Home / HÍR / Dragomán György: Legalább kétévente el kell olvasni a Sorstalanságot

Dragomán György: Legalább kétévente el kell olvasni a Sorstalanságot

A Sorstalanság olyan jelentős mű, amelyet legalább kétévente el kell olvasni – hangsúlyozta a csütörtökön elhunyt Kertész Imre munkásságát méltatva Dragomán György író, aki személyesen ugyan nem ismerte a Nobel-díjas szerzőt, de, mint mondta, sokat tanult tőle.

A pusztítás könyve, A fehér király és a Máglya szerzője szomorúan emlékezett a 86 évesen elhunyt Nobel-díjas íróra. Mint az MTI-nek elmondta: személyesen nem ismerte, de a Sorstalanság nagyon sokat jelentett számára.”Amikor először elolvastam, azt éreztem, hogy itt valami nagyon fontos dolog történt. Amit a nyelvvel csinált, abból rengeteget tanultam. Ezt a rettenetes történetet úgy tudta elmesélni, hogy újrateremtette a nyelvet” – fogalmazott Dragomán György, akinek a Sorstalanság annak idején elég korán került a kezébe, és azóta is gyakran elolvassa.

“Mikor a holokausztról kezdünk beszélni, mindjárt vannak fogalmaink arról, hogy mit jelent. Ő azt csinálja, hogy teremt egy olyan körmönfont és elidegenítően reflexív nyelvet, amitől az egész olyan, mintha először látnánk. Egy teljesen idegen történet, ahova idegenként érkezünk meg, és egyszerűen semmilyen elvárásunk nincs arról, hogy ott mi történik. Attól, hogy a nyelvet így szétszedi és újra összerakja, nagyon-nagyon pontos lesz, újra látjuk, amit már láttunk, de most igazán tisztán. Ez a nehéz ebben: úgy elmesélni, mintha először mesélnénk el, és magunk sem tudnánk, hogy pontosan mit mesélünk. Ez szinte lehetetlen feladat, erre csak ő volt képes. Ennek a könyvnek, meg ennek a nyelvnek, amit ő alkotott, ez a legnagyobb erénye. Az ő életének ez volt a lényege, utána minden más arról szólt, hogy ezt elemezze, és megpróbálja megérteni, hogyan jött létre ez a nyelvi konstrukció” – vélte Dragomán György.

Kertész Imre írói nagyságát abban látja, hogy a Sorstalanság egy elmesélhetetlen történetet mesélt el úgy, hogy mindenki számára zsigerileg megrázóan működni tudott. “Erre tette fel az életét, rászánt húsz évet arra, hogy ezt a történetet, hogy a holokausztot hogyan lehet gyermekként, emberként átélni, úgy mondta el, ahogy azt előtt senki más és utána sem.”

Dragomán György arról is beszélt, hogy a Sorstalanság, a Kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért című Kertész-könyvekre úgy tekint, mint egy nagyszerű trilógiára, és az esszéit is szereti. “Azt gondolom, nagyon fontos író, a Sorstalanságból nagyon sokat lehet tanulni íróként és emberként is” – hangsúlyozta Dragomán György.


Németország köszönettel tartozik Kertész Imrének, amiért “keserű tapasztalatai” ellenére nagyra becsülte a németeket – hangsúlyozta a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar írót méltató nyilatkozatában Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy Kertész Imre halálával az irodalom nemcsak egy “karizmatikus Nobel-díjast” veszített el, hanem az egyik legkiválóbb esszéistát. A magyar író a holokausztról szóló könyvei révén “egy pillanatra megállította a történelmet”, és megrázó élményeinek mesteri rögzítésével “új hangot hozott történelmünk legsötétebb éveinek emlékezetébe” – tette hozzá Monika Grütters. Kertész Imre nagyszerű író volt, munkássága “hiteles és érthető hang”, amely “csendesen óva int”. Alkotásai a következő nemzedékeknek is emlékezetes, mély nyomot hagyó “történelemkönyvek” lesznek. A “keserű tapasztalatai” ellenére a németek iránt érzett megbecsülését a Berlinben eltöltött évek után azzal a nemes gesztussal is kifejezésre juttatta, hogy a Berlini Művészeti Akadémiára bízta archívumát – áll a német kulturális államminiszter közleményében, amely szerint Németország mindezért köszönettel tartozik Kertész Imrének.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a …