Home / HÍR / Egy alvállalkozó a hibás a nemzeti konzultáció honlapján futott Yandex–kódért

Egy alvállalkozó a hibás a nemzeti konzultáció honlapján futott Yandex–kódért

A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.

A NAIH azt követően vizsgálta a nemzeti konzultáció honlapját, hogy sajtóhírek szerint a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, amely, szintén sajtóhírek szerint, orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor közleményben tudatta, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

A hatóság ezzel szemben megállapította, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a vállalkozót, sem az alvállalkozót nem utasította a Yandex igénybevételére, és sem a vállalkozó, sem az alvállalkozó nem tájékoztatta a kabinetirodát, hogy a Yandex szolgáltatását veszik igénybe.

(Mi van??? Tehát először azt nyilatkozzák, hogy pusztán analitikai eszköz, majd később kiderül, hogy tényleg az, de senki sem kérte a használatát… –aszerk.))

Péterfalvi Attila elmondta: az alvállalkozó szerint a honlap indulása előtt 1-3 nappal történt az analitika beállítása azzal, hogy a fejlesztő beépítette a honlap html-kódjába a Yandex mérőkódra utaló hivatkozást, és a Yandex szerverén beállította az adatok feldolgozását. Azonban az alvállalkozó projektmenedzsere jelezte, hogy nem lesz szükség a funkcióra, így az informatikus kikapcsolta a Yandex szerverén a funkció működését, azonban a honlap html-kódjából nem törölte manuálisan, holott ezt kellett volna tennie ahhoz, hogy az adatokat ne küldje el a felhasználó számítógépe a Yandex számára. A Yandex az eljárásban arról tájékoztatta a hatóságot, hogy decentralizált adatközpont-rendszere van, a magyarországi adatokat a legtöbb esetben a hollandiai szerverre továbbítja. Közölték azt is, hogy mivel a Yandex-fiók ki volt kapcsolva, nem fogadták, és így nem is tárolták az adatokat.

A NAIH megállapítása szerint a Yandex kód használatával kapcsolatos adatkezelési kérdésekről az alvállalkozó döntött, ezért a Yandex Metrica szolgáltatás igénybevételével összefüggésben indult vizsgálat nem érintette a kabinetirodát. A hatóság szerint az alvállalkozó gondatlanságból személyes adatok kezelésével együttjáró módon alkalmazta a Yandex analitikai szolgáltatását, amihez nem volt adatkezelői célja és jogalapja, ezért adatkezelése jogellenes volt. A vállalkozó is hibázott, amikor nem ellenőrizte a Yandex analitikai beállításait.

A vizsgálat eredményeként a NAIH arra hívta fel a vállalkozót és az alvállalkozót, hogy a jövőben a honlapok fejlesztésénél egyértelműen jelöljék meg, mely analitikai szolgáltatót fogják igénybe venni, és olyan megoldást válasszanak, amely nem jár együtt személyes adatok kezelésével.

Válaszolt a BKK

A Budapesti Közlekedési Központ válaszolt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megkeresésére az online jegyértékesítés ügyében – mondta el Péterfalvi Attila, a NAIG elnöke egy újságírói kérdésre válaszolva csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a válasz már megérkezett, de még nem tanulmányozta át. Jelezte: a BKK válaszának ismeretében dönt arról, hogy milyen típusú – vizsgálati vagy hatósági – eljárás indul az ügyben. Azzal kapcsolatban, hogy a 24.hu azt írta, több mint háromezer ember személyes adatai kerültek a birtokukba a BKK online jegyértékesítési rendszeréből, Péterfalvi Attila elmondta: értékelni fogják “az ilyen jellegű adatbázisokat” is. Hozzátette: a hatóság az eljárása során bárkit megkereshet, “akár azt is, aki hozzájuthatott az adatokhoz, vagy a hiányosságokat jelezte”.

 

 

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Fábián András: Csodavárás Magyarországon

A Magyar Csoda olyan, mint a fata morgana egy olyan légköroptikai jelenség, amelynek során a távoli …