Home / HÍR / Enyedi Ildikó filmjét nevezzük az Oscar-díjra

Enyedi Ildikó filmjét nevezzük az Oscar-díjra

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó filmje a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a szeptember 7-én kezdődő torontói filmfesztiválon lesz.

A fanyar humorú szerelmesfilmben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. A filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. Az egyes országok hivatalos nevezései (entry) közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek – áll a közleményben.

Velük leszünk például versenyben:

A Her Love Boils Bathwater (Szeretete felforralja a fürdővizet) című japán filmet Nakano Rjota írta és rendezte. Az alkotás egy asszonyról szól, aki megtudván, hogy halálos beteg, elhatározza, hogy mielőtt elmegy, még megoldja a családja minden problémáját. A főszerepet alakító Mijazava Rie játékáért elnyerte a japán filmakadémia díját, a lányát alakító Szugiszaki Hana pedig a legjobb női mellékszereplő elismerését kapta.  Japán először Kuroszava Akira A vihar kapujában című filmjével nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart 1951-ben, a legutóbbi japán díjazott pedig Takita Jodzsiro Távozások (Departures) című filmje volt az Oscar-gálán 2008-ban.

A hivatalos finn nevezett Dome Karukoski Tom of Finnland című filmje lett az Oscar-mezőnyben. A produkció a több mint húsz éve elhunyt nagy hatású finn képzőművész, Touko Laaksonen életét dolgozza fel. A film a svéd Göteborgi Filmfesztiválon elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének díját, és felkerült az Európai Filmdíjak idei rövidlistájára is, amelyről a díj jelöltjei kikerülnek.  A Tom of Finnland “gyönyörű portré a világszerte legismertebb finnek egyikéről” – fogalmazta meg döntésének indoklásában a finn Oscar-nevezést kiválasztó, filmes szakemberekből álló bizottság. Az alkotás egyben “gyönyörű látványvilágú történelmi darab” is – fűzte hozzá a Finn Filmalap.

A jelöltek listáját 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat március 4-én 90. alkalommal adják át Los Angelesben.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …