis szó, hanem Bannon egy világméretű szélsőjobb programját vázolja fel. Az Egyesült Államokat már meghódítottam, most Európa van soron, aztán az egész világ – így képzeli a szélsőjobb győzelmi menetét. Bannon újra megmutatta, hogy mindenki másnál jobban ért az elitek, az „establishment” és a pénzsóvár nagy konszernek „perverz rendszere” elleni hangulatkeltéshez. És természetesen a sajtót is támadja.

Mindez nem új, de mély benyomást kelt, mert Bannon az apokaliptikus retorika mestere, és tudja azt a trükköt, hogy a jobboldali orgona sípjain játszik, de átcsúszik a klasszikus jobboldal kisebb-nagyobb viszályain – ez pedig egy nemzetközi mozgalom alapvető feltétele. Az is megmutatkozott, hogy Bannon modernizációra törekszik, azzal, hogy ha a szélsőjobb majd egy egységes alt-right akar lenni, korszerű témákkal kell foglalkoznia és ezeket kell kisajátítania: a konszernek identitás-lopása és bitcoin a zászlófelvonások és imaórák helyett. Bannon egy „jobboldali internacionálé” atyja akar lenni.

Igazi hívő

A Times Magazin szerint igazi hívő, akit nem érdekel a pénz és a pozíció, hanem történelmet akar írni, és néha nem túl elegáns megjelenése ellenére nem szabad alábecsülni. A Hollywoodban töltött időkből való volt üzleti partnerei arról beszélnek, hogy stratégiai tehetség, aki többnyire 3-4 lépéssel partnerei előtt járt. Emellett fenomenális az emlékező tehetsége, ezért „Enciklopédiának” is nevezik. Szótárában nem szerepelnek olyan szavak, mint a kompromisszum, vagy a kiegyezés. Igen olvasott, megnyilvánulásaiban felfedezhető a XX. századi, jobboldali európai filozófusok hatásai, olyan elfelejtett gondolkodóké, akiket ma már csupán egy maroknyi szakértő ismer. Az ő gondolataikat Bannon a fennálló rendszerrel szembeni, már-már ijesztő dühvel kombinálja.

Még messze nincs vége: változatlanul gazdag, és továbbra is képes lesz arra, hogy olyan pénzeket mobilizáljon, amelyekről az európai szélsőjobb eddig legfeljebb álmodhatott. Európai főhadiszállását Olaszországban ütötte fel. Valószínűnek tűnik, hogy tevékenységét nem korlátozza alkalmi fellépésekre: már jelezte, hogy szócsövet szándékozik alapítani, esetleg megvásárol egy létező sajtóorgánumot, vagy új portált alapít. A Front National kongresszusán egyébként hatalmas ovációval fogadták Bannon beszédét, és újra elnökké választottál Marine Le Pent – írta a Stern

Die Welt: Oroszország célja, a mi hibánk

A németek egyik legnagyobb tévedése a kezdődő évszázadban, hogy Oroszországot európai államnak tekintik, amelynek a szovjet birodalom bukása nyomán a fő óhaja, hogy beköltözzön az európai házba, és az ottani szokás szerint mélységes barátságban éljen a szomszédokkal. Hasonlóan hamis következtetésre jutnak a németek a NATO-val kapcsolatban: a keleti tömb bukása után mindenki azt ígérte Gorbacsovnak és Jelcinnek, hogy a NATO nem fog bővülni. Akkoriban Silvio Berlusconi egyenesen azt javasolta, hogy Moszkvát vegyék fel a NATO-ba, és senki nem gondolkodott el azon, hogy Moszkva erre nem válaszolt.

A legtöbb európai azt hitte, hogy a demokrácia még Moszkva számára is az emberiség természetes kormányzási formája, és minden más uralmi rendszer csupán sajnálatos, de átmeneti eltérés. A Nyugat nem látta, hogy az oroszok éppen ezt az eltérést részesítik előnyben, mégpedig minél tekintélyelvűbb formában. A félreértések sorozatának közös lényege az a nézet, amely szerint az orosz társadalom alapvetően liberális lenne, ha nem lenne Putyin, és az ő titkosszolgálati emberekből és oligarchákból álló szindikátusa. Az orosz liberálisok bátrak, de magányos harcosok. Ami még szomorúbb: nincs, és belátható időn belül nem is lesz befolyásuk. Putyin hatalomra kerülése óta az Európával kapcsolatos mondatok mindig homályosak, de annyi világos: Oroszország nem szereti Európát. Nem része Európának, és Moszkva szerint Európa általában kiszolgálta az idejét.

Az orosz potentátok már a szovjet idők óta mindent megtesznek azért, hogy kihasználják Európa gyengéit. A cél az, hogy végül maguk az európaiak is elhiggyék azt a rossz képet, amelyet Moszkva fest róla, és feladják az európai egyesülési folyamat politikáját. Ebben az esetben pedig vége lenne a Nyugat egységének, összeomlás fenyegetné a szövetségi rendszer európai oszlopát, és nagy lenne a veszély, hogy az európaiak saját butaságaikkal eltávolítják a kontinensről az amerikaiakat. Ezzel Moszkva elérné, amit akart: hogy ugyanis ne egy tömbbel, hanem sok európai törpével legyen dolga, amelyek hagyják magukat a Kreml varázsába szívni, vagy annyira hagyják magukat megfélemlíteni, hogy elveszítik minden jelentőségüket.

A szovjet időkben emögött a világforradalom kirobbantására és a vörös zászló kitűzésére irányuló szándék állt, most az a cél, hogy Oroszország újra világhatalom legyen. Putyinnak soha nem volt eszében semmi más. Most azonban minden eddiginél kedvezőbb esélyt lát erre: mindenki másnál előbb és jobban érzi azt a politikai és mentális válságot, amelyben Európa és Amerika van, és ezt ügyesen kihasználja. Európa érelmeszesedéstől és öregkori gyengeségtől szenved, a múlt szellemei kísértik, védtelen a brutalitással és a zsarnoksággal szemben, elbizonytalanodott, és közben sok millió szükséget szenvedő hőn óhajtott célja, akik viszont félelmeket keltenek a helyiekben. Európa kételkedik önmagában és egykor ünnepelt egyesülési projektjeiben, amelyekből rég kiment a levegő. Putyin a beszivárgás, csábítás és a fenyegetés eszközeivel igyekszik szítani az általános kétkedést.

Putyin ezzel messzire jutott: ahol nem ő maga avatkozik be, ott az európaiak teszik meg a magukét. Eddigi legnagyobb győzelme az olaszországi választás.

Európának súlyosan eladósodott Olaszországra kell berendezkednie, amelynek vezetése éppen úgy elutasítja az eurót, mint az EU-t, és a saját kifogástalanságától szóló őrült elképzelésével felrobbanthatja az egész Európa-klubot. Putyinnak köszönhetően az európaiak egysége egyre törékenyebbé válik. Magyarország, Csehország és Szlovákia megpróbál annyi gazdasági hasznot húzni Oroszországból, amennyit csak lehet anélkül, hogy kockáztatná a kapcsolatokat Európával és Amerikával. Már a britekben sem lehet bízni: az oroszok nagy örömére a pragmatizmus hazája távozott az illúziók birodalmára, és már csakis magával van elfoglalva. Röviden: nem áll jól Európa. Reméljük, hogy az általános helyzet felébreszti a kontinens immunrendszerét – írta a jobboldali konzervatív német lap vezércikkében.

 

(A DK sajtószemléje)

Szerző: hj
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Soros üldözi Gruevszkit – azé’

Egyszerű ez, mint a faék, és, mint Hidvéghi Balázs, aki Pártunk kommunikációs igazgatója volna. De …