Home / HÍR / Eljött az ideje a hajóépítésnek

Eljött az ideje a hajóépítésnek

A Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot hirdetett ulmi bárkák makettjeinek készítésére, melyekkel a német telepesek Ulmtól Bajáig a Dunán leereszkedve benépesítették a törökdúlás utáni Magyarországot.

A németül Ulmer Schachtel-nek nevezett hajók mása készülhet fából, lehet festmény vagy bármilyen kreatív módon megvalósított darab, ami felidézi a magyarországi németek őseinek érkezését. Az alkotásokat legkésőbb október 14-ig kell elkészíteni. A leadott munkákat a szomódi őszi zenei fesztiválon kiállítják, a legjobbakat pedig díjazzák.

Az Ulmer Schachtel lapos folyami hajó, a dunamenti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumává vált. A jármű 20 tonnát szállíthatott, közepén egy kunyhót építettek az utazóknak, sebességét a Duna sodrása határozta meg. A célállomásra érkezve az “egyutas bárkákat” szétszedték és a fát hasznosították. Jelenleg Baján készülnek egy teljes méretű Ulmer Schachtel megépítésére. A hajóban a Magyarországra bevándorolt németek történetét és további sorsát mutatnák be. A projekt megvalósítására 2017 szeptemberéig 7,5 millió forintot adományoztak a világ minden tájáról, tette közzé legfrissebb számában a Batschkaer Spuren, a bajai német nemzetiségi híreket közlő havilap.

 

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …