Home / HÍR / Delfin utánozta az emberi szavakat, és azt mondta: viszlát!

Delfin utánozta az emberi szavakat, és azt mondta: viszlát!

Először tanult meg egy kardszárnyú delfin olyan angol szavakat utánozni, mint a helló vagy a viszlát – számolt be a BBC híroldala.

A nőstény delfin trénerét utánozva tanult meg “kimondani” néhány angol szót egy franciaországi tengeri vidámparkban. “Szókincsét” a köszönésen kívül olyan szavak alkotják, mint az egy, kettő, három és az Amy név. A delfinek – a Homo sapiensen kívül – az állatok azon ritka csoportjába tartoznak, amelyek hallás után képesek megtanulni egy-egy új hangzót.

A delfinek és a belugák (fehér delfin) ritkaságszámba menő tulajdonsága, hogy utánozni tudják a fajtársak és más fajok hangját. A madarak közül a papagájok és néhány varjúfaj képes emberi beszédet imitálni. A vizsgált delfin, Wikie úgy adta ki az emberi beszédre emlékeztető hangokat, hogy közben az orrnyílása kint volt a vízből. Ha a víz alatt “beszélt” volna, talán egészen másképp hangzott volna. Mivel egyetlen állattal végezték a kísérletet, nem tudni, vajon a többi kardszárnyú is ilyen jó hangutánzó-e.

Viszlát és kösz a halakat! – mondták a delfinek, és elhagyták a Földet. (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Áder: a Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is

A Veritas Történetkutató Intézet, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Történelmi …