Home / VÉLEMÉNY / Csáky sajtója

Csáky sajtója

Nem szalmája: sajtója. Jóllehet, korábbi írásainkban világosan kimutattuk, hogy komoly bajok vannak a magyar sajtó jogi környezetével, minimum ellentmondásosnak nevezhető ugyanis, és a gyakorlatban a törvények és jogszabályok értelmezése dönthet el egy-egy esetet, egyértelműen tehát nem bízhat meg a sajtómunkás saját jogi ismereteimben sem – de érdekel ez egyáltalán valakit?

Bizony érdekel, sokakat, például a MÚOSZ-t és a Sajtószakszervezetet. Csak éppen édeskeveset tehetnek az ügyben, lévén, hogy a törvényhozásra éppúgy nincs befolyása a magyar sajtómunkásnak, mint a jogértelmezésre. Gyakorlatilag tehát az olvasók és politikusok feljelentési kedvének, valamint a jogértelmezők szeszélyének kitéve végzi a munkáját sajtómunkásunk, kiszámíthatatlan körülmények között. Megpróbáltuk megtudakolni például, hány sajtóper indult 2014-ban hazánkban és ezek közül hány végződött az érintett sajtóorgánumot elmarasztaló ítélettel, hány felmentéssel illetve az eljárás megszüntetésével. Nos: ez Magyarország talán legféltettebben őrzött titka. Hivatalosan csak a Kúria elnökének írásos hozzájárulásával volna lehetséges egyáltalán kérelmezni az adatot, ez az út több hetes kísérletezés után végül zsákutcának bizonyult.

Nos, de van az ügyben más érintett fél is – maga a sajtó. Megkérdeztük a MUOSZ elnökségét, ők postafordultával el is mondták, amit tudtak. Első két kérdésünkre Tóth Károly, a szövetség elnöke válaszolt:

 FOLYTATÁS

Szerző: nocenz_Ura, Szele Tamás
Forrás: Gépnarancs

Olvasta már?

Szele Tamás: Repül a nehéz szó

Kérem, azt mindenki tudja, hogy a pletyka ölni képes, csak mifelénk – egyelőre – fizikai …