Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Cskádár Péter: A Török

Cskádár Péter: A Török

A Törökkel – mert mindig a vezetéknevén szólítottam – egy cirkusz kapcsán ismerkedtem meg.

A cirkuszt abortuszcirkusznak hívták, és 1991-ben kezdődött, amikor az akkor hatalmon lévő egyik kormánypárt, a KDNP benyújtotta a számlát, amiért a katolikus egyház támogatta az MDF-et. A kereszténydemokraták az akkor még létező Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy a testület mondja ki a művi terhesség-megszakítás tilalmát. 1992-ben a FIKSZ egyesület aláírásokat gyűjtött a szigorítás ellen, és szinte hetente szerepelt az országos napilapokban. Ezek egyikére figyelt föl a Török, és hívott meg a lakásukba, Szentendrére. Jól éreztem magam nála; igazi harcostárssal találkoztam, okos és kedves nővel.

Aztán sokáig nem láttuk egymást, mígnem a Facebook ismét összehozott minket. A Török csípte az én stílusomat – sokszor meg is védett az érzékenyebbekkel szemben –, én kedveltem az övét. Így lettem a Huppa egyik alapító munkatársa. Ha bármiben kértem, hogy segítsen, sosem mondta, hogy lehetetlen. Ja de, egyszer. Mert valóban lehetetlent kértem tőle. Amikor megtudta, hogy megyünk a VOLT fesztiválra, azonnal fölajánlotta, hogy összehoz soproni ismerőseivel, a Cserpes házaspárral. Az egyik utolsó jó cselekedete az volt, hogy kölcsön adta nekünk a horvátországi nyaralóját. Amikor a kulcsért mentünk, láttuk, hogy rettenetesen fáradt. De elmagyarázta, hogyan jutunk a nyaralóba, törődött az ikrekkel és közben dolgozott is. Még tegnap is levelezgettünk, hogy hogyan jutunk el oda.

Nagyon izgalmas, merész és termékeny élete volt. Ezt bizonyítja az is, hogy most rengetegen gyászoljuk őt, az igazak egyikét, és próbálunk valami értelmeset írni.

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Szele Tamás: Hacsek, a taxis

– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy már hetek óta nem láttam, hála Istennek? – …