Home / HÍR / Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Pár nap leforgás alatt két híresség vetett önkezével véget életének: kedden holtan találták New York-i lakásában a táskáival ismertté vált Kate Spade divattervezőt, ő felakasztotta magát. Ma pedig arról jött a hír, hogy 61 éves korában megölte magát Anthony Bourdain, az egyik legszórakoztatóbb amerikai séf, aki a budapesti Pléhcsárda büfében is forgatott.

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben – áll az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésben. Az atlantai székhelyű intézmény kutatásai szerint csaknem az összes tagállamban emelkedett az öngyilkosságok száma,   az államok felében több mint 30 százalékkal. A kutatások az 1999 és 2016 közötti időszakra vonatkoznak.

Az Egyesült Államokban az öngyilkosság az egyik legnagyobb társadalmi probléma: 2016-ban csaknem 45 ezer amerikai vetett véget önkezűleg az életének.  A CDC tanulmányából kiderül: a legtöbb öngyilkosságot a keleti partvidéken és a középnyugati államokban követik el. Észak-Dakotában például 1999 és 2016 között 57.7 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma, a legkisebb arányú – 5.9 százalékos – emelkedés Delaware államban volt tapasztalható, míg a nyugati Nevadában egyáltalán nem követtek el több öngyilkosságot, mint korábban.

Magyarország egyébként élen jár az öngyilkosságok tekintetében

Az Egészségügyi Világszervezet 2016-os adatai azt mutatják, hogy Európában egyedül Litvániában lettek többen öngyilkosok abban az évben. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Albániában és Görögországban volt a legkevesebb példa ilyen esetekre. Magyarországon 1317 férfi és 446 nő lett öngyilkos 2016-ban, ami ugyan azt mutatja, hogy az elmúlt évekehez képest javultak a statisztikák, ám ez a szám így is elég magas. A Központi Statisztikai Hivatal információi a férfiak öngyilkosságának száma közel a triplája volt a nők által elkövetett öngyilkosságok számának az 1997-et követő években. Az esetek nagy részében a nők mérgezéssel, a férfiak akasztással vetettek véget életüknek. Érdekes tény, hogy a férfiak között többségben voltak a házas emberek, az öngyilkos nők nagy része pedig özvegyként élt az öngyilkosság előtti időszakban. Forrás: Blikk

Az öngyilkosok leggyakrabban fegyverrel vetnek véget életüknek, az esetek több mint felénél lőtt sebesülésekbe halnak bele. Az áldozatok több mint felénél az öngyilkosság váratlanul éri környezetét: 54 százalékuknak korábban nem voltak lelki, vagy mentális problémái. “Ezeket az embereket más gondok nyomasztották: párkapcsolati problémák, pénzügyi nehézségek, a  munkahely elvesztése, továbbá a kábítószer-függőség” – mondta az amerikai közszolgálati rádiónak Deborah Stone.

A bevezetőben említett két közismert személyiség közül Kate Spade depresszióval küzdött, a sztárséf életében pedig a drogfüggőség okozott problémát.

A CDC kutatása elsősorban statisztikai jellegű volt, nem terjedt ki az öngyilkosságok mélyebb társadalmi okainak feltárására.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe. Forrás: Index
Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …