Home / KIEMELÉS TŐLÜNK / Cseh Borbála: Tarvágás

Cseh Borbála: Tarvágás

A természet pusztítását állami gyakorlattá tevő politikát nem lehet sem indokolni sem pedig menteni. A mezőgazsági területeken rablógazdálkodás zajlik – a tulajdonviszonyok erőszakos átalakítása nyomán a lehető legolcsóbban megszerezhető EU- mezőgazdasági támogatásokat is bezsebelik az új földesurak. Nem bíbelődnek biokertészettel, fajtanemesítéssel, vetőmagtermeléssel – ahhoz érteni kellene és magasak a termelési költségek. Gyomirtózott földbe nagy tételben féláron beszerzett lejáratos kukorica-vetőmagot kiszórni, majd foszforsav-észeterrel újrapermetezni, végül a „speciális lehetőségek” segítségével megszerzett gépekkel betakarítani és „célzott támogatással” felépült tárolóban raktározni a termést, ehhez nem mezőgazdasági szakértelem kell. Bármelyik műkörmös unokahugica alá tudja írni az EU-s támogatás pályázati anyagait, egy firkantás az egész, még csak a flitteres szoknyácskája sem gyűrődik meg közben. A többit úgyis a hozzáértők intézik.
Egymás között.
tarvágásA városok ligeteit, fasorait, parkjait kitépik gyökerestül, díszburkolattal fedik le. Az ősfák, ápolt virágágyások helyén betonedényekben néhány keshedt egynyári giz-gaz kókadozik, faburkolatos bádogdobozokban nyírfacsemeték senyvednek.
Meg tudjuk nevezni azokat, akik első sorban felelősek az évek óta zajló és lassacskán ökológiai katasztrófához vezető gyilkolásért? Ki is voltaképpen a felelős?
Az egyközpontú hierarchiába rendeződő hatalom csak néhány nevet enged ismerni. Ők nemzetünk atyái, ők a politikai mindentudók és mindenhatók – és ők egyben a politikai celebek is. Néhány bírósági határozat kimondta: közszereplők, tehát kötelesek tűrni a negatív megítélés olykor szélsőséges megnyilvánulásait is.
És ők tűrik. Kutya ugat, karaván halad – nem mellékesen az órabér remek …
Vajon mire megyünk azzal, ha a szalonképesség határait messze túllépő jelzőkkel aggatunk tele néhány pártvezért? Netán személyesen megszólítva őket érvelő, kérő, vagy éppen leleplező írásokat publikálunk, amiket mind a 17 lájkkal együtt majd büszkén mutogathatunk egymásnak…
Egy centrális erőtérben mindent ugyanazok döntenek el, ők az illetékesek mindenben, tehát ők a felelősök is. Valamint ők azok, aki ugyanezzel a lendülettel megvédik a nemzetet, egyensúlyban tartják népünk ingadozó sajkáját a világ viharzó vizein. Ez mindig így volt. Megszoktuk…
Dögöljön meg a király, a rohadt diktátor. Éljen a király, a népvezér. Dög. Élj. Dögélj. Éljdög…
Gyorsulnak az események…
Irtják a budai erdőket, hogy újabb és újabb lakóparkok épüljenek. A Városliget alá-fölé betonmonstrumok kerülhetnek hamarosan E tevékenységnek a neve: Ingatlanfejlesztés. Van ezen a néven szakmai tantárgy több egyetem építészeti és gazdasági karán is, urbanisztikai, tájépítészeti, humán-ökológiai előadásokkal gazdagítva a stúdiumot. Például ez sem politika, hanem szakképzés. Elméleti. Miközben a fejlesztés gyakorlata töretlenül zajlik, mindentől és mindenkitől függetlenül – sok-sok résztvevővel.
Fejlesztés… hmmm…
Tervezők, beruházók, (mező)gazdasági szakemberek – mind-mind apolitikus, csupán a kapcsolati tőkéjét ápolgatja, metszegeti, futtatja kapcsolatok burjánzó indáit lehetőleg erős kordon-hálóra, aminek a neve: érdekszövetség.
Nincs nevük. Nincs arcuk. Audijuk van. Diszkrét villaházuk, pedigrés kutyájuk, házhoz rendelt szabójuk, fodrászuk, saját utazási ügynökük és persze jól nevelt gyermekeik is vannak, ösztöndíjjal tanulnak külföldi magániskolákban. És szabad belépőjük az elitklubba, amit a nyakukba akasztott selyemzsinegen viselnek, két kézzel szorongatva, hogy messziről látható legyen, de nehogy körbetekeredjen…
Van néhány izgága civil, akiket néven lehet szólítani, amikor tüntetések alkalmával szinte rituálisan előállítják őket. Szinte mindig ugyanazokat.
Akik szakemberként a príma kis egzisztenciájukat építgetik, nem igyekeznek közzétenni, hogy hívják őket. Mert tudják, előfordulhatna, hogy nem hívják, hanem küldik, sőt, akár el is zavarják mindahányat. Ezért jó csöndben maradni és építeni a kapcsolatokat, mindenkivel. Az ingatlanfejlesztés érdekében, szakmailag, persze, miközben a magánvéleményét magánházak magánpartijain is jól magában tartja az, akinek megvan a magához való esze.
Fontos tehát, hogy legyen mindig néhány politikai celeb, akik a felelősek mindenért, bármiért. Ha őket megköpködik néhányan, az nem befolyásolja a remek belterjes üzletet. Egy kis országban mindenki valakinek a rokona. Ha már az álladalmi pecsétőr is ebből él, mi kifogás merülhetne fel?
Erkölcsileg magasztos derűvel el kell emelkedni a világ zajgásától, az örök értékekre összpontosítva.
Akik fönn vannak, azokkal tessen, kérem, vitatkozni…
Adassék nékik erős, magas oszlop.

Szerző: Cseh Borbála
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Kedv, remények, Flórák

“A honvédség gépe hozta haza Ciprusról Orbán Viktor lányát“. Ezzel a címmel örvendeztette meg a …