Home / HÍR / Csala Zsuzsa 1933-2014

Csala Zsuzsa 1933-2014

csala_zsuzsa_353946_80724

Életének 81. évében meghalt a Révay utca egykori üdvöskéje, a Centrál helyén működő Vidám Színpad kedvence, Csala Zsuzsa Jászai díjas, Érdemes művész.

Hosszú évek óta nem volt már se dundi, se szőke, a közönsége mégis, kitartóan annak akarta látni. Ragaszkodtak hozzá. Szemtelen volt egy olyan korban, amikor a fegyelem volt kötelező, kerek és gömbölyű akkor, amikor csak a szabályosnak lehetett tere.

Egy pillanatig, úgy tűnt, hogy egyszerű is lehetne az élet, mert fölvették a főiskolára, de aztán eltanácsolták, kinyilvánítva ezzel a tévedésüket. Nem akartak gömbülyű, vidám színésznőt képezni. Inkább sok egyforma szomorút.

Csala Zsuzsát a Déryné Színház fogadta be, és 1960-tól 40 éven át a Vidám Színpad ünnepelt komikája lett. Énekelt, táncolt, nevettetett, viccet csinált mindenből, bármiből, önmagából.

Kicsattanó életkedvet mutatott a színpadon, és megpróbálta ezt sugározni az életben is. Úgy vélte, civilben is ezt várják el tőle.

Színpadi és filmszerepeinek se szeri, se száma. Előszeretettel dolgoztak vele azok is, akik annakidején pálya alkalmatlannak ítélték.

Talán elégtételnek ítélte, és hálás is volt.

A televíziós kabarék jóvoltából, tényleg az egész ország ismerte. Bár televíziós kabarék már régen nem születnek Csala Zsuzsa mégis megmaradt a nézők számára. Felismerték az utcán, beszélgettek vele, és elvárták tőle, hogy mulatságos, barátságos, vicces, szemtelen legyen. Meg szőke és dundi.

Szerepkörét elvállalva, optimizmust és jókedvet sugárzott akkor is, amikor vélhetően erre semmi oka sem volt.

Pár év óta a Komédiás teraszán lehetett a legtöbbet látni. Első volt, aki kiült a Nagymező utcába kitett asztalhoz, és kacagva, nagy hangon üdvözölte  a tavaszt. Ő volt a tavasz első hírnöke.

Most honnan fogjuk megtudni?

 

Szerző: Sándor Erzsi
Forrás:

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …