Home / HÍR / Egy emberként állt ki az egész szlovák szakma a meggyilkolt újságíró – és a tényfeltárás mellett

Egy emberként állt ki az egész szlovák szakma a meggyilkolt újságíró – és a tényfeltárás mellett

Kedden kivétel nélkül minden szlovák lap címlapján foglalkozott a tragédiával, s a lapok véleményrovataikban is több írást szenteltek a gyilkosságnak, felelősségre vonást követelve, a történtek hátterét kutatva, egyik-másik lap lehetséges politikai szálakat is sejtetve.

A fiatal újságíró, Ján Kuciak és élettársa Nagymácsédon történt meggyilkolása a szlovák közvélemény eddig soha nem tapasztalt mértékű felháborodását váltotta ki, a tragédiára közszereplők tömege reagált, gyakorlatilag egy emberként állt ki az egész szakma a meggyilkolt újságíró és az általa folytatott tényfeltárás mellett, több keddi lap fekete vagy fekete-fehér címlappal jelent meg. A tragédia tömeges sajtóvisszhangját jól érzékelteti, hogy például a szlovák közszolgálati hírügynökség legutóbb a parlamenti választások alkalmából adott ki ennyi hírt egy témában.

A meggyilkolt szlovák újságíró az utóbbi hónapokban az olasz ‘ndrangheta maffiához közel álló emberek tevékenységével is foglalkozott – írta a liberális Sme és az ő közlésükre hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti nap is kedden. A Sme a kettős gyilkosságról szóló egyik cikkében arról írt, hogy Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi asszisztense, a jelenleg is a szlovák kormányhivatalban dolgozó Maria Trosková még a közalkalmazotti státusz betöltését megelőzően közösen tulajdonolt egy céget egy olasz vállalkozóval, Antonino Vadalával, akit a lap az olasz maffiához közel állónak tart.

A Sme egyik véleménycikkében Peter Schutz felelősségre vonást sürgetve úgy vélekedett, ha nem sikerül megtalálni a gyilkost és a gyilkosság megrendelőjét, az legalább a rendőrfőkapitány és – az elmúlt években az ellenzék által többször is sikertelenül leváltani próbált – belügyminiszter, Robert Kalinák fejébe kell, hogy kerüljön. A liberális lap egy másik, “Disznók” címet viselő kommentárjában Michal Havran a tragédia kapcsán néven nem nevezett fehérgalléros bűnözőkről ír, azt állítva: ebben a “kartell köztársaságban” Vladimír Meciar (kilencvenes évekbeli miniszterelnöksége) óta csak a luxusautók modelljei változtak meg.

Peter Javurek, a baloldali pozsonyi Pravda kommentátora “Ez komoly” című írásában a demokrácia elleni támadásnak minősíti az újságíró meggyilkolását, megjegyezve: ha megengedjük, hogy a “nagy igazságok” után kutatók az életükkel fizessenek, akkor előbb-utóbb eljön az az idő, amikor az apróbb igazságok keresőire is ez a sors vár majd.

A HN főszerkesztői kommentárjában hasonló értelemben fogalmaz: az állam nagy csődjének nevezi, hogy előfordulhat, meggyilkolnak egy újságírót, majd megjegyzi: Szlovákia ezzel átlépte saját Rubikonját.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …