Home / HÍR / DK: haverokat pénzelne az EIB-hitelből a kormány

DK: haverokat pénzelne az EIB-hitelből a kormány

A Demokratikus Koalíció szerint alapos a gyanú arra, hogy a kormány az Európai Beruházási Banktól (EIB) felvett újabb hitelt nem új projektek önrészének fedezésére használja fel, hanem a “haveroknak” akar pénzt szerezni – mondta Varju László, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A DK politikusa azt mondta: a kormány másfél-két éve felvett egy 500 milliárd forintos hitelt az Európai Beruházási Banktól, amiből 150 milliárd forintot elköltött, és most egy újabb hitelrészletet hív le a keretből, annak érdekében, hogy az európai uniós fejlesztések továbbmehessenek.  Varju László arra reagált, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az EIB alelnöke hétfőn szerződést írt alá, amely szerint az EIB 200 millió euró hitelt nyújt a magyar államnak az uniós programok megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására.

A DK-alelnök azt mondta, alapos a gyanújuk arra, hogy a kormány a pénzt a meglévő projektek, a barátok kifizetésére akarja felhasználni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság a napokban Magyarországon kezdődött ellenőrzése nyomán túlárazások és szabálytalan közbeszerzési eljárások miatt felfüggeszthetik a teljes finanszírozást. Szerinte ezt megelőzendő a magyar kormány úgy döntött, hogy “megpróbál előre menekülni és a haveroknak pénzt szerezni”, hogy a leszámlázott munkákat ki lehessen fizetni. Úgy vélte: az EB megunta, hogy az unió adófizetőinek pénzét a “magyar kormány Mészáros Lőrinceinek, Tiborcz Istvánjainak, Garancsi Istvánjainak” zsebébe tömködik, és elrendelte az uniós támogatások teljes felülvizsgálatát, a kormány pedig tart attól, hogy a vizsgálat fényt derít a “kormányfő és haverjai üzelmeire”.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

All in: Seszták köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

2012 óta összesen 11 kaszinó működhet jelenleg Magyarországon. Tíznek már megvan a működtetője, és minden …