Home / HÍR / Egész estés kémfilm, ami az amerikai konzulátusokon mostanában megy

Egész estés kémfilm, ami az amerikai konzulátusokon mostanában megy

Az amerikai kormány sajtóértesülések szerint, a washingtoni kubai nagykövetség munkatársai 60 százalékának kiutasítására készül. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a Trump-kormány külügyminisztériuma kedden kéri fel a kubaiakat a távozásra.

A hírügynökség kongresszusi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a State Department (külügyminisztérium) döntése válaszlépés arra a hosszú hónapok óta húzódó ügyre, amelynek főszereplői az Egyesült Államok havannai nagykövetségének rejtélyesen megbetegedett munkatársai.

Süket fülekre találtak

Kuba eddig következetesen tagadta, hogy bármi köze is volna a megbetegedésekhez, és az Egyesült Államok is kerülte, hogy közvetlenül Kubát vádolja meg. Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója a Bruno Rodríguez Parilla mexikói külügyminiszterrel folytatott múlt heti megbeszélésén is – Heather Nauert külügyi szóvivő szerint – azt hangsúlyozta, hogy Kubának is nemzetközi egyezményben előírt kötelessége a területén dolgozó külföldi diplomaták és hozzátartozóik testi épségének és biztonságának garantálása.

Az AP értesülése szerint Tillerson külügyminiszter hétfőn egyeztetett a lépésről Donald Trump elnökkel. Szintén az AP közölte hétfőn azt a hírt, miszerint a havannai nagykövetségen diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők betegedtek meg az elsők között, és az ő állapotuk a legsúlyosabb.  Az amerikai kormány a múlt pénteken már bejelentette: több mint felére csökkenti a havannai nagykövetségén dolgozók létszámát.

Az amerikaiak megszállták az oroszokat

Oroszország az amerikai külügyminisztérium felszólítására egy hónappal ezelőtt ürítette ki San-Franciscó-i főkonzulátusát, egy New York-i és egy washingtoni ingatlannal egyetemben. Ezt megelőzően Moszkva rendelte el, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-ig 755-tel csökkentse négy oroszországi képviseletének létszámát.

Az orosz külügyminisztérium azt közölte hétfőn, hogy az amerikai hatóságok elfoglalták a San Franciscó-i orosz főkonzulátus összes helyiségét, beleértve a főkonzuli rezidenciát is. A moszkvai diplomáciai tárca szerint a főkonzulátus bejárati ajtaját feltörték és az egész épületet átkutatták. “A figyelmeztetések dacára az amerikai hatóságok nem hallgattak a józan észre és nem mondtak le jogellenes elhatározásukról. Ma elfoglalták Oroszország San Franciscó-i főkonzulátusának összes helyiségét” –  hangzott a közlemény, amely rámutatott, hogy az épület szolgálati szegmensét már egy hónapja megszállták az amerikai titkosszolgálatok.  “Tavaly december óta az amerikaiak már öt orosz diplomáciai objektumot foglaltak el erővel, amelyek a tulajdonunkat képezik” – állt a dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium szerint Washington ismét súlyosan megsértette a nemzetközi jogot. A tárca határozott tiltakozást jelentett be a történtek miatt rámutatva, hogy fenntartja magának a válaszadás jogát, mert “a diplomácia sarokköve mindig a kölcsönösség elve volt és marad”. A minisztérium rámutatott, hogy értelmezése szerint az amerikaiak azzal, hogy betörtek az orosz külképviseletekre, “gyakorlatilag beleegyeztek abba a lehetőségbe, hogy oroszországi képviseleteikkel hasonló módon járjanak el”.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Tarlós feladja?

Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a “nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már …