Home / HÍR / Emlékmű, holokauszttagadás, Facebook

Emlékmű, holokauszttagadás, Facebook

A holokauszttagadás terjedésére számít Nagy-Britanniában a vészkorszak áldozatai előtt tisztelgő új emlékmű és központ építését felügyelő alapítvány elnöke, aki szerint a közösségi háló melegágyat biztosít ehhez.

Sir Peter Bazalgette úgy fogalmazott, az emberek egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a közösségi médiára az információszerzésben, és az olyan technológiai óriások mint a

Facebook és a Twitter lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy – ha akarnak – kizárólag olyanokkal legyenek kapcsolatban, akik osztják a nézeteiket. Így nem találkoznak az övéktől eltérő véleményekkel.

A brit parlament közelébe tervezett holokausztközponttal kapcsolatban hangsúlyozta, sürgető, hogy megépüljön, nemsokára kihal ugyanis a második világháború zsidóüldözéseit túlélők utolsó generációja is, nem lesznek már szemtanúk, akik első kézből tudnák elmondani a történteket. Ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy míg a televíziók, rádiók és az újságok többsége mértéktartó, az interneten nem szűrik a tartalmakat. “Az az érzésem, a holokauszttagadás nemhogy csökkenni, hanem nőni fog az elkövetkező húsz évben” – idézte őt a The Times című brit lap szerdán abból az alkalomból, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeumban kiállítás nyílt a központ építésére benyújtott pályázatokból, valamint túlélők videóra rögzített vallomásaiból.

Az augusztus 22-ig látható tárlaton olyan tekintélyes építészek irodáinak tervei láthatók, mint Norman Foster vagy Daniel Libeskind. Utóbbi tervei alapján épült a berlini Zsidó Múzeum. A művekről szavazhatnak is az érdeklődők, a voksolás eredményét figyelembe veszi a Sajid Javid önkormányzati minisztert, Sadiq Khan londoni polgármestert és Ephraim Mirvis főrabbit is soraiban tudó zsűri, amely várhatóan szeptemberben választja ki a győztes pályázatot. A központ a tervek szerint 2021-ben nyílik meg.

“Fontos, hogy a központ ne csak egyszerűen bemutassa a múltat, figyelmeztetnie is kell a jövő generációit arra, hogy az idegengyűlölet és a tolerancia hiánya népirtáshoz vezethet” – idézte a lap Peter Lantost. A Magyarországon született holokauszttúlélő, aki szüleivel ötéves korában került a bergen-belseni koncentrációs táborba, azt mondta, szeretné, ha a központ hozzájárulna a gyűlölet leküzdéséhez.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) alig egy hete közölte, hogy soha nem tapasztalt számú antiszemita incidens történt az idei év első felében Nagy-Britanniában. 2017 első hat hónapjában 767 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai támadásról szereztek tudomást.

Fotó innen

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …